Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Rozmowy » Mały ogród w małej gminie

Mały ogród w małej gminie

Basiula 10:49, 14 maj 2016

Elu, trafiam do Twojego wątku bo przeczytałam gdzieś, że zastanawiasz się nad kotem i jednocześnie martwisz o ogród. Ja mam dwa koty, ogród dopiero zaczynam, ale trochę się na kotach znam, nie chwaląc się

Ja mam kota i kotkę, oba kastrowane oczywiście. Bo to najlepsza i chyba też najtańsza opcja. A kocur to musi być kastrowany koniecznie.

Oba moje koty są baaardzo łowne. Łapią myszy, nornice, ryjówki, czasem karczowniki, zdarzył się też krecik no i niestety ptaki (raz nawet gołąb!) i jaszczurki. Tych mi bardzo szkoda.

Z załatwianiem się nie ma problemu, koty zakupują to co narobią i z tego co zauważyłam najczęściej robią to poza ogrodzeniem. Nie niszczą roślin, chyba psy bardziej. Żadne z nich mi nie sika na tuje ani nic innego.

Trochę inna sprawa z drzewami, te lubią podrapać.
Ale i tak uważam, że kot w domu to podstawa
(ale ja jestem kociara )

Jak byś miała pytania to służę pomocą.
elmagra 11:31, 14 maj 2016

Basiu ja też kociara. Przekonalas mnie chyba. W takim razie czekam do lipca na mojego kociaka. Mogę to wziąć dopiero po urlopie. Dobrze ze ten na początku lipca.
Filemon24 11:56, 14 maj 2016

Ja mam trzy koty dwie kotki i kocurka ( też wykastrowane towarzystwo) i z tym ze roślin nie niszczą no to tak nie do końca kotki się bawią między sobą i już nie raz jakąś gałązkę złamały. Jeśli chodzi o łowność to łapią dosłownie wszystko nornice, jaszczurki, ptaki, robaki co się da. Ptaków i jaszczurek i w ogóle myszek też mi szkoda....
Dwie kotki mamy z przypadku ojciec znalazł zagłodzone wychudzone maleństwo na łące i wziął ta bidulkę bo by z głodu zdechła. Koteczka nam urosła i nie zdążyliśmy jej wykastrować no i tym sposobem mamy drugą kotkę
Dziewczyny w lutym były kastrowane także już się stado nie powiększy.
Kochane zwierzaki chodzą za mną jak psy, miauczą do mnie i w ogóle uwielbiam je Lusia i Uchlatusia hehe ale moim najukochańszym pupilkiem jest Filemonek

Proponuje zaadoptować jakiegoś kota czy kociaka ze schroniska to będzie na pewno kochany pupil, uratujesz mu życie i zrobisz dobry uczynek Mam też pieska przybłędę, wcześniej też mieliśmy znajdę i w ogóle zawsze mamy nieplanowane zwierzaki. Miałam nawet papugę znajdę hehe ale w końcu odnalazł sie właściciel i wróciła do swojego domu.
elmagra 12:43, 14 maj 2016

Kotka będę miała, takiego malucha, co się niedawno urodził. Od ucznia mojego. Jak ja go nie wezmę to go oddadzą do schroniska, więc tak czy tak będzie to "uratowane" zwierzątko.
Filemon24 12:47, 14 maj 2016

to super a bierzesz kocurka czy kotkę ? ja Filemona mam od mojej babci, wzięłam dwa kociaki tylko Tygrysek zginął do tej pory go nie mogę odżałować.
elmagra 13:01, 14 maj 2016

Wiesz, sama nie wiem, być może kocurka, ale ostatnio miałam same kotki, więc... Który kotek po kastracji jest "lepszy"? A czy kocura trzeba koniecznie kastrować też? Bo jeśli nie, to będzie zaznaczał teren wszędzie? A można sterylizować maluchy takie 2-miesięczne?
Filemon24 14:24, 14 maj 2016

Jedno i drugie trzeba kastrować bo kocurka jeśli nie wykastrujesz to będzie teren znaczył a kotka nie kastrowana będzie miała rujki i będzie miauczała do kota. Wszystko zależy od charakteru kociaka więc ciężko powiedzieć co będzie lepsze kotek czy kotka
ewusia81 20:42, 14 maj 2016

Ja miałam kota, niestety po przeprowadzce z miasta do domu na wsi, jak zaczął wychodzić na zewnątrz (na początku się bał ale przecież natura go wzywała)to zajęło mu miesiąc takie wychodzenie i zniknął bez śladu najgorsze, że ten miesiąc to dzień w dzień wracał o tej samej godzinie w to samo miejsce, a pewnego dnia nie wrócił... Ile łez wylałam... Wychowany był z psem i był bardzo "pro" do wszystkich lgnął i myślał, że każdy to przyjaciel... I to go pewnie zgubiło.. życie na wsi... może spotkał na swej drodze psa lub lisa itd, itd... Niedługo minie rok, a ja nadal mam łzy w oczach jak o nim myślę
anbu 21:04, 14 maj 2016

Elu kupiłaś kotka a nie wiesz czy będzie ona czy on?
wrobelki 21:15, 14 maj 2016

Witam się ciepło z wszystkimi Elu przeczytałam cały twój wątek bardzo fajne wygląda pomysł na Twój ogród. Widziałam, że dziewczyny proponowały tez koło w twoim ogródku ja sama też chce zrobić koło wśród kantów moich. Jak tak patrzę na szerokości Waszych rabat to w moich się chyba tylko żurawki zmieszczą , ale to mój początek i jakoś trochę boję się dużych rabat.
Będę obserwować jak zmienia się Twój ogród bo zapowiada się bardzo ciekawie