Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 19:42, 26 lip 2022

No niestety rosną u mnie na części skarpy jałowce, suchodrzewy, irga i trzmielina. Niestety albo i stety, że cokolwiek tą połać już zarosło.

Jakoś łagodnie pasuje przejść w coś lżejszego. Górą myślę, że dam kilka jałowców - jak będziemy zasypywać ziemią murek muszę kilka stamtąd wyprowadzić.
A co do reszty to myślę chwilę i jeszcze chwilę mi z tym zejdzie

Na skarpie ładnie mi rosły przywrotniki i szałwie. Stipy miały zbyt zbitą gliniastą ziemię. Ale problem z nasadzeniami bylin na skarpie jest też taki, że żeby nie było widocznych dziur to trzeba dość gęsto sadzic i takie o wysokości minimum 40cm (przy moim spadku).
No albo skarpowe standardy, ale często szukamy jednak czegoś innego
sylwia_slomc... 19:49, 26 lip 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Takiego powera dostałam po wizycie w ogrodzie Sylwii

Ale mi miło Jak tam dalej też jest spadek to popłynie dalej, nie ma obaw
sylwia_slomc... 19:53, 26 lip 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Za każdym razem jak ktoś pisze o piaszczystym ogrodzie to mam taką samą refleksję… Nawet dziś mnie tak naszło jak walczyłam z łopatą. No i czemu nie możemy mieć wszyscy ziemi idealnej… Oczywiście sobie ze sobą podyskutowałam, uzasadniłam, że to tak jak z chudym, grubym - piękna jest różnorodności i wróciłam do bluzgów, że akurat to u mnie glina

Asia glina będzie błogosławieństwem przy obecnych brakach wody, Ona wodę trzyma dłużej niż piach, jak już się namoczy I składniki pokarmowe też dłużej Do tego wybór roślin masz o wiele większy niż na piachPiach można kupić na wywrotki w każdej żwirowni, za nie za duże pieniądze. Glinę trudniej kupić
Judith 20:08, 26 lip 2022

Ten fragment skarpy wyglada bardzo dobrze . Tam jest chyba dość stromo? - rosliny dobrałaś idealne.
sylwia_slomc... 20:13, 26 lip 2022

Też uważam, że dobrze wygląda i sprawdza się, ale rozumiem chęć urozmaicenia
LIDKA 20:17, 26 lip 2022

Twoja skarpa z jalowcami mi się podoba. Te nowe nasadzenia też bedą fajne.
Gline znam i już nie narzekam. Troche uzdatniam ale przez to ze kartonuje i grubo koruje to wierzchnia warstwa jest coraz fajniejsza. Rosliny sobie radzą. Większość dobrze.
Powodzenia.
I pokaż koniecznie co zdziałałaś.

Przypomnialo mi sie ze mam jeszcze z 10 m szmaty do wyjęcia z rabaty.
Robota na sobote.
tulucy 20:37, 26 lip 2022

Łatwiej glinę rozluźnić jak piach nawozić i użyźniać. I to prawda z podlewaniem. Moja mama może lać 5 godzin i zaraz ma sucho. Ja mam godzinę deszczu i parę dni spokoju. A na gliniaste rabaty sypię drobną korę i mieszam wierzchnią warstwę. Też pomaga.
Roocika 21:22, 26 lip 2022

Tak sobie podczytuję, bo temat skarp zawsze u mnie na czasie i kibicuję dalej.
Rojodziejowa 22:26, 26 lip 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Asia glina będzie błogosławieństwem przy obecnych brakach wody, Ona wodę trzyma dłużej niż piach, jak już się namoczy I składniki pokarmowe też dłużej Do tego wybór roślin masz o wiele większy niż na piachPiach można kupić na wywrotki w każdej żwirowni, za nie za duże pieniądze. Glinę trudniej kupić

Tak mi mów
Rojodziejowa 22:27, 26 lip 2022

Judith napisał(a)
Ten fragment skarpy wyglada bardzo dobrze . Tam jest chyba dość stromo? - rosliny dobrałaś idealne.

Tak, jest stromo, ale wydaje mi się, że na tych kawałkach, gdzie skarpa jest niższa jest też jeszczd bardziej stroma