Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Magara 22:55, 06 sty 2025

Asia, Ty daliowa Może podpowiesz
W przypływie "nie-wiem-czego" kupując jeszcze latem nasiona groszków na przyszły sezon wrzuciłam do koszyka nasiona dalii letniej "redskin".
https://www.nelsongarden.pl/produkty/redskin-p93458/?srsltid=AfmBOora2TNI2rrFblhC_zJD6ocTUiHvNr3LlsgsEqBkxdwtA0MtsrwE

Masz o tych daliach jakąś wiedzę? Przemyślenia???
Rojodziejowa 22:57, 06 sty 2025

nicol21 napisał(a)
Mi chwilowo przeszło z daliami... nakupiłam 2-3 lata temu, w tym sezonie było dość marnie. Ale najbardziej szkoda mi tych najpiękniejszych, które miały malutkie bulwy i po prostu mi wyschły w trakcie zimy, zresztą już na starcie bardzo marnie urosły w sezonie...

Chyba już róże dużo bardziej warto kupować.
Choć piękno dalii... ahhhh!

No trzeba mieć do nich i siłę i cierpliwość. A w czym je przechowywałaś? Takie malutkie to testowo w tamtym roku wpakowałam w folie spożywczą, oczywiście dobrze wysuszone. I bardzo ładnie dały radę. Ciekawa jestem i tej zimy.

Róże zawsze i wszędzie Tym też możemy pozarażać!
Rojodziejowa 23:08, 06 sty 2025

Magara napisał(a)
Asia, Ty daliowa Może podpowiesz
W przypływie "nie-wiem-czego" kupując jeszcze latem nasiona groszków na przyszły sezon wrzuciłam do koszyka nasiona dalii letniej "redskin".
https://www.nelsongarden.pl/produkty/redskin-p93458/?srsltid=AfmBOora2TNI2rrFblhC_zJD6ocTUiHvNr3LlsgsEqBkxdwtA0MtsrwE

Masz o tych daliach jakąś wiedzę? Przemyślenia???

O masz, dalii jeszcze nie wysiewałam. Niestety nie pomogę. Ciekawe, czy one wytwarzają potem karpy. Siej, ciekawa jestem bardzo!
antracyt 07:48, 07 sty 2025

Renata z Osiedlowego ogródka wysiewała. Ma dalie od kilku lat, więc karpy muszą być
Magara 22:51, 07 sty 2025

Ooo, dobrze, że przypomniałaś o Renacie I jakoś mi się od razu skojarzyło, że te dalie to jednak jednoroczne, możliwe to??? Muszę spojrzeć na opakowanie, ale to dopiero w sobotę Może do soboty nie zapomnę o temacie
Tess 22:34, 08 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Ja zaczynam ten rok z postanowieniem noworocznym! Od 1 stycznia zapisuję wydatki ogrodowe
Mam nadzieję, że to mnie powstrzyma przed kompulsywnymi zakupami.

Właśnie popełniłam pierwsze w tym roku kompulsywne zakupy!
hmmmm, może jeśli zapiszę ten wydatek to powstrzyma mnie przed kolejnymi zakupami?

Rojodziejowa napisał(a)

Z planów, to mam jedynie (albo aż) ogarnąć to, czego nie zrobiłam w tamtym sezonie, czyli:
(...)
- znaleźć miejsce zadołowanym różom i piwoniom

WOW! masz zadołowane róże i piwonie? Z braku miejsca czy planu?
Rojodziejowa 20:07, 09 sty 2025

Tess napisał(a)

Właśnie popełniłam pierwsze w tym roku kompulsywne zakupy!
hmmmm, może jeśli zapiszę ten wydatek to powstrzyma mnie przed kolejnymi zakupami?

WOW! masz zadołowane róże i piwonie? Z braku miejsca czy planu?

Mnie (mam taką nadzieję) powstrzyma rosnąca suma w arkuszu Jakby to tylko dla mnie było to nic, ale postanowiłam się mężowi wyspowiadać.

Zadołowanie wynika po części z braku przygotowanego miejsca, dla tych, dla których jest plan, ale i braku logicznego myślenia, że pasowałoby wpierw coś konkretnie zaplanować, zanim się nabędzie.

Jeśli chodzi o piwonie, to:
Love Affair ITOH pójdzie w brzozową, a już tam siedzi w ziemi Emmchen i sporo cebulowych. Muszę sprawdzić, gdzie mogę ją wsadzić, więc poczekam, żeby chociaż wykluły się krokusy.
'F. Koppius', 'Paul M. Wild', 'Vicoire de la Marne', 'General McMahon' pójdą za murek. Nie zebrałam się, żeby tam wskoczyć i dosadzić. Kto wie, może ferie będą dla mnie łaskawe i pozwolą to uczynić.
'Sarah Bernhardt', 'Nancy Nora', 'Corinne Wersan', 'Monsieur Charles Leveque' - dla nich nie mam konkretów, ale coś tam mi się w głowie wykluwa, tzn. następna rabata

Z różami, to już całkiem wesoło.
'Utigord falls' planuję, żeby się na czymś pięła. Gdyby nie to, że mi się jakoś nie widzi z moimi liniami prostymi, to pewnie bym ją dała na jakiś łuk. No i miejsce odpowiednie wybrać. Jakby zdobiła jakieś przejście do warzywnika, to by było fajnie. Daje pokaz w czasie kwitnienia. Muszę jej miejsce znaleźć.
'Ambridge Rose' i 'Charming Apricot' chyba pójdą do reszty brzoskwiniowych.
'Lady of Shalott' nie mam pojęcia, ale musiałam ją w końcu mieć Sprawię jej jakąś donicę.
'Rose Marie' - dosadzę obok Desdemony.
'Petit Papillon' - nie mam pojęcia.
'Creme Caramel' - wcisnę na retro rabatę. Tu potrzebne jakieś tetrisy.

Nie znajdę miejsca, to coś pójdzie do Krystyny
kasiab 15:22, 10 sty 2025

Matko jak Ty kusisz! Jak nie piwonie, to róże lub i jedno i drugie, a wcześniej były dalie...

Ja właśnie myślę nad piwoniami i miałam nadzieję nic nie kupić i proszę cały zestaw podajesz cudowności... Z jednej strony wstyd Koleżanko! Z drugiej: jak dobrze, że już weekend i jest nad czym myślec... Dziekuję Dobra Kobieto

I jestem rozdarta... Dlatego postanawiam sobie pooglądać, a co! nie zamawiam- tylko oglądam
Makao 15:35, 10 sty 2025

Masz zagwostkę do ogarnięcia
Oby się udało tak jak chcesz i nic nie musiało być oddane
Rojodziejowa 15:43, 10 sty 2025

kasiab napisał(a)
Matko jak Ty kusisz! Jak nie piwonie, to róże lub i jedno i drugie, a wcześniej były dalie...

Ja właśnie myślę nad piwoniami i miałam nadzieję nic nie kupić i proszę cały zestaw podajesz cudowności... Z jednej strony wstyd Koleżanko! Z drugiej: jak dobrze, że już weekend i jest nad czym myślec... Dziekuję Dobra Kobieto

I jestem rozdarta... Dlatego postanawiam sobie pooglądać, a co! nie zamawiam- tylko oglądam

To kuszę dalej Z tych piwonii, które u mnie kwitły na razie najbardziej mi się podoba Class Act ❤️