Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

AngelikaX 10:36, 30 wrz 2017

inka74 napisał(a)
Mimo deszczu musiałam zacząć sadzić cebule bo nakupowałam tego jak jakaś wariatka. Tak jajbym miała z 2 tys metrów działki a nie marne 600 więc jak sobie policzyłam ile czasu mi to zajmie to dziś przed wyjazdem pierwszą partię wsadziłam. Drugie tyle na wieczór wsadzę jak wrócę i jeszcze ciemno mnie nie zastanie. Dobrze, że metodą odkrywkową bo inaczej ręka by mi uschła. Niestety takich miejsc dużo nie mam. Jeszcze 4 podobne ciągi ale muszę poczekać na przymrozek by begonie eksmitować. Tu smagliczkę wyrzuciłam bo i tak się kończyła. Dziwna ta jesień. W tym roku chyba bardzo późno przyjdzie w postaci kolorów na drzewach i krzewach. Nawet astry kwitną pojedyńczymi kwiatkami a nie pękami.

Pierwsze cebule na podwyższonej rabacie - Exotic Emperor - kocham je )) Na tej rabacie na górze między bylinami będzie jeszcze Flaming Purissima. Piszą, że kwitną w podobnym czasie i ładnie się ze sobą komponują. Zobaczymy na wiosnę. Do cebul dodany nawóz specjalny do cebulowych a same cebule zamoczone w środku przeciwgrzybiczym.

Normalnie mistrzostwo - idealnie równiutko

Ja tez troszkę podziałałam wczoraj z cebulami - 20 czochów, 100 główkowatych, Quennów jakieś 80szt... kilka dni temu w sumie misticków z Quennami ze 150 wsadziłąm I tak powoli stosik ubywa - robię bez spiny jak mam chęć to sadzę... spieszyć się nie zamierzam, bo mnie jeszcze najdzie ochota na dokupienie
tulucy 18:52, 30 wrz 2017

Ja nawet nie dotknęłam jeszcze cebul.
inka74 16:33, 03 paź 2017

cebule dotknęłam i dobrze bo okazało się, że za dużo zakupiłam i teraz mam problem co z tym tematem zrobić. Na chwilę obecną dziecko się na mnie obraziło bo cytuję "kochasz roślinki bardziej niż mnie" a wszystko przez to, że kazałam mu uczyć się wiersza stojąc obok mnie na dworze bo sadziłam cebule i komary mu przeszkadzały. No wyrodna matka ze mnie ;-( Mąż ma focha bo znów baba tylko w ogrodzie siedzi a nie obiady gotuje a ja mam tylko weekendy i to co drugi do roboty bo jak z pracy przychodzę to już jest ciemno a z latarką i po deszczu nie będę robiła. Zmęczenie mnie ostatnio dosłownie powala. W pracy szał sezonowy. Ogrodowo udało mi się poprzesadzać rośliny na jednej z rabat robiąc miejsce na już zamówione (i nie tylko) róże i... złapać w końcu kreta potwora buszującego między różami!!! Zdjęć nie ma, bo jak się zorientowałam, że miałam zrobić to już po 19 było. Ot co.

A tak w ogóle dziewczyny czy nie chciałybyście trochę roślin i cebul? Mam nadwyżki kosaćców syberyjskich (z 2 donice a już i tak posadzony jest rządek), dziełżan, malwy czarne 2 sztuki, naparstnicę, krwawnik czerwony, cyprysik nutkajski pendula, jagodę kamczacką z silną wolą walki duży krzak, penstemon, piwonię jasną, dwubarwną jukę, róże Augusta Louise, Baron Girod oraz James Galway i Jan Paweł II. Mam też całą ogromną donicę cebul z ubiegłego roku, taki trochę misz masz jest ale na łąkę tulipanową jak macie siły i miejsce z chęcią oddam. Ba nawet kurierem cebulki mogę wysłać bo co ja z tym zrobię? szkoda mi wyrzucać. No po prostu nie wyrzucę ale wsadzić mimo najszczerszych chęci już nie mam gdzie. I szukam im dobrego domu. Ktoś przygarnie?
tulucy 20:31, 03 paź 2017

Szalejesz...
Irysy syberyjskie zdążyłam kupić i nawet posadzić
Cebule też będę upychać. Krwawnik ostatnio wywaliłam jeden. Moje dzieci już się nauczyły, że jak coś szkolnego potrzeba, to mama przychodzi na taras i w drzwiach tłumaczy
Obiady niestety muszą być... M nie daruje
jolanka 20:43, 03 paź 2017

Iwonka, a Ty to nie masz ADHD Ale Cię nosi.

Powiedz małolatowi, że ten sposób uczenia się, na łonie natury to powrót do wspaniałych, antycznych wzorców - filozofowie greccy tak nauczali i przeszli dzięki temu do historii

Ja też jeszcze cebul nie tknęłam. Czekają Może same sie posadzą?
Jutro jeszcze jadę po cisy a tu pada Dolki pod nie jeszcze nie wykopane
lojalna_ 20:48, 03 paź 2017

Iwonko cebule możesz w donicach zadolowac albo nawet trzymać w donicach w miejscu osłoniętym. Na wiosnę jak znalazł do większych donic przed dom .

Zapasów narobiłas kochana )))
inka74 20:50, 03 paź 2017

Małolat odmawia współpracy przynajmniej ogrodowej alw wiersz się nauczył na 4+
inka74 23:18, 03 paź 2017

Jola w donicach też będą tulipany. Wyjścia nie mam idiotka
inka74 09:00, 04 paź 2017

Nie mam aparatu. Pogoda paskudna ale... lubię ten mój zieleniec rano wyskoczyłam w piżamie aby pstryknąć kilka fotek telefonem.
Lekki bałagan wszędzie i nie zawsze da się go pominąć bo a to kosz, a to doniczka czy łopata bo ciągle grzebię na rabatach
Zana 09:07, 04 paź 2017

Ty tak w piżamie nie wyskakuj, jakbyś nie zauważyła to już październik mamy. Gęsto masz na rabatkach i ciągle coś grzebiesz, nieustająco mnie zadziwia jak Ty to wszystko upychasz.
Cebul od Ciebie nie przygarnę, jeszcze swoje nie wszystkie posadziłam. Zachłanność jednak nie popłaca. Ale podobno od przybytku głowa nie boli.