Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 22:29, 26 lip 2022

Judith napisał(a)
Ten fragment skarpy wyglada bardzo dobrze . Tam jest chyba dość stromo? - rosliny dobrałaś idealne.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Też uważam, że dobrze wygląda i sprawdza się, ale rozumiem chęć urozmaicenia

Byłaby to najprostsza już sprawdzona na tej ziemi i na tej skarpie roślinność.
Rojodziejowa 22:32, 26 lip 2022

tulucy napisał(a)
Łatwiej glinę rozluźnić jak piach nawozić i użyźniać. I to prawda z podlewaniem. Moja mama może lać 5 godzin i zaraz ma sucho. Ja mam godzinę deszczu i parę dni spokoju. A na gliniaste rabaty sypię drobną korę i mieszam wierzchnią warstwę. Też pomaga.

Korę na nowo zakładane daję też. Wydaje mi się, że sporo i faktycznie widzę, że trzyma to fajnie wilgoć. Czasem z ciekawości wetknę palca, jak fam się ma ziemia i często mnie wilgotność zaskakuje
Rojodziejowa 22:33, 26 lip 2022

Roocika napisał(a)
Tak sobie podczytuję, bo temat skarp zawsze u mnie na czasie i kibicuję dalej.

No obie jesteśmy pobłogosławione skarpami
Kibicowanie mile widziane
Magara 00:09, 27 lip 2022

Asia, trzymam kciuki i kibicuję
Ja swojej skarpy nie oglądam, nie chodzę tam, to się na mnie pewnie zemści Liczyłam, że bodziszki rozanne mi tam wszystko zarosną, ale one chyba w pełnym słońcu bez wody nie współpracują
Rojodziejowa 09:14, 27 lip 2022

Magara napisał(a)
Asia, trzymam kciuki i kibicuję
Ja swojej skarpy nie oglądam, nie chodzę tam, to się na mnie pewnie zemści Liczyłam, że bodziszki rozanne mi tam wszystko zarosną, ale one chyba w pełnym słońcu bez wody nie współpracują

Ja jestem zmuszona ją oglądać - widzę ją z okna kuchni. I w zasadzie każdy, kto przyjeżdża pierwsze co widzi, to skarpę.
I ten kawałek właśnie wzdłuż domu - około 20m - mam obsadzony i już ucywilizowany, a że skarpa ciągnie się wzdłuż działki, czyli ma ponad 60metrów, to jeszcze wchłonie masę roślin i masę będę nad nią myśleć.
Rojodziejowa 09:15, 27 lip 2022

Jakby ktoś jeszcze polował na czarne metalowe donice z Jyska to właśnie są w najlepszej cenie w sezonie
olciamanolcia 09:21, 27 lip 2022

Moja skarpa ma prawie 50 metrow . Praktycznie cała obsadzona jes płożącymi iglakami . Na początki było w miarę a teraz majà takie przyrosty że powoli zagłuszają mi floksy i wrzośce.
Gdybym teraz ją obsadzała dałabym trawy i kamloty i same wrzośce
Podoba mi się skarpa w Wilczym Ogrodzie ale moja nie spełnia warunków na takie nasadzenia .
Rojodziejowa 10:09, 27 lip 2022

olciamanolcia napisał(a)
Moja skarpa ma prawie 50 metrow . Praktycznie cała obsadzona jes płożącymi iglakami . Na początki było w miarę a teraz majà takie przyrosty że powoli zagłuszają mi floksy i wrzośce.
Gdybym teraz ją obsadzała dałabym trawy i kamloty i same wrzośce
Podoba mi się skarpa w Wilczym Ogrodzie ale moja nie spełnia warunków na takie nasadzenia .

To może je na wiosnę przytnij. Moi sąsiedzi chyba kupili sobie nie tą odmianę jałowca co chcieli i co sie zazieleni i wyglada już całkiem fajnie to go na płasko zetną i znowu straszy. Ale zbiera się zawsze, więc sama zaczęłam się zastanawiać, czy nie przyciąć co nieco.

lilarose 12:59, 27 lip 2022

przyszłam poczytać rozkminki brudnej rabaty- bardzo fajna dyskusja, skorzystam z pomysłów doradczyń

o glinie mam dobre zdanie, sama takową posiadam i jestem szczęśliwa, że prawie nie podlewam ogrodu, woda będzie coraz droższa, tym bardziej trzeba doceniać.
lilarose 13:12, 27 lip 2022

Asia jak sadzonki marchwi nie są duże, to mozesz spokojnie przenosić- mi sie sieją w dziwnych miejscach i od 2 lat przenoszę sobie w rabaty- ładnie rosną a w następnym roku kwitną ogromne już egzemplarze. Tyle, że te przenosiny to raczej wczesną jesienią im urządzam