Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 15:07, 05 sty 2025

Kasiu, coś mi się zdaje, że zgrzeszyłyśmy w tym samym sklepie Flashback, Lambada mam i ja (m.in. )
A z poprzednicj lat mam reż Cafe au Lait, Cornel Brons, Rocco.

Marzą mi się jeszcze takie bardzo ciężkie do zdobycia: Kelgai Ann, Hapet Old Charm i Joel's Favourite
Jak masz ich 16 to możesz je właśnie fajnie rozłożyć na tych 8 metrach

Obornik w dołek, a żeby kwitły ładnie nawóz ten sam, co do pomidorów. Dobrze jakieś podpory, zwłaszcza dla tych wyższych zaplanować, bo łamliwe dziady.
kasiab 15:19, 05 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Kasiu, coś mi się zdaje, że zgrzeszyłyśmy w tym samym sklepie

To fajny sklep na grzeszki
Mam obornik koński 2letni przygotowany na taką okoliczność

Muszę poczytać jak to wszystko rozłożyć

Myślałam o podporach do wszystkich (znalazłam na Pinterest fajny pomysł)

Skoro mówisz że to muszę rozłożyć na tym pasku to nic nie szkodzi... Obok mam drugi pasek na którym planowałam kilka słoneczników tam wysieję resztę jednorocznych
Rojodziejowa 15:30, 05 sty 2025

Ale spokojnie te jednoroczne możesz dać między daliami.
kasiab 15:34, 05 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Ale spokojnie te jednoroczne możesz dać między daliami.

Zanim się rozrosną pewnie będzie im dobrze.
W tym roku nie spodziewam się buszu, jak przyjedzie po jednej bulwie

Asiu czy dobrze pamiętam, że Ty wcześniej wrzucasz je w donice i jak podrosną idzie wszystko do gruntu?
Rojodziejowa 15:51, 05 sty 2025

kasiab napisał(a)

Zanim się rozrosną pewnie będzie im dobrze.
W tym roku nie spodziewam się buszu, jak przyjedzie po jednej bulwie

Asiu czy dobrze pamiętam, że Ty wcześniej wrzucasz je w donice i jak podrosną idzie wszystko do gruntu?

Z jednego ziemniaczka potrafi wyrosnąć całkiem spory krzaczek, a tym bardziej z karpy jeszcze jak ją przytniesz dla rozkrzewienia i dobrze nakarmisz, to już całkiem. Lepiej im zostawić więcej miejsca. Ja dawałam za gęsto, teraz postaram się je bardziej rozstrzelić.

Tak, dobrze pamiętasz. Podpędzałam trochę, w sumie z kilku względów:
- mniejsze szanse, że ślimaki zjedzą zanim się dobrze rozwiną
- mniejsze szance, że w mojej glinie przy deszczowej pogodzie mi zgniją
- łatwiej wyłapać ewentualnie zarażenie gallem i uniknąć zarażenia innych karp i innych roślin

Można wsadzać do donic, a można podpędzać w workach z dziurkami od dołu - ta opcja oszczędza miejsce. Wory do jednego pojemnika - wygodniej się też potem przenosi
kasiab 15:55, 05 sty 2025

Później wyciągasz z wora i do gruntu tak? Czy zostawiasz w worze? Pytam żeby nie było, że zrobię jak mi się wydaje, zamiast zrobić dobrze
kasiab 15:56, 05 sty 2025

Później wyciągasz z wora i do gruntu tak? Czy zostawiasz w worze? Pytam żeby nie było, że zrobię jak mi się wydaje, zamiast zrobić dobrze
Rojodziejowa 15:58, 05 sty 2025

Tak, wyciągam z wora i daję do gruntu. Wory z tamtego roku będę używała w tym
kasiab 16:13, 05 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Tak, wyciągam z wora i daję do gruntu. Wory z tamtego roku będę używała w tym

No to dziekuję bardzo ❤️
Sadzisz w kompost?
Rojodziejowa 16:31, 05 sty 2025

W worach? Nie, do ziemi ogrodowej. Mają wystartować, ale niekoniecznie się bardzo w tych worach rozhulać