Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 22:45, 06 kwi 2025

Magara napisał(a)
Jako szklarniowe ludzisko melduję, że zacienienia nie planuję U mnie trochę cienia dawały drzewa. Foliakowi wystarczało. Jak będzie z poliwęglanem nie wiem.

U mnie cienia prawie wcale... Rasowa patelnia
Rojodziejowa 22:57, 06 kwi 2025

Pożalę się jaką wtopę zaliczyłam.

W tym roku skusiłam się ponownie na dalie od Pana Stanisława Lipienia...

Już kiedyś pisałam jak to u niego działa, ale dla tych, którzy tego nie wiedzą po krótce wyjaśnię.
Jest katalog w PDF na stronie internetowej. Wysyła się numery odmian i podaje dane do wysyłki. Jedna karpa 5zł, odmian setki. Ni z tego, ni z owego pewnego dnia puka listonosz, a w ręce ma paczkę za pobraniem wyciągniętą jak z poprzedniej epoki - brązowy papier i sznurek Bosko. Jest radość, ekscytacja
Tyle, że po otwarciu człowieka może czekać sporo niespodzianek...
Pan Stanisław w razie, gdy nie ma jakieś przez nas wybranej odmiany podmienia ją na inną... I spoko, niektórym to pasuje i zamawiają z pełną świadomością takiego stanu rzeczy. Wszak wśród odmian perełek nie brakuje, o niektórych odmianach internet nawet nie słyszał
Można również zaznaczyć w mailu, że nie chcemy, żeby dalie były podmieniane. Wtedy, gdyby karp uzbierało się mniej niż 10 zamówienie jest anulowane.

I tu coś nie poszło... Coś się odskrzypowało i widocznie moja prośba o to, żeby nie podmieniać odmian, została przeoczona... A ja celowo, żeby choć te 10 sztuk się uzbierało na paczunię wybrałam 30... Jak nie to spoko. Zgadnijcie ile przyszło mi zgodnych? 3
No więc 12 już idzie przez OLX w świat, bo kompletnie nie mój klimat - strzępiaste i kaktusowe czerwono-żółte itp.

Druga część też jest zabawna, bo dalie podpisane są numerkami, tyle, że bywa, że w aktualnym katalogu numerka nie ma No więc poza wysianymi daliami będę miała jeszcze kilka niespodzianek od pana Stanisława...

Czas zbierać na traktorek, albo choć jakiegoś dzika
MartaCho 06:54, 07 kwi 2025

Wyobrażam sobie jak próbujesz nakierować dzika na odpowiednie miejsce do rycia, hahaha

Tatuaż masz jeden z piękniejszych jakie widziałam. I te żuczki do tego jako Twoje maluchy- super!

Z daliami to trochę tak jakby wrzucali co popadnie i a nuż trafią w to, co zamawiałaś
LIDKA 07:59, 07 kwi 2025

Trzeba by miec daliową rabate, wsadzić wszystko, podczas kwitnienia oznaczyć, wyywalić potem co sie nie podobało i bedzie git.

Asia ja to niustająco Cie podziwiam za te siewy odmiany próby eksperymenty setki doniczek itd.

Ja nie wiem kiedy masz na to siły i czas. Może masz jeszcze ze 2 klony Ciebie????
Masz prace dzieci dom ogród i inne hobby. Przy Tobie (i przy Karoli-Ani)
wyglądam na leniucha ;(

Ja mam tylko prace i dorosłe dzieci. Jak mam wolne od roboty raz kiedyś to zawsze po coś najczęściej lekarze. Wymyśliłam ze wiosną i jesienią bede brała urlop na ogród po 3 dni.
I zaplanuje tak żeby nic mi nie przeszkadzało. Teraz planuje brac na sadzenie cebul.

Jakieś wiosenne zdjęcia były i przegapiłam? Pokażesz żywopłocik z irgi?
agapant 08:10, 07 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Pożalę się jaką wtopę zaliczyłam.

W tym roku skusiłam się ponownie na dalie od Pana Stanisława Lipienia...

Już kiedyś pisałam jak to u niego działa, ale dla tych, którzy tego nie wiedzą po krótce wyjaśnię.
Jest katalog w PDF na stronie internetowej. Wysyła się numery odmian i podaje dane do wysyłki. Jedna karpa 5zł, odmian setki. Ni z tego, ni z owego pewnego dnia puka listonosz, a w ręce ma paczkę za pobraniem wyciągniętą jak z poprzedniej epoki - brązowy papier i sznurek Bosko. Jest radość, ekscytacja
Tyle, że po otwarciu człowieka może czekać sporo niespodzianek...
Pan Stanisław w razie, gdy nie ma jakieś przez nas wybranej odmiany podmienia ją na inną... I spoko, niektórym to pasuje i zamawiają z pełną świadomością takiego stanu rzeczy. Wszak wśród odmian perełek nie brakuje, o niektórych odmianach internet nawet nie słyszał
Można również zaznaczyć w mailu, że nie chcemy, żeby dalie były podmieniane. Wtedy, gdyby karp uzbierało się mniej niż 10 zamówienie jest anulowane.

I tu coś nie poszło... Coś się odskrzypowało i widocznie moja prośba o to, żeby nie podmieniać odmian, została przeoczona... A ja celowo, żeby choć te 10 sztuk się uzbierało na paczunię wybrałam 30... Jak nie to spoko. Zgadnijcie ile przyszło mi zgodnych? 3
No więc 12 już idzie przez OLX w świat, bo kompletnie nie mój klimat - strzępiaste i kaktusowe czerwono-żółte itp.

Druga część też jest zabawna, bo dalie podpisane są numerkami, tyle, że bywa, że w aktualnym katalogu numerka nie ma No więc poza wysianymi daliami będę miała jeszcze kilka niespodzianek od pana Stanisława...

Czas zbierać na traktorek, albo choć jakiegoś dzika

Tak Pan Stanisław od lat tak robi, czy się zamawia na początku czy na końcu zawsze są niespodzianki. Asia nie Ty jedna się rozczarowałaś ja któregoś roku przeżywałam takie samo rozczarowanie. W moim zamówieniu różowych była tylko jedna.
Makao 08:19, 07 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)
Szklarniowe ludziska: czy macie lub planujecie jakieś zacienianie? Myślę nad tkaniną zaciemniającą zamocowaną na żyłkach, bo w mojej szklarni bywa tragicznie gorąco. Za ciepło nawet dla tropikalnych roślin

Ja na razie planuję tylko agrowłókniną zimową rozwieszać pod sufitem. A w jaki sposób to jeszcze nie wiem

Czytając Twoje żale zastanawiam się po co ludzie kupują skoro wiedzą że tak robi a potem są rozczarowani
Gruszka_na_w... 09:53, 07 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Kolejne narcyzy okazały się narcyzami Thalia

Przelew z kasą poszedł z powrotem… Głupio mi teraz.

Dotąd żyłam w przekonaniu, że narcyzy Thalia są śnieżnobiałe, a tu taka niespodzianka.
Jeśli Ci głupio to zawsze możesz zadzwonić do sprzedawcy i odesłać zwrot. Pewnie zapiszesz się w jego pamięci jako wzorowy klient.
Tatuaż piękny w swojej subtelności.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Juzia 10:48, 07 kwi 2025

Lidka dobrze radzi.... zrób jedną daliową rabatę
Nawet jak będzie miszmasz to nie będzie on taki denerwujący Posegregujesz sobie po sezonie.
Ja mogę niechciane od Ciebie odkupić
Rojodziejowa 12:45, 07 kwi 2025

MartaCho napisał(a)
Wyobrażam sobie jak próbujesz nakierować dzika na odpowiednie miejsce do rycia, hahaha

Tatuaż masz jeden z piękniejszych jakie widziałam. I te żuczki do tego jako Twoje maluchy- super!

Z daliami to trochę tak jakby wrzucali co popadnie i a nuż trafią w to, co zamawiałaś

Hehe, no u nas w okolicy dziki tak aktywne, że kuzynce doszczętnie kawał działki skopały i to dwukrotnie. Może jakby je jakoś odpowiednio naprowadzić, to by i w odpowiednim miejscu trochę zryły

Za pochwały tatuażu dziękuję A dalie może akurat miło zaskoczą
Rojodziejowa 12:50, 07 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Trzeba by miec daliową rabate, wsadzić wszystko, podczas kwitnienia oznaczyć, wyywalić potem co sie nie podobało i bedzie git.

Asia ja to niustająco Cie podziwiam za te siewy odmiany próby eksperymenty setki doniczek itd.

Ja nie wiem kiedy masz na to siły i czas. Może masz jeszcze ze 2 klony Ciebie????
Masz prace dzieci dom ogród i inne hobby. Przy Tobie (i przy Karoli-Ani)
wyglądam na leniucha ;(

Ja mam tylko prace i dorosłe dzieci. Jak mam wolne od roboty raz kiedyś to zawsze po coś najczęściej lekarze. Wymyśliłam ze wiosną i jesienią bede brała urlop na ogród po 3 dni.
I zaplanuje tak żeby nic mi nie przeszkadzało. Teraz planuje brac na sadzenie cebul.

Jakieś wiosenne zdjęcia były i przegapiłam? Pokażesz żywopłocik z irgi?

Lidziu, tak zrobię z tymi niespodziankami Już zresztą miałam tak dwa razy, że oprócz rabat mniej więcej kolorystycznie spójnych miałam jedną taką mocno krejzi

Co do wyrabiania, to jestem zdecydowanie mniej wydajna niż taka Karo Nie robię aż tak dużo. Po prostu w domu niekoniecznie błyszczy, a w mężu mam ogromną pomoc Anioł nie chłop

Zdjęcia były tylko pojedyncze i raczej w zbliżeniach żywopłocik z irgi jest w miejscu, gdzie wieczny bałagan więc tło do zdjęć kiepskie. Muszę właśnie nad nim popracować. Jak ogarnę, to wrzucę fotkę