Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Roocika 10:46, 19 sie 2021

Asiu, graby są pięknie podświetlone Masz na co popatrzeć
My w tym roku ani razu wieczorem nie siedzieliśmy na tarasie, bo wciąż padam na ryjek
Z impregnatem nie umiem zupełnie doradzić, my wybraliśmy dwa kolory i się ich trzymamy (z wyjątkiem domku, bo on elzowy jest )
Od południa to na pewno lepszy będzie jasny odcień
Rojodziejowa 11:55, 19 sie 2021

Roocika napisał(a)
Asiu, graby są pięknie podświetlone Masz na co popatrzeć
My w tym roku ani razu wieczorem nie siedzieliśmy na tarasie, bo wciąż padam na ryjek
Z impregnatem nie umiem zupełnie doradzić, my wybraliśmy dwa kolory i się ich trzymamy (z wyjątkiem domku, bo on elzowy jest )
Od południa to na pewno lepszy będzie jasny odcień

Ja też nieczęsto, ale to przez krwiopijców. Musiałabym się chyba wykąpać w Mugga, bo mam wrażenie że są w stanie nawet w każdy rowek czy gałkę oczną ugryźć.

Domek u nas też jest jakby poza ogrodowy, choć akurat też szary Domek dzieci jak dla mnie nie musi pasować, to w końcu ich królestwo. Ale ja w sumie robię zazwyczaj tak, żeby jakoś pogodzić to, co podoba się mnie i im

Elewację mamy białą, wiata biało-antracytowa, ogrodzenie antracyt, kostka będzie jednolita szara, więc też jakby wszystko się mieści w "shades of grey" Okna jedynie w kolorze orzech, ale na razie tego koloru poza oknami nie użyłam nigdzie
Rojodziejowa 21:34, 19 sie 2021

No więc zmordowałam w końcu tą darń pod hortensjową...
Ziemia zdaje się jest tam ciut luźniejsza niż na reszcie ogrodu, chyba tam coś dosypywaliśmy lepszego, żeby jakoś wybrnąć z różnicami poziomów i nie zaburzać stosunków wodnych

Nie jest tam bardzo szeroko, bo jakieś 1,40, a długość to 8,40
Jakbym chciała sadzić limki co 120cm, to muszę jeszcze jedną dokupić

I teraz jak dołożyć resztę... Wydumałam sobie tak, że hortensje rozłożę regularnie, a bergenie i hakone nieregularnie. Wyszłoby to jakoś mniej więcej tak:

Tylko sobie dowyobraźcie jeszcze hakone między bergeniami (nie ma modelu żadnej rośliny która mogłaby chociaż udawać hakone)

Ponieważ jest spadek, to tak sobie pomyślałam, że to idealnie, bo hortensja będzie miała więcej tej wody, a hakone ciut wyżej, bliżej kostki z kolei będzie miała jej mniej. Bergenia sobie musi radzić

Dobrze myślę?
Roocika 21:44, 19 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
No więc zmordowałam w końcu tą darń pod hortensjową...
Ziemia zdaje się jest tam ciut luźniejsza niż na reszcie ogrodu, chyba tam coś dosypywaliśmy lepszego, żeby jakoś wybrnąć z różnicami poziomów i nie zaburzać stosunków wodnych

Nie jest tam bardzo szeroko, bo jakieś 1,40, a długość to 8,40
Jakbym chciała sadzić limki co 120cm, to muszę jeszcze jedną dokupić

I teraz jak dołożyć resztę... Wydumałam sobie tak, że hortensje rozłożę regularnie, a bergenie i hakone nieregularnie. Wyszłoby to jakoś mniej więcej tak:

Tylko sobie dowyobraźcie jeszcze hakone między bergeniami (nie ma modelu żadnej rośliny która mogłaby chociaż udawać hakone)

Ponieważ jest spadek, to tak sobie pomyślałam, że to idealnie, bo hortensja będzie miała więcej tej wody, a hakone ciut wyżej, bliżej kostki z kolei będzie miała jej mniej. Bergenia sobie musi radzić

Dobrze myślę?

Dobrze Ale fajnie to rysujesz
Swoje limki posadziłam co 1,5
MartaCho 22:46, 19 sie 2021

Asia, Twoja metoda na szybkie usuwanie darni to... ?

Super rozrysowane! Zdolniacha! Jaki to program?

Piesio widzę też nadzoruje prace lubi leżeć w świeżo przekopanej ziemi? Moja bardzo!
ajka 22:59, 19 sie 2021

Ale będzie piękna hortensjowa rabata! Uwielbiam takie. Tylko bergeni bym nie dawała bo ich nie lubię. No, ale to tobie ma się podobać.
mrokasia 06:16, 20 sie 2021

Z limkami to zależy jaki chcesz osiągnąć efekt.nie np. podobają mi się u kogoś zwarte szpalery ale u siebie wolę luźniej posadzone krzewy, tak żeby nie stykały się ze sobą .
Rojodziejowa 08:17, 20 sie 2021

Roocika napisał(a)

Dobrze Ale fajnie to rysujesz
Swoje limki posadziłam co 1,5

U mnie widok na szpaler będzie z obu stron pod sporym kątem, dlatego pomyślałam, że nie muszą być jakoś bardzo gęsto posadzone. Poza tym one dość spore rosną
Rojodziejowa 08:22, 20 sie 2021

MartaCho napisał(a)
Asia, Twoja metoda na szybkie usuwanie darni to... ?

Super rozrysowane! Zdolniacha! Jaki to program?

Piesio widzę też nadzoruje prace lubi leżeć w świeżo przekopanej ziemi? Moja bardzo!

No to właśnie było bardzo powolne usuwanie darni. Ziemia tutaj jakaś wyjątkowo lekka i nie bardzo sucha więc po
prostu rwałam ręcznie. Przy końcu, gdzie robiła się bardziej gliniasta szło już łopatą.

Program to Sketchup, ale po aktualizacjach ma sporo mniej roślin.

Tak piesio lubi leżeć wszędzie, zwłaszcza tam gdzie nie powinien Wszelkie prace ogrodowych nadzoruje
Rojodziejowa 08:27, 20 sie 2021

ajka napisał(a)
Ale będzie piękna hortensjowa rabata! Uwielbiam takie. Tylko bergeni bym nie dawała bo ich nie lubię. No, ale to tobie ma się podobać.

Bergenia tu mam nadzieję ruszy przed wszystkim innym i ciut przyozdobi na wiosnę, bo reszta będzie przycięta. Zobaczymy jak się wszystko ułoży. Na razie bergenia właśnie mi bardzo pasuje w przynajmniej dwóch miejscach w ogrodzie, ale jak sobie na nich poradzi to się okaże