Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

mrokasia 13:48, 24 wrz 2017

Iwona, jak gęsto sadzisz te cebule???
alis 17:07, 24 wrz 2017

inka74 napisał(a)
Mimo deszczu musiałam zacząć sadzić cebule bo nakupowałam tego jak jakaś wariatka. Tak jajbym miała z 2 tys metrów działki a nie marne 600 więc jak sobie policzyłam ile czasu mi to zajmie to dziś przed wyjazdem pierwszą partię wsadziłam. Drugie tyle na wieczór wsadzę jak wrócę i jeszcze ciemno mnie nie zastanie. Dobrze, że metodą odkrywkową bo inaczej ręka by mi uschła. Niestety takich miejsc dużo nie mam. Jeszcze 4 podobne ciągi ale muszę poczekać na przymrozek by begonie eksmitować. Tu smagliczkę wyrzuciłam bo i tak się kończyła. Dziwna ta jesień. W tym roku chyba bardzo późno przyjdzie w postaci kolorów na drzewach i krzewach. Nawet astry kwitną pojedyńczymi kwiatkami a nie pękami.

Pierwsze cebule na podwyższonej rabacie - Exotic Emperor - kocham je )) Na tej rabacie na górze między bylinami będzie jeszcze Flaming Purissima. Piszą, że kwitną w podobnym czasie i ładnie się ze sobą komponują. Zobaczymy na wiosnę. Do cebul dodany nawóz specjalny do cebulowych a same cebule zamoczone w środku przeciwgrzybiczym.

Iwonko, pełna perfekcja!
A gdybym chciała posadzić cebulowe do donic, to teraz trzeba to robić czy kiedy?
jolanka 17:30, 24 wrz 2017

Jeszcze poziomicę weź bo krzywo
Kasia_CS 18:22, 24 wrz 2017

Jejuuu, kiedy ja zaczne moje cebule?? A jeszcze teraz się rozłożylam, to już w ogole porazka - cała rodzina w domu chora...
Zana 20:56, 24 wrz 2017

No to teraz nie będę mogła spać, że szafirki za rzadko posadziłam. Noż kurka wodna, a ja taka przepisowa jestem. Jak napisali sadzić co 8 cm, to tak posadziłam.
inka74 21:21, 24 wrz 2017

Kasiu - Mrokasiu gęściej niż na opakowaniu - ok. 8 cm przy dużych cebulach a na opakowaniu co 10. Mniejsze tulipany liliokształtne co 7 cm. Jak sadziłam co 10 to takie rzadkie potem wychodziły rabaty.

Ala ja w donicach nie miałam. Ale na zdrowy rozum to bym poźniej w październiku sadziła. Teraz jeszcze ciepło jest. W sumie bym sama jeszcze nie sadziła w gruncie gdyby ilości nie były kosmiczne. Poczytać trzeba by było jak to zrobić dobrze

Jola jest odpowiednio wyprofilowane w pionie i poziomie do kształtu rabaty i spadku wysepki. A co )

Kasiu_CS - zdrowia życzę. To ważniejsze. Ja dziś jak wiekowa pani pas taki ocieplający na krzyż założyłam bo potem zawsze mnie coś strzyka i chodzić nie mogę a robota się sama nie zrobi. EM się śmieje, że barchanek mi tylko do kompletu brakuje i że sexownie to nie wygląda. No cóż, ogródek rządzi się swoimi prawami.
inka74 21:35, 24 wrz 2017

Aniu - szafirki się rozrastają a te holenderskie cebule giną w gruncie. Chyba, że je wykopiesz w czerwcu. Dziś wyciągnęłam z rabaty 3 zapomniane koszyczki z Rococco. W ubiegłym roku je wykopałam w czerwcu i potem po wsadzeniu w tym roku pięknie kwitły. W tym roku w zapomnianym koszyczku znalazłam z 8 dorodnych sztuk 2 bzdynki. Zostawione na rabacie po prostu chyba wygniły.

Ale z pocieszających wieści to wykopałam irysy reticulata i ze 150 szuk jakieś 120 mam mimo wszystko. Więc aż źle z nimi nie jest, że totalnie zanikają.
inka74 21:51, 24 wrz 2017

Jola to moja krzywa trzmielina płaskoogonkowa. Teraz ją wyprostowałam. Trochę wątrobowce od razu wycięłam z donicy. Nie chcę dodatkowych gości na rabacie. Jeszcze trzeba przyciąć aby ładnie się rozkrzewiła i na słoneczne miejsce posadzić.
inka74 22:00, 24 wrz 2017

No i się zastanawiam czy ratować te bukszpany czy sensu nie ma. Chemia też kosztuje... w sumie 28 szuk z 50 tak wygląda. I tylko jedną odmianę trafiľo w jednym miejscu. To co się udało wyzbierałam z liści. Ciężko było. I raczej trzeba będzie nowe zakupić...
tulucy 22:07, 24 wrz 2017

A ja mam postanowienie, że jak mi jaki padnie to nie dosadzam... Grzyb grzybem, ale mieć nerwy z powodu ćmy...