Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 01:14, 05 sty 2025

anpi napisał(a)
Ambitne plany!
Chyba nie chciałabym wiedzieć ile kasy idzie mi w sumie w ogród!
Dziś wydałam 50 zł na trytytki do wiązania traw na przyszły sezon, bo akurat zobaczyłam takie długie.

Właśnie w tamtym roku, ile poszło, to wolę nawet nie szacować. W tym mam mocne postanowienie poprawy, ale arkusz już ma kilka pozycji
Patrycja_KG_Lu 08:07, 05 sty 2025

Ja mam plik ze spisem co rośnie na danej rabacie, jaka odmiana, ile sztuk i obok ile kosztowała, lecz nie sumowałam całości. Za to jak skończę na 100% daną rabatę to wtedy podsumuje.
nicol21 08:47, 05 sty 2025

Wszytkiego dobrgo w Nowym Roku i oby udało sie plany zrealizować.
Ja mam tak długą listę że nawet do konca nie spisana jest.... ale już wczoraj zaczęłam sadzić Zaczynam z przytupem.A dziś deszcz...
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
kasiab 10:43, 05 sty 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Wszystkim życzę na ten Nowy Rok zdrowia i poczucia spełnienia!

Ja zaczynam ten rok z postanowieniem noworocznym! Od 1 stycznia zapisuję wydatki ogrodowe
Mam nadzieję, że to mnie powstrzyma przed kompulsywnymi zakupami.
Tamten rok w pierwszym moim odczuciu był nieudany, ale nowy przed nami. Siły mam nadzieję starczy i będzie w tym roku chociaż ciut lepiej.

Z planów, to mam jedynie (albo aż) ogarnąć to, czego nie zrobiłam w tamtym sezonie, czyli:
- zaplanować warzywnik
- znaleźć pomysł na miskanty i je przesadzić
- znaleźć miejsce zadołowanym różom i piwoniom
- zmodyfikować rabaty po stronie tarasu - poszerzenie i dosadzenie
- zbić w końcu skrzynie warzywne
- przygotować miejsce na rabaty z jednorocznymi kwiatami do cięcia

W najbliższych dniach, a może w ferie planuję też podziałać coś chociaż symbolicznie z wywiewami zimowymi.

Zamówiłam trochę nasion nowych pomidorów. Od razu czuję, jakby się miało to wszystko zaraz zacząć dziać

Asiu zacne plany! Trzymam kciuki❤️
Ja wczoraj zamówiłam trochę nasion do warzywnika i kilka karp dalii... Poszło 350zl to tak w ramach oszczędności bo zniżka 30% w przedsprzedaży

Między 2 rzędami winorośli chce zrobić jednoroczne do wazonu jednak nie wiem co wybrać. Ty już masz listę? Możesz się pochwalić☺️

Skrzynie w tym roku to i ja mam w planach (jak przez ostatnie 5 lat...) z tym, że w tym roku M zadeklarował pomoc, jak będzie miał czas...także ogarnęłam garaż żeby miał gdzie je robić najlepiej już terazw marcu wstawimy je do ogrodu i tyle. co z tego wyjdzie nie wiem. Musimy zrobić w tym roku bruk wokół domu, rozłożyć przewody pod oświetlenie ogrodowe, rozplanować wodę (żeby się nie ciągać z wężem bo idzie oszaleć)
Więcej prac nie zakładam do czerwca, bo to się z braku czasu i mocy przerobowych nie uda ☺️ a trzeba pamiętać, że jest już o co dbać
Rojodziejowa 11:29, 05 sty 2025

Kasiu, z jednorocznymi to ja początkująca - więcej porażek niż sukcesów, ale po warsztatach w tamto lato zakochałam się w cyniach. Bardzo długo trzymają się w wazonie. Mam nadzieję, że w tym roku dam z nimi radę.
Z innych to przy winoroślach mogą się też piąć fajnie groszki pachnące, to wykorzystasz podpory podwójnie. Ja groszkom muszę jakieś lepsze sprawić niż miały w tamtym roku.
Kosmosy
Lwia paszcza
Astry
Zatrwian
Orlaya

Sporo fajnych wypełniaczy można porwać z łąki. Wszelkie baldaszkowe… no poza barszczem sosnowskiego

A jak masz Instagram to polecam ten profil:

https://www.instagram.com/ogrod.pelen.kwiatow/profilecard/?igsh=MW8wcTlrMTNzczNrMA==

I nasza koleżanka z O prowadzi fajny profil ogródków działkowych w Warszawie. Ma talent do wyszukiwania cudnych odmian. Przez nią nazamawiałam różności.

https://www.instagram.com/rod.fortszczesliwice/profilecard/?igsh=MXB1ZjJjNjk1amFjYw==

kasiab 11:56, 05 sty 2025

Dzięki Asiu!

Ja w zeszłym roku wysialam cynie, niestety miałam inwazję ślimaków i pożarły je razem z moją ukochaną fasolka szparagową
W tym roku chce mieć słoneczniki ozdobne, jaskry, zatrwiany i cynie, do tego będę wycinać do wazonu dalie i róże i inne wieloletnie z ogrodu.
Planowałam na jednoroczne odcinek 1,5m x 8m jednak to zdecydowanie za dużo. Wcisne tam dalie do wycinania z jednorocznymi. Zobaczymy, jak sobie poradzą ☺️
Rojodziejowa 13:09, 05 sty 2025

kasiab napisał(a)
Dzięki Asiu!

Ja w zeszłym roku wysialam cynie, niestety miałam inwazję ślimaków i pożarły je razem z moją ukochaną fasolka szparagową
W tym roku chce mieć słoneczniki ozdobne, jaskry, zatrwiany i cynie, do tego będę wycinać do wazonu dalie i róże i inne wieloletnie z ogrodu.
Planowałam na jednoroczne odcinek 1,5m x 8m jednak to zdecydowanie za dużo. Wcisne tam dalie do wycinania z jednorocznymi. Zobaczymy, jak sobie poradzą ☺️

To eko granulki na ślimaki od razu sobie spraw

A jakie masz odmiany? I ile dalii? Bo taki kawałek 1,5 x 8 to wcale nie wydaje się za duży
agapant 13:53, 05 sty 2025

Cynie nie lubią być przesadzane a ja je wysiewam zbyt gęsto. W tym roku spróbuję zrobić je na taśmie jak marchewkę i pietruszkę. Zobaczymy czy to się sprawdzi.
Rojodziejowa 14:01, 05 sty 2025

Ja je w kosteczkach ziemi wysieję.

Przynajmniej tak spróbuję z częścią, a jak się wkurzę to potem prosto do ziemi zabezpieczonej granulkami antyślimakowymi
kasiab 14:32, 05 sty 2025

Asiu wybrałam takie:

Café au Lait
Claudett
Cornel Brons
Flashback
Fleurel
Franz Kafka
HS First Love
Labyrint
Lavender Perfection Onesta
Pink Perception
Rocco
Rosella
Topmix Pink
Vancouver
White Aster
Dahlia cactus Pink

Dopiero zaczynam przygodę z daliśmy więc doświadczenie zerowe. Oglądam co się da, czytam co się da na ich temat