Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

inka74 12:04, 26 cze 2018

Powiem wam szczerze, że ten deszcz to błogosławieństwo. Na tyle sporo popadało, że mogę wbić widły w trawnik i zacząć zdzierać murawę. Dobre 10 cm jest mokre. Już mi się słabo robi jak myślę o tej robocie ale nigdzie w pobliżu nie ma w wypożyczalni maszyny do zdejmowania murawy, lokalni ogrodnicy za 180 metrów zerwania darni wyliczają cenę jak za zboże. W związku z powyższym ogrodowa siłownia w trakcie urlopu mnie czeka ;(

ale marudzę... ale tak mi się lepiej na duszy i ciele robi
mrokasia 12:10, 26 cze 2018

Uuuu, Iwonka, nie zazdroszczę roboty... najgorsze dla mnie to trzepanie z ziemi...
Wspieram mentalnie .

A deszcz rzeczywiście potrzebny był bardzo, rośliny w oczach odżywają .
Anda 12:12, 26 cze 2018

Wspolczuje Iwonko. To chyba jedyne zajecie w ogrodzie, ktorego naprawde nie cierpie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
inka74 12:14, 26 cze 2018

Kasiu - zawsze też fizycznie możesz mnie wesprzeć

Też trzepania nie lubię i tego wywożenia tego zielska. Mimo otrzepania to i tak to ciężkie jest. Przyczepa już stoi bo drewno wozimy to teraz ją zielskiem załaduję. Tak, eM będzie przeszczęśliwy
inka74 12:17, 26 cze 2018

Anda napisał(a)
Wspolczuje Iwonko. To chyba jedyne zajecie w ogrodzie, ktorego naprawde nie cierpie.
Ewuś - dlatego tak marudzę i zabieram się do tej pracy od d..y strony. Mogę sadzić, kopać, ciąć ale zrywanie darni błeee...
Trochę wychodzę z założenia, że jak napiszę, że się za to w końcu zabieram to potem głupio mi będzie tego nie zrobić i już mniej przeszkód do wymyślenia będzie. Bo tak to zawsze coś ciekawszego sobie znajduję do roboty
anna_t 12:18, 26 cze 2018

Zrywania darmo nie zazdroszczę.. u mnie M to robi bo mi dysk wypada. A gdzieczrywasz? Były jakieś plany?
inka74 12:26, 26 cze 2018

Ania - ja u ciebie a ty u mnie , telepatia chyba. Zrywam cały pseudo trawnik i sieje od nowa chyba, że do sierpnia wygram w totka to kupię z rolki. Przy okazji 1 nową rabatę będę robiła, 2 rabaty do poszerzenia są ale tu siostrę muszę najpierw zmolestować, aby plac zabaw zabrała dla wnuczki.
SlonecznyOgrod 12:38, 26 cze 2018

Ty zrywasz darń widłami?
Ja robię to szpadlem zawsze.
Przed niedzielą też trochę zdzierałam, ale jeszcze nie pokazywałam, pokażę jak robię na gotowo.
Ty masz tak z tym zrywaniem jak ja z pieleniem , mogę wszystko kosić 5 godzin i na to jest czas a na pielenie czasu nie ma, bo ciężko się za to zabrać i najgorzej się zabrać, ale potem juz idzie.
Iwona, dawaj dawaj!!!
Bo my czekamy aż nam pokażesz kawałek zdartego.
I cieka jestem gdzie zrywasz, cały trawnik czy częściowo?
inka74 13:07, 26 cze 2018

Daria - cały trawnik zrywam, buuuuu... tu będą kombinacje czy widły czy szpadel bo dużo perzu jest i nie chcę go za mocno porwać. Przy robieniu rabat i tym i tym robiłam.
anulajda 14:00, 26 cze 2018

Iwonko polecam darń zrywać szpadlem-sztychówką taką w sęsie płaską łopatą a jeszcze w dodatku zaoszczoną to wtedy idzie jak masełko.
Powodzenia