Iwonko, wpadniesz do mnie na identyfikacje Eisvogel? Bo juz sie pogubilam i nie wiem, czy reklamowac. no nie wyglada.
Jeszcze chyba Zana ma, wiec moze wspolnymi silami cos sie zidentyfikuje, pozytywnie lub nie.
Trawka pewnie już wschodzi, zaglądam i czekam kiedy pokażesz pierwsze kiełki. Trafiłaś dobry moment z tym trawniczkiem bo wilgoci ostatnio nie brakuje.
Pozdrawiam Iwonko
Joasiu na razie pojedyncze źdzbla się pojawiły i jeszcze trochę chwastów - te drugie wyrywam ta mieszanka traw co siałam wolno wschodzi. Jest mokro ale i zimno się zrobiło przez chwilę. Nie wiem co to będzie. Zobaczymy. Najwyżej na wiosnę raz jeszcze posieję.
Poppy ja będę pierwszy raz robić. Może nie wyjść. W teorii proste a w praktyce się okaże może wyjść jakaś pokraka albo zimy nie przetrwać.
Ścieżka odgrodzona ekobordem. To taka plastikowa listwa. Jest tego kilka rodzajów. Mam na innych rabatach. Po zimie trzeba mocowania poprawiać ale kora jest na swoim miejscu.
Bardzo jestem ciekawa jak sobie poradzi taka donica zima.
Pytalam o te ekobordy, bo poszukuje czegos u siebie. W zeszlym roku wiosna wkopalam w brzeg rabat kolo warzywnika deski, w mega dobrym stanie, ktore zostaly sasiadowi po rozbiorce praktycznie nowego patio. Poltora roku pozniej, i 3/4 przegnilo
Tutaj widuje otoczone brzegi trawnikow wlasnie wkopana deska (w parkach i ogrodach), oraz takie metalowe ograniczniki. Sprawdze, czy u nas sa i zobacze, czy sie nadadza.
Co do drewna tutaj, to przestaje miec zludzenia, kupilsmy na nasze skrzynie cos w rodzaju podkladow kolejowych, tylko oczywiscie nowe, zaimpregnowalismy, i w jednym jest juz dziura na wylot, a to jakies 6cm, o ile nie wiecej, drewna. Do tego powyginaly sie na wszystkie strony swiata.
Wiec moze faktycznie bede musiala zrewidowac moje podejscie eko do ogrodu
Moja droga, działasz jak huragan, tzn.tak szybko ☺ Czy dobrze zrozumiałam że za domkiem jest rabata cienista? I są tam posadzone dwa pnacza? Jakie? Jestem ciekawa, bo muszę zabrać spod domku hortensje pnącą, by nie zniszczyła desek i nie wiem co zamiast niej posadzić.
Są dwie kratki Dorotko ale nie dwa pnącza Mam tam jeżyny i cytrynowiec chiński. Jeżyny są w miejscu, gdzie słońca całkiem dużo i bardzo ładnie co roku owocują. To jeden krzaczek 3 gałązki bezkolcowej więc wiader zbioru nie ma ale 2 miski duże mam zawsze. Na zdjęciu bardziej po lewo w stronę płotu. Kratka po prawo to cytrynowiec. Radzi sobie ale to już strefa półcienia, w cieniu nie może rosnąć (był i przesadzałam bo zaczął znikać) jeśli takiej rośliny szukasz. Do cienia to chyba tylko bluszcz bym brała ale on się czepia więc też może zniszczyć domek. Zobacz przywarkę - nie pamiętam czy ona ma korzenie czepne ale jest do cienia polecana. Mam też jeden powojnik, który o dziwo wytrzymuje w cieniu i nie jest mocno agresywny - mogę w domu sprawdzić co to.