Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 11:02, 23 maj 2018

Moniu - też mam nadzieję, że będzie pogoda. Jak nie będzie - będą się kisić w domu. Na ogrodzie fajniej by było i tyle. Moje ręce po fryzjerze całe w bąblach - tnę nożyczkami bo mi to najlepiej wychodzi i trochę ręce pokiereszowałam. Trudno. Zauważyłam, że teraz z czasem jest dużo łatwiej nadawać im kształt kulisty. Najgorszy okres to formowanie. Ciągle jakieś jaja lub plaskate wychodziły. Jednak te szablony z drutu się sprawdziły.
SlonecznyOgrod 11:09, 23 maj 2018

To robisz strzyżenie na szablon, czy jak młode formowałas?
Dobry sposób, bo ładnie zrobiłaś.
Ja też tnę ręcznie, bo bukszpan akumulatorowymi sie łatwo tnie ale gorzej kule wyglądaja , bo gałązki i liście poszarpane.
jolanka 12:49, 23 maj 2018

Iwonka, nie bój żaby, u Ciebie wypieszczone wszystko filmowo. Powinnaś trochę odpocząć teraz bo pewnie od piątku słowo "odpoczynek" będzie obcojęzyczne

Ja teraz niczego nie formowałam, boję się po ubiegłym roku grzybowym Może spróbuję w czerwcu troszkę je podrównać.
sarenka 13:31, 23 maj 2018

Bukszpany pierwsza klasa
Ciekawe czy za pare lat moje uda się jakos ogarnąc i zrobić kulki ;P

Iwona, przypomnij mi prosze jakie masz kawiaty w donicy przy wejściu.

Chciałabym coś zwisajacego w kolorze białym czy różowym,ale nic poza lobelią mi do głowy nie przychdzi...może mi coś podpowiesz??Cos co będzie długo kwitło.
inka74 16:56, 23 maj 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
To robisz strzyżenie na szablon, czy jak młode formowałas?
Dobry sposób, bo ładnie zrobiłaś.
Ja też tnę ręcznie, bo bukszpan akumulatorowymi sie łatwo tnie ale gorzej kule wyglądaja , bo gałązki i liście poszarpane.
2 lata temu robiłam na szablon bo wcześniej nigdy mi sie nie udawało równo przyciąć i teraz już gładko idzie, nie biorę szablonu do poprawek. Kupowałam taki szablon z drutu co się zapina na bukszpanie. Pomógł w ukształtowaniu bardzo.
inka74 17:05, 23 maj 2018

jolanka napisał(a)
Iwonka, nie bój żaby, u Ciebie wypieszczone wszystko filmowo. Powinnaś trochę odpocząć teraz bo pewnie od piątku słowo "odpoczynek" będzie obcojęzyczne

Ja teraz niczego nie formowałam, boję się po ubiegłym roku grzybowym Może spróbuję w czerwcu troszkę je podrównać.
Filmowo będzie jak będzie trawnik teraz jest OK. No pocięłam i nie sprawdziłam prognoz, teraz zapobiegawczo tymi nowymi eko środkami psiknę przeciw grzybom. Jolcia, miałam bardzo ciężkie 2 miesiące w pracy, ciągnę ostatkiem sił. Odpocznę po komunii . Ale muszę się pochwalić - organizowałam teraz wyjazd i miałam okazję poznać Generała Polko. Powiem tak - jest pod ogromnym wrażeniem jego osoby. Chciałaby mieć jeszcze okazję posłuchać go i porozmawiać.
inka74 17:15, 23 maj 2018

sarenka napisał(a)
Bukszpany pierwsza klasa
Ciekawe czy za pare lat moje uda się jakos ogarnąc i zrobić kulki ;P

Iwona, przypomnij mi prosze jakie masz kawiaty w donicy przy wejściu.

Chciałabym coś zwisajacego w kolorze białym czy różowym,ale nic poza lobelią mi do głowy nie przychdzi...może mi coś podpowiesz??Cos co będzie długo kwitło.
Uda ci się, czasu tylko potrzeba. U mnie na pierwszych stronach wątku są te bukszpany na samym początku, jakie drapaki miałam. A teraz są całkiem mniamuśne.
W skrzyni mam w tym roku petunie z iPomeą. Na słońce się nie nadają - bardzo mocno trzeba je lać ale w półcieniu - rosną jak głupie. Jakaś odmiana przewieszająca to jest. Na słońce takie pełne polecam pelargonie. Jedyne u mnie sprawdzone na południowo-zachodni balkon. Ze zwisających jeszcze zobacz smagliczkę - miałam kilka razy jest też wersja taka zwisająca, bardzo ładnie wygląda i jest też wilczomlecz w takiej drobnokwiatowej odmianie. Jest też teraz bardzo dużo pięknych begonii zarówno na cień (większość) ale też i na słońce się pojawiły. Fajne też kosze zwisające są np. z truskawkami - są takie odmiany. Wszystko zależy od tego jakie warunki masz - czy mocne słońce czy półcień.
Doranma 20:26, 23 maj 2018

Oj, jak miło pokręcić się znów po alejkach Twojego ogrodu Pozdrowienia ślę i idę oglądać dalej
Zagajanka 06:22, 24 maj 2018

Buksy rzeczywiscie mniamniusne strzyzenie pierwsza klasa!
Udanej imprezy komunijnej i odpoczynku po. A potem czekamy na zdjecia rozane
inka74 07:04, 24 maj 2018

Dorotko - dobrze, że jesteś. Brakowało mi ciebie

Janka - w tym roku już trochę będzie się działo. Róże widać że się zadomowiły. Już teraz patrząc na ilość pąków co u niektórych - nie mogę się doczekać. I chyba będzie rozsadzanie tylko gdzie...