Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 09:28, 27 kwi 2025

Makao napisał(a)

Nie nie, mój przystopował bo zabrałam go z gorącą. Jest identyczny jak Twój

No to ewidentnie lubi gorąc, bo w szklarni ukrop, a tam mu dobrze
Rojodziejowa 09:29, 27 kwi 2025

mrokasia napisał(a)
Na liście wykonanych prac 8 punktów a ta mówi, że nic spektakularnego nie zrobiła…
Powaliła mnie informacja o 200l żołędzi…

Bo to taka robota, że biforek i afterek nie ukazał żadnej różnicy czy skoku jakościowego
Rojodziejowa 09:40, 27 kwi 2025

Nie wiem, ile w rezultacie było przymrozku, bo jakoś o drugiej i potem o szóstej zerkałam na termometr, a temperatura wtedy była 0 stopni.
Donice z jednorocznymi wjechały na chatę
W szklarni temperatura spadła do 10 stopni przy włączonej nagrzewnicy.

Ciekawa byłam jak będzie z piwoniami, bo nie miałam za bardzo czym ich okryć. Jednak one wszystkie stoją na baczność
Roocika 09:54, 27 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

No z jednego dębu. Oszalał tamtej jesieni.

W tym momencie to już sporo mikro dębów było. Jeszcze się to jakoś w ziemię wgryzło. Przez głowę mi przeszło, żeby go wyciąć. Ale szkoda drzewa.

Kurde, to ja tak w tym roku przeklinałam sprzątanie liści pod platanem, pod którym rosną róże. No róże będą miały eksmisję jesienią

Zacną robotę poczyniłaś, nie umniejszaj sobie

LIDKA 10:16, 27 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

No angażuje się, a ja go wkurzam Gdy zaczął skręcać skrzynie zaczęłam fuczeć, że kantówki mają różną długość i szpary na kątach wychodzą. Przycinał wszystkie. Ale skoro tyle pracy włożone, kasy też, a maszyna do cięcia od teścia pożyczona, to akurat docięcie jest małym wysiłkiem, a wizualnie będzie to dużo lepiej wyglądać.

Mojemu przy różnych robotach też fucze bo on zawsze chce szybko a to oznacza czasem byle jak. Jak marudze to se potrafi młotkiem walnąć w ziemie
Makao 11:58, 27 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

No to ewidentnie lubi gorąc, bo w szklarni ukrop, a tam mu dobrze

I zastanawiam się teraz czy sadzić go pod chmurką czy w szklarni skoro tak. Mam 3 sadzonki to może jedną tu jedną tu bo jak mi staną w miejscu te pod chmurką to będę żałować. A w szklarni na bank będzie rósł. Ewentualnie jeszcze znaleźć miejsce zaciszne gdzie dużo słońca będzie.
Rojodziejowa 12:20, 27 kwi 2025

Roocika napisał(a)

Kurde, to ja tak w tym roku przeklinałam sprzątanie liści pod platanem, pod którym rosną róże. No róże będą miały eksmisję jesienią

Zacną robotę poczyniłaś, nie umniejszaj sobie

O liściach to już nie mówię… kupiliśmy w końcu odkurzacz. Część żołędzi ogarnięta też nim, ale to co w rabatach, to zostało.

Pisałaś, że się nadziewały na róże. To nie ma jak nie sprzątnąć. Jakby sobie leciały w rabatę to stworzyłyby ściółkę. Chyba że one takie plastikowe jak u dębów?
Rojodziejowa 12:24, 27 kwi 2025

LIDKA napisał(a)

Mojemu przy różnych robotach też fucze bo on zawsze chce szybko a to oznacza czasem byle jak. Jak marudze to se potrafi młotkiem walnąć w ziemie

Mój chciał to nareszcie zakończyć. Ale ja może nie jestem tak dokładna, jak przy takich stolarskich robótkach mężowie Magary czy Judith, ale jednak szpary na centymetr na rogach skrzyni by mnie irytowały. Nie zbijamy desek z palet, tylko kupione w tym celu drewno. I tak nie jest idealnie, bo trochę powypaczane są, ale tyle ile się dało zrobić dokładniej to zrobiliśmy.
Rojodziejowa 12:25, 27 kwi 2025

Makao napisał(a)

I zastanawiam się teraz czy sadzić go pod chmurką czy w szklarni skoro tak. Mam 3 sadzonki to może jedną tu jedną tu bo jak mi staną w miejscu te pod chmurką to będę żałować. A w szklarni na bank będzie rósł. Ewentualnie jeszcze znaleźć miejsce zaciszne gdzie dużo słońca będzie.

Ja nie mam zamiaru go trzymać cały czas w szklarni, bo w niej nie ma na to miejsca Planuje albo w rabaty, albo w skrzynie warzywne albo do donic, zależy, jak się to wszystko ułoży.
Roocika 13:17, 27 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

O liściach to już nie mówię… kupiliśmy w końcu odkurzacz. Część żołędzi ogarnięta też nim, ale to co w rabatach, to zostało.

Pisałaś, że się nadziewały na róże. To nie ma jak nie sprzątnąć. Jakby sobie leciały w rabatę to stworzyłyby ściółkę. Chyba że one takie plastikowe jak u dębów?

Dokładnie, wielkie i papierowe/plastikowe jak u dębów, trzeba je sprzątnąć niestety :-/