Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

olciamanolcia 14:15, 14 maj 2022

No i ten betonik pod nimi - rewelacja
Super pomysł z kącikiem .Leżaczek drewniany tez masz
Rojodziejowa 14:21, 14 maj 2022

olciamanolcia napisał(a)
No i ten betonik pod nimi - rewelacja
Super pomysł z kącikiem .Leżaczek drewniany tez masz

Betonik pomalowany na szaro, zacieki nie ranią oczu jaśniejszym kolorem tylko kształtem - ciut mniej widać, aczkolwiek nadal jest to wersja nie zadowalająca mnie. Mam jeszcze grafitową farbę, ale muszę zrobić próbę na jakimś kawałku betonu, czy to zmieni sytuację.
olciamanolcia 14:43, 14 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Betonik pomalowany na szaro, zacieki nie ranią oczu jaśniejszym kolorem tylko kształtem - ciut mniej widać, aczkolwiek nadal jest to wersja nie zadowalająca mnie. Mam jeszcze grafitową farbę, ale muszę zrobić próbę na jakimś kawałku betonu, czy to zmieni sytuację.

Mnie to się podoba jak cholera ale przecie to Twoja ścianka.
Roocika 17:08, 14 maj 2022

Asiu, jaki ładny ten kotek. A jak króliki?

Pomysłu na obsadzanie u Ciebie nie mam ale deszcze przesyłam.
Martka 22:30, 14 maj 2022

Tak, lamele i kącik - super pomysł. Kolor dobrałaś świetny. Jakie penstemony planujesz posadzić i gdzie, bo gdzieś na wątkach mi mignęło?
sylwia_slomc... 23:15, 14 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)
To co innego takiego pionowego wysokiego? Podoba mi się ich strzelistość i mocno fioletowy kolor

Ostróżki, naparstnice, pustynniki, dziewanny, malwy, kamasje te z wysokich...
sylwia_slomc... 23:23, 14 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Moje warunki niestety zmuszają mnie właśnie do wyboru drzew takich „zwyczajnych”
Nie poszaleję chyba za bardzo. Metasekwoję Holdrush jeszcze muszę gdzieś usadowić…. Tylko mam z nią spory problem ze względu na to, że różne źródła podają inne wysokości, a rozbieżności są ogromne

Mam metasekwoję w ogrodzie( nie wiem jaka bo nie pisało) Z obserwacji, pierwsze trzy lata rosła dość wolno, a potem już nabrała rozpędu, teraz ma z 5,5 metra rośnie u mnie na suchym, wodę lejemy sami wiadrem w lecie. Rośnie u nas chyba od 2016 roku, sadziłam małą, miała może 70-80 cm, nie pamiętam dokładnie, ale maluszek był.
Rojodziejowa 23:43, 14 maj 2022

Roocika napisał(a)
Asiu, jaki ładny ten kotek. A jak króliki?

Pomysłu na obsadzanie u Ciebie nie mam ale deszcze przesyłam.

Kotek dziękuje, ale kołtun się uczesać nie da, więc wygląda ostatnio niekorzystnie.

Z królikami ciężka sprawa. Rychu nam zdechł i mamy żałobę. Wstaliśmy rano, a on leżał bez sił i ledwo oddychał. Nie zdążyliśmy do weterynarza nawet. Jak dla mnie był najfajniejszy z całej trójki. Pozostałe ok.

Ciekawe jak szybko te deszcze od Ciebie będą szły

Rojodziejowa 23:54, 14 maj 2022

Martka napisał(a)
Tak, lamele i kącik - super pomysł. Kolor dobrałaś świetny. Jakie penstemony planujesz posadzić i gdzie, bo gdzieś na wątkach mi mignęło?

Penstemony odkupiłam z informacją, że kwitną na biało i liście przebarwiają się na jesień - wygląda na palczasy husker red.

Dziękuję. Kolor lamelek też mi się bardzo podoba

Miejsce jeszcze niepewne, ale prawdopodobnie dam je do rabaty z miskantami, która ma powstać przy skarpie, na końcu kostki. Ma mieć 3m szerokości i chyba tyle samo głębokości. Będzie prawdopodobnie rabatą bigosową, niejednorodną. Tym razem chciałam postawić na miks z różowym kolorem.
Chciałam dać na nią rozchodniki, jakąś różę, coś z zimozielonych, może hortensję i właśnie tak mi się tam widzą penstemony. Ale to na razie luźne przemyślenia
Rojodziejowa 23:55, 14 maj 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ostróżki, naparstnice, pustynniki, dziewanny, malwy, kamasje te z wysokich...

Malw i naparstnic w takim razie będę szukać w okolicy… Dzięki wielkie!