Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Kordina 09:59, 25 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

\
Asiu wrócę do Twojego planu, rozumiem, że ta pergola nawiązująca do kształtu szklarenki, to zaznaczyłaś tu jej połowę, czy tak? Bo jeśli nie, to dodałabym drugą połowę
Rojodziejowa 10:02, 25 kwi 2025

anuska2507 napisał(a)
U nas równo rok temu był taki przymrozek, że wszystko zmroziło: zawiązki owoców na drzewach, przyrosty na cisach i choinach, hortensje, rzepak. Niektórzy twierdzą, że w najzimniejszym momencie nocy temperatura mogła spaść nawet do -10. Mam nadzieję, że takie spadki w tym roku się już nie powtórzą, bo szkoda byłoby znowu stracić plony.

Melduję, że wczoraj dotarły moje łubiny Zastanawiam się, czy chwalić się małżonkowi, że zamówiłam kwiotki za granicą czy lepiej nie

Wsadzone już do ziemi?
Do mnie już szły nasiona z USA, UK, Czech, Litwy, Ukrainy, Szwecji i karpy dalii też ze Szwecji i Czech więc już mojego nie zdziwi chyba nic
Rojodziejowa 10:03, 25 kwi 2025

Kordina napisał(a)
\
Asiu wrócę do Twojego planu, rozumiem, że ta pergola nawiązująca do kształtu szklarenki, to zaznaczyłaś tu jej połowę, czy tak? Bo jeśli nie, to dodałabym drugą połowę

Tak Bożenko, będzie cała, tylko tu już popierniczyłam z perspektywą i te linie pergoli powinny iść inaczej
anuska2507 10:35, 25 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Wsadzone już do ziemi?
Do mnie już szły nasiona z USA, UK, Czech, Litwy, Ukrainy, Szwecji i karpy dalii też ze Szwecji i Czech więc już mojego nie zdziwi chyba nic

Jeszcze nie, po deszczu poszłam wyrywać chwasty i już nie zabrałam się za sadzenie. Może dzisiaj posadzę
Polon 18:36, 25 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

No właśnie większość albo jeszcze nie ogarnięta, albo niedokończona więc nawet fotki nie ma jak zrobić, żeby nie było jakiegoś dziadostwa na zdjęciu

Odwagi

Wlazłam na stronę z łubinami - łubinów akurat nie planuję, przynajmniej na razie, ale jeżówki i jarzmianki bardzo ładne tam mają . Nigdy nie rozważałam zakupów z daleka, ale może czas zmienić nawyki

Plan na zmiany przy szklarni - git
Rojodziejowa 19:14, 25 kwi 2025

anuska2507 napisał(a)

Jeszcze nie, po deszczu poszłam wyrywać chwasty i już nie zabrałam się za sadzenie. Może dzisiaj posadzę

U mnie nadal deszcz dzisiaj. Mam wrażenie, że rośliny ruszyły sprintem. Ciekawa jestem, jakie nam z tych kłączy roślinki porosną
Rojodziejowa 19:45, 25 kwi 2025

Pożalę się… mieliśmy dziś mieć koniec remontu… Na koniec montaż drzwi prysznicowych. Wróciłam do domu i zażartowałam „to co, dziś też jakieś niespodzianki”. Patrzę na miny, a tam pełna powaga. „Pani, jeszcze takiego dnia nie mieliśmy. Szyba nam przy przymierzaniu strzeliła. Taki huk i rozbryzg, że na całą łazienkę poleciało… uszkodziło brzeg wanny i brodzik prysznicowy… „
Także tak... Miało być pięknie, a nowa łazienka i już uszkodzenia są. Do tego tak nas podliczyli, że w tym roku mogę się pożegnać z wiśniami tybetańskimi :/

Ogród się podlewa. Można jutro odchwaszczać i przesadzać to, co do przesadzenia przeznaczone.

Dokupiłam sobie jeszcze jedną alstroemerię. Tym razem różowa - odmiana Summer Saint. I tu kolejna strata - gałązka ułamana, bo plecak jednej latorośli ją przygniótł. Jeszcze nie kwitnie, więc nie ma co pokazać. I jeszcze dwie malutkie petunie Itsy Pink. Podobno świetnie się rozrastają i wyglądają cudnie w sezonie
MartaCho 19:59, 25 kwi 2025

O nie! Jak mi przykro z powodu łazienki! Mam nadzieję, że mimo wszystko jakiś rabat za te zniszczenia odliczyli? Choć ja jedną wisienkę?

U mnie też podlewanie od wczoraj trwa, bardzo z tego się cieszę! Ale jutro mam nadzieję, że już pogoda pozwoli choć trochę podziałać.

Zakupki bardzo udane!
Rojodziejowa 20:02, 25 kwi 2025

MartaCho napisał(a)
O nie! Jak mi przykro z powodu łazienki! Mam nadzieję, że mimo wszystko jakiś rabat za te zniszczenia odliczyli? Choć ja jedną wisienkę?

U mnie też podlewanie od wczoraj trwa, bardzo z tego się cieszę! Ale jutro mam nadzieję, że już pogoda pozwoli choć trochę podziałać.

Zakupki bardzo udane!

Szybę i zestawy naprawcze biorą na siebie.
Nie są to rzucające się od razu w oczy rzeczy, ale psuje radość. Też mam Martuś nadzieję na to, że jutro da radę coś porobić.
antracyt 20:32, 25 kwi 2025

Współczuję. Na szczęście jak się wszystko naprawi to będzie pięknie... może trochę później, ale nie na wszystko mamy wpływ.
Wiśnie tybetańskie... to moje chciejstwo nie do zrealizowania. Zawsze jak ktoś kupuje, to mam lekkie ukłucie zazdrości U Ciebie będą miały dobre warunki.