Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 17:49, 26 lip 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Ja mam 2 rabaty z gliną i przekopywałam rabatę całościowo i rośliny super rosną. Nawet cisy i cebulowe

Ale całościowo, czyli jak Pan Bóg nakazał. Jak mi Sylwia nagada, to jutro będę między dołkami z roślinami kopać kolejne i uzdatniać
Agi2006 18:43, 26 lip 2022

Asia ale dobrze Cię rozumie. U mnie też glina.z moich obserwacji wynika że rośliny na rabacie przekopanej całościowo i na rabatach z dołkami radzą sobie tak samo.Nawet całkiem dobrze. I bądź tu mądry.....
sylwia_slomc... 18:51, 26 lip 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Sylwia, obsadzam taki kawałek. Nie patrz jakie tam są rośliny, bo zmiany w planie od tego momentu były
Glina jest na tej niższej części. Wyżej jest pomieszany piach i glina.
No jestem świadoma, że to właśnie miedniczki sie robią. Sadzę tak: kopię spory dół. Wierzchnia warstwa jest dość kamienista (olaboga), potem jest ruda glina. Na spód sypię trochę kompostu z worka, trochę ziemi z worka i mieszam z tym co wyjęłam z doła (tj. odrobina czegoś żwirkowego i glina). Rozgarniam tak, żeby roślina była na odpowiedniej wysokości i dosypuję rodzimej.

Na razie posadziłam tam miskanty, zawilce japońskie, 3 rozchodniki i parę śmiałków i zaczęłam sadzić róże: 1 Ballerina i Aspirinki oraz te, które mam świadomość, że mogą sobie tak nie radzić, ale liczę na cud: jeżówki blade, werbena patagońska. Chciałam też dołożyć werbenę od Ciebie.

Dodatkowo mają tam być szałwie, kocimiętki i sesleria, z tym, że na tej wyższej części, która jest nam wrażenie bardziej przepuszczalna.

Trochę taki bajzel, ale traktuje to jaki kawałek doświadczalno-przechowalnikowy.

Różom wystarczy pomieszać z gliną obornika i kompostu, one glinę uwielbiają Sadzisz na skarpie czy na tej szmacie? Bo na skarpie sadząc pamiętaj zrobić takie jakby półki poziome pod rośliną, lub jakieś ograniczniki od dołu bo przy podlewaniu woda nim wsiąknie to spłynie. Tam bym się bardziej bała żeby nie miały za sucho, ale na dole pewnie będzie dość mokro bo dodatkowo woda ze skarpy spłynie. Bardzo trudne miejsce...
Martka 18:52, 26 lip 2022

Jestem ciekawa efektów i trzymam kciuki. Oby power Cię nie opuszczał i udzielił się roślinom
Rojodziejowa 18:56, 26 lip 2022

Agi2006 napisał(a)
Asia ale dobrze Cię rozumie. U mnie też glina.z moich obserwacji wynika że rośliny na rabacie przekopanej całościowo i na rabatach z dołkami radzą sobie tak samo.Nawet całkiem dobrze. I bądź tu mądry.....

No mnie już tyle razu rośliny zaskoczyły… tzn radziły sobie tam, gdzie ich o to nie podejrzewałam, a ledwo przędły w miejscach, które były dla nich niby dobre, że chyba zostaje metoda prób i błędów.

Może re dołki, jak są dość gęsto to i tak trochę poprawiają tą glebę?
antracyt 18:56, 26 lip 2022

Gdybyś była bliżej, to bym do Ciebie po nadmiary gliny wpadła, oddając w zamian nadmiary piasku Dwa ogrody by zyskały
Rojodziejowa 19:01, 26 lip 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)

Różom wystarczy pomieszać z gliną obornika i kompostu, one glinę uwielbiają Sadzisz na skarpie czy na tej szmacie? Bo na skarpie sadząc pamiętaj zrobić takie jakby półki poziome pod rośliną, lub jakieś ograniczniki od dołu bo przy podlewaniu woda nim wsiąknie to spłynie. Tam bym się bardziej bała żeby nie miały za sucho, ale na dole pewnie będzie dość mokro bo dodatkowo woda ze skarpy spłynie. Bardzo trudne miejsce...

Sadzę tam, gdzie na fotce szmata, tyle, że ona została zdjęta przed sadzeniem
Na skarpach sadzę, tak jak piszesz z niby półeczką.
Ale na tej rabatce tylko jedna róża jest na spadku. Reszta na równym.
Ale zastanawiam się właśnie, czy Aspirynki nie przeciągnąć na skarpę delikatnie.

Ja mam nadzieję, że to, że dalej również idzie spadek trochę uratuje sytuację i woda bardzo nie będzie tam zalegać. Sadząc zaczęłam się zastanawiać, czy nie byłoby dobrze porobić gdzieniegdzie rowków odprowadzających tą wodę.

A no i każdy dołek rożan dostał obornika (zapomniałam wspomnieć) granulowanego, bo jeszcze się innego nie dorobiłam.
Rojodziejowa 19:02, 26 lip 2022

Martka napisał(a)
Jestem ciekawa efektów i trzymam kciuki. Oby power Cię nie opuszczał i udzielił się roślinom

Takiego powera dostałam po wizycie w ogrodzie Sylwii
Rojodziejowa 19:08, 26 lip 2022

antracyt napisał(a)
Gdybyś była bliżej, to bym do Ciebie po nadmiary gliny wpadła, oddając w zamian nadmiary piasku Dwa ogrody by zyskały

Za każdym razem jak ktoś pisze o piaszczystym ogrodzie to mam taką samą refleksję… Nawet dziś mnie tak naszło jak walczyłam z łopatą. No i czemu nie możemy mieć wszyscy ziemi idealnej… Oczywiście sobie ze sobą podyskutowałam, uzasadniłam, że to tak jak z chudym, grubym - piękna jest różnorodności i wróciłam do bluzgów, że akurat to u mnie glina
Nowa12 19:29, 26 lip 2022

Zawsze podziwiam talent do obsadzania skarpy. Bo to jest mega trudne. A czasem skarpy w ogrodach wyglądają zjawiskowo. I zauważyłam że niektóre rośliny na skarpie rosną bezproblemowo a inne nie chcą. Np. u mnie rozchodniki nie chcą na skarpie rosnąć mimo że niby lubią sucho.
Jestem ciekawa końcowego efektu Twojej pracy. Chwal się postępami.