Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

April 16:57, 01 cze 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Tak w ramach 40tki chciałabym jechać na Chelsey Flower Show. Jest tu kilka osób z mojego rocznika Może zrobimy sobie wycieczkę „Flowery Forty”?

https://www.instagram.com/reel/CeJb1TND2AC/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

No i od razu człowiek czuje się wykluczony....
April 16:58, 01 cze 2022

Rojodziejowa napisał(a)
No chyba nie jest chamska Środek żółtawy. Podobna „paleta” jak łubin… i irysy normalnie jakieś fatum haha

Natura sama zaplanowała kolory, masz masełkową rabatkę
Rojodziejowa 17:22, 01 cze 2022

April napisał(a)

No i od razu człowiek czuje się wykluczony....

Ty pojedziesz jako projektant - autor jednego z ogrodów!
Dragonka 17:30, 01 cze 2022

Matka Natura postanowiła Cię nauczyć jak polubić żółty chyba ... No przyznaj, że ta biel z dodatkiem odcieni żółci nie jest zła, od razu cieplejszy efekt daje.
Dorii 17:33, 01 cze 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Chyba trzeba będzie

No to teraz krótkie pytanie.

Miałam bodziszki dawać zupełnie gdzie indziej, ale tak sobie myślę, że skoro one takie tolerancyjne i długo kwitnące, to może lepiej dać je gdzieś „na widoku”. Opcje są takie, żeby dodać je do

1. Hakone i cisów

2. Połączyć z bergenią i szałwią i tym co rosnie pod tym klonem (jedna pashmina i hamelny) co się łàczy z przedłużeniem rabaty i zlikwidowaniem kawałka tego paskudnego trawnika

3. Przed hortensje Magical Mont Blanc Kolmamon

4. We wszystkich wymienionych wyżej miejscach ( jeśli tak, to po ile sztuk wg Was na jedno miejsce przeznaczyć?

Moim zdaniem we wszystkich wymienionych.
Dobrze kojarzę że masz bodziszki Rosane? Jeśli tak to one dość szybko (u mnie już rok po posadzeniu małej sadzoneczki) osiągną średnicę około 80cm. Ale fajnie wpasowywały się w wolne przestrzenie i raczej bezinwazyjnie opierały o inne rośliny. Nie wiem jak zachowują się starsze kępy.
Rojodziejowa 17:46, 01 cze 2022

Dragonka napisał(a)
Matka Natura postanowiła Cię nauczyć jak polubić żółty chyba ... No przyznaj, że ta biel z dodatkiem odcieni żółci nie jest zła, od razu cieplejszy efekt daje.

No wszystko mi mówi, że mam go pokochać

Nie idzie mi na razie, ale nie wykluczam, że w końcu pokocham Już się zapierałam wielu rzeczy, a potem kompletnie mi się odmieniało, więc kto wie, kto wie
Rojodziejowa 17:47, 01 cze 2022

April napisał(a)

Natura sama zaplanowała kolory, masz masełkową rabatkę

No jak nic masło!
Rojodziejowa 17:47, 01 cze 2022

Dorii napisał(a)

Moim zdaniem we wszystkich wymienionych.
Dobrze kojarzę że masz bodziszki Rosane? Jeśli tak to one dość szybko (u mnie już rok po posadzeniu małej sadzoneczki) osiągną średnicę około 80cm. Ale fajnie wpasowywały się w wolne przestrzenie i raczej bezinwazyjnie opierały o inne rośliny. Nie wiem jak zachowują się starsze kępy.

Tak, Dori dobrze kojarzysz.

Czyli wystarczyłoby żeby dać np. po dwie sadzonki w każde miejsce?
Dorii 18:05, 01 cze 2022

Trudno powiedzieć bez wymiarów rabat i planu nasadzeń ale tak na oko na dwóch pierwszych po dwie a na trzecie pokusiła bym się o trzy. Tyle że to ty widzisz na żywo ile tam miejsca. Z Rozane będzie Pani zadowolona
Wiolka5_7 18:12, 01 cze 2022

Moim zdaniem Rozanne na 2 rabacie pasuje jak ją powiększysz

Na 2 pozostałych mało miejsca