Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Marcin89 11:42, 11 sty 2025

Asia, nigdy nie idziesz na łatwiznę. Ale znając Twoją rękę do wysiewów to i dalie z siewu będą udane
Rojodziejowa 12:17, 11 sty 2025

Temat drugi, zdecydowanie mniej przyjemny - wirusy w szklarni...

Podejrzewam, że miałam w szklarni jakiś rodzaj wirusa. Po zdjęciach w internetach podejrzewam, że to wirus mozaiki pepino. Nie jestem jednak pewna, bo nie wszystkie objawy się zgadzają. Lekarstwa na zainfekowane rośliny nie ma. Krzaki, które miały zniekształcone w specyficzny sposób owoce spaliłam, jednak przed sezonem będę przeprowadzać dezynfekcję całej szklarni, wszystkiego, co stosowałam do wysiewów. Trochę tego będzie. Skąd się wziął wirus? Nie umiem stwierdzić w 100%, ale podejrzewam nasiona. W związku z tym również te będę traktować odpowiednimi środkami.

I tu pojawia się kolejny problem. Oczywiście ziemię odkażę. Po odkażeniu część wymienię, ale podejrzewam, że ubiję nie tylko to co złe, ale i to co dobre. W związku z tym zaczynam wczytywać się w materiały dotyczące EMów. Jakby ktoś znał jakieś fajne opracowania naukowe, albo miał sprawdzony środek, to dajcie znać.

Rojodziejowa 12:20, 11 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
Asia, nigdy nie idziesz na łatwiznę. Ale znając Twoją rękę do wysiewów to i dalie z siewu będą udane

Marcin, z tą ręką to nie do końca tak pięknie. A do tego jeszcze głowa czasem zawodzi i odpowiednie terminy przy wysiewach niezachowane, więc efektów spektakularnych nie było, ale będę próbować dale.
Tess 12:32, 11 sty 2025

Kordina napisał(a)

Twój optymizm powalił mnie na łopatki

To nie optymizm, to cichutka nadzieja (oj wiem, że płonna )

Kordina napisał(a)

Asiu, ostrzegam! Jak tak dalej będziesz rzucała hurtowo tyloma gatunkami roślin przestanę Cię czytać!

Widzę, że nie tylko ja tak mam Już mi się chciejstwa włączyły. Sprawdziłam w necie wszystkie odmiany piwonii i róż, o których napisała Asia
A ja nie mam miejsca i sił coraz częściej brak
Marcin89 12:48, 11 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Marcin, z tą ręką to nie do końca tak pięknie. A do tego jeszcze głowa czasem zawodzi i odpowiednie terminy przy wysiewach niezachowane, więc efektów spektakularnych nie było, ale będę próbować dale.
No co Ty, ileż Ty pomidorków wysiewasz i kwiaty na bukiety. Pamiętam tą miodową dziewannę, jeśli pamięć nie myli, że to była dziewanna. Dużo tego było, nie bądź skromna
Kordina 13:17, 11 sty 2025

Tess napisał(a)
...Widzę, że nie tylko ja tak mam Już mi się chciejstwa włączyły. Sprawdziłam w necie wszystkie odmiany piwonii i róż, o których napisała Asia

Masz rację, trzeba brać wszystko pod uwagę, ja też mam nadzieję, ze w tym roku, trochę bardziej ochłonę, bo nasion to mam tyle, że mogłabym sklep otworzyć

Asiu współczuję cholerstwa w szklarni, w moim folderze EMY mam 3 linki, więc podrzucam:
https://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=18&t=5546&start=14

https://greenland.pl/

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5264-zdrowe-rosliny-alkaloidy

Ps - zawsze mi się jakoś źle kojarzyło mówienie o mężach EM teraz doznałam olśnienia - dlaczego
olciamanolcia 14:05, 11 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)

To kuszę dalej Z tych piwonii, które u mnie kwitły na razie najbardziej mi się podoba Class Act ❤️

Piękna -taka roztrzepana ❤️
W tym sezonie pojeżdżę po okolicznych ogrodziarniach w poszukiwaniu ładnych gotowych piwonii
Jeszcze podejdę do mojego sąsiada - może da wykopać kawałek tej białej której kiedyś wstawiałam wazonowe zdjęcia
Monia81 16:47, 11 sty 2025

Bardzo mi się podoba ta piwonia, już sobie ją zapisałam, jak na nią trafię to ją kupię miałam jedną dalię z siewu (dalia zmienna unwins), mam jeszcze jedną paczuszkę, może w tym sezonie też spróbuję, z tego co pamiętam wysiewałam ją na początku marca i trzymałam przy oknie południowym Asia wszystkiego najlepszego w tym nowym roku
Rojodziejowa 23:33, 11 sty 2025

Tess napisał(a)

To nie optymizm, to cichutka nadzieja (oj wiem, że płonna )

Widzę, że nie tylko ja tak mam Już mi się chciejstwa włączyły. Sprawdziłam w necie wszystkie odmiany piwonii i róż, o których napisała Asia

Już samo oglądanie poprawia humor! Przynamniej na mnie to tak działa
Rojodziejowa 23:37, 11 sty 2025

Marcin89 napisał(a)
No co Ty, ileż Ty pomidorków wysiewasz i kwiaty na bukiety. Pamiętam tą miodową dziewannę, jeśli pamięć nie myli, że to była dziewanna. Dużo tego było, nie bądź skromna

Może mi ciężko to przyznać, bo wiem jaki to jest procent wszystkich wysiewów

Jeśli myślimy o tym samym, to dobrze pamiętasz. Dziewanna Southern Charm