Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 11:42, 20 sie 2021

W połowie to w odl. 0,7m

sylwia_slomc... 13:18, 20 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)

Nie musisz usuwać No spore są, czyli kupować więcej na pewno nie muszę.
Tuje są od południa, pada u nas chyba zazwyczaj z wiatrem od zachodu. Cały mój ogród to ogród nierówności poza tą częścią z tarasami. Czyli patrząc na tą fotkę, teren opada w naszą stronę. Więc mam wrażenie, że trochę jednak tej wody tam się może zabierać... Jeżeli będą wymagać podlewania, to może to jakoś przeżyję...

A to ok bo myślałam, że piszesz tylko o tym spadku od strony domu w kierunku tui jak tuje od południa to od zachodu też trochę napadać powinno.
sylwia_slomc... 13:23, 20 sie 2021

Anda napisał(a)

Sylwuś, ja też rzadko się z Tobą nie zgadzam Nie musi być Icedance. Jednak widzę tu jaśniejszą, paskowaną trawę, koniecznie niską, znoszącą trudne warunki i cień. Icedance trudno zabić, a czy tam będzie aż tak mocno rosła nie wiem. Przypuszczam, że nie, bo będzie tam dość sucho, jak sama zauważyłaś. Oczywiście pewności nie mam. Rozłażenie się jej uznałam tu akurat za atut, bo dzięki temu chwasty się nie mnożą.
Odmładzanie bylin wpisanie jest w życie ogrodnika. Z trawami tak już jest, że niektóre szybciej a niektóre później, ale trzeba odmładzać. Twoje już są na tym etapie

Ewo wiesz, ze ja nie lubię roślin wyrzucać, ale z ice dance się raczej pożegnam chyba. Niektóre po cięciu w tym roku wcale nie odbiły już więc żal będzie mniejszy, choć pewnie w tym sezonie już nie zdążę no i muszę znaleźć dla nich coś na zamianę, jeszcze nie wiem co
mrokasia 13:25, 20 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ewo wiesz, ze ja nie lubię roślin wyrzucać, ale z ice dance się raczej pożegnam chyba. Niektóre po cięciu w tym roku wcale nie odbiły już więc żal będzie mniejszy, choć pewnie w tym sezonie już nie zdążę no i muszę znaleźć dla nich coś na zamianę, jeszcze nie wiem co

Mam dokładnie taką samą sytuację.
MartaCho 13:32, 20 sie 2021

To może to, co powraca w postach jak bumerang, czyli... seslerię jesienną?
sylwia_slomc... 13:38, 20 sie 2021

A te tuje to co to za odmiana? Pytam bo np szmaragdy maja tendencję do trwałego łysienia w miejscach gdzie stykaja sie zielonym z innymi roslinami. Brak światła i od razu łyse, a hortki zimą też łyse i wiosną dość długo kiepsko by było jakby tuje też łysiały. Nie myśl sobie nie byłabym taka "mądra" gdybym się na swoich nie przekonała, na szczęście nie tych w ogrodzie
sylwia_slomc... 13:39, 20 sie 2021

MartaCho napisał(a)

Nie mam przekonania, że to na pewno będą trawy, ale może kto wie
Rojodziejowa 14:47, 20 sie 2021

MartaCho napisał(a)

No bedzie na pewno u mnie sesleria, ale jeszcze nie wiem gdzie Taką jeszcze inspirkę znalazłam z popularnym też na O rdestem: https://pin.it/EoiohO1
albo z szałwią, jak już doczekam się w tym stuleciu murka przy skarpie
Rojodziejowa 14:53, 20 sie 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
A te tuje to co to za odmiana? Pytam bo np szmaragdy maja tendencję do trwałego łysienia w miejscach gdzie stykaja sie zielonym z innymi roslinami. Brak światła i od razu łyse, a hortki zimą też łyse i wiosną dość długo kiepsko by było jakby tuje też łysiały. Nie myśl sobie nie byłabym taka "mądra" gdybym się na swoich nie przekonała, na szczęście nie tych w ogrodzie

Nie mam nigdzie szmaragdów. To są brabanty. I fragment w Kórnikach
MartaCho 14:56, 20 sie 2021

No powiem Ci, że masz jakiś dar wyszukiwania super inspirek Naprawdę fajne połączenie z rdestem- z takim amarantowym, jak u Wioli, pewnie też by ładnie się prezentowały