Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Johanka77 07:51, 15 paź 2022

Hej! Ja mam jednego zamierającego miskanta Ferner Osten. Kwiatostany i końcówki liści owszem ma czerwone, ale nie jest czerwony od samego dołu.
Sama nie wiem…
Rojodziejowa 10:46, 15 paź 2022

Bożena, Sylwia, jak jestem w takim doborowym towarzystwie, to już się mniej martwię
Lecę dokupić jeszcze dwie sztuki miskanta nn, bo wsadziłam 3 i brakuje mi jeszcze dwóch, żeby to dobrze wyglądało Może wyżebram listę odmian jaką kupili
Rojodziejowa 10:48, 15 paź 2022

Johanka77 napisał(a)
Hej! Ja mam jednego zamierającego miskanta Ferner Osten. Kwiatostany i końcówki liści owszem ma czerwone, ale nie jest czerwony od samego dołu.
Sama nie wiem…

Te kwiatostany wydają mi się inne, ale się nie znam… przeglądnęłam Vademecum traw Daglezjii j mam kilku kandydatów, ale to chyba dla laika jest cudem dobrze trafić

Edit: byłam w szkółce. Mają też Ferner Osten, ale on w donicy jest połowę mniejszy od tego mojego.
Roocika 20:49, 15 paź 2022

Asiu, widzę, że też chcesz roślinki z doniczek uwolnić, u mnie to samo myślenie
Fajnie wyszło
Rojodziejowa 19:30, 16 paź 2022

Roocika napisał(a)
Asiu, widzę, że też chcesz roślinki z doniczek uwolnić, u mnie to samo myślenie
Fajnie wyszło

Dopiero się okaże, czy będzie grało, ale trochę zmieniłam podejście - Sprobujemy zobaczymy.
Dziś wyglada już gorzej, bo opitoliłam jeżówki i gaurę z kwiatów.
Trochę doniczek pouwalniane. Głównie za sprawą mojej chrzestnej, która w czasie odwiedzin za punkt honoru wzięła sobie uporządkowywanie naszej przestrzeni.
Wspólnie wsadziłyśmy szpalerek borówek, trochę truskawek, 5 miskantów nn, thujki na szczycie skarpy. Powstała rabatka z miskantem Neil Lucas i różą Bouquet Parfait. Walczyłyśmy z perzem na skarpie i przesadziliśmy na nią 4 jałowce, które nie mogły zostać na swoim miejscu.
Więc tak, poszło w ziemię trochę doniczek, ale kupiłam właśnie 30 sztuk irgi dammera i 4 jaśminowce, które mam plan posadzić w tym tygodniu.

Dzisiejsze obrady przy skarpie udokumentowane przez moją rodzicielkę I praca przy pięknym zachodzie

Tu skarpa już nie jest taka wysoka, ale chyba bardziej stroma niż gdzie indziej.
sylwia_slomc... 20:07, 16 paź 2022

Ale się działo
Czemu nie wołałaś u mnie o irgę Dammera, przecież bym Ci dała sadzonek.
Ona się rozkręca ze wzrostem w drugim roku od sadzenia, ale jak z doniczek to może już w kolejnym...
Rojodziejowa 20:15, 16 paź 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ale się działo
Czemu nie wołałaś u mnie o irgę Dammera, przecież bym Ci dała sadzonek.
Ona się rozkręca ze wzrostem w drugim roku od sadzenia, ale jak z doniczek to może już w kolejnym...

Robota zdecydowanie przyspieszyła.
A przycinać tą irgę na wiosnę? Bo ma takie dość długie te „ramiona”. Tak mnie korci, żeby je trochę skrócić…
No a co do sadzonek, to nie wiedziałam, że dysponujesz takowymi
ajka 20:19, 16 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Do „mojej” szkółki przyjechały trawy…
Prawie wszystkie opisane…. Prawie
A akurat spodobała mi się taka, której metka się zagubiła… Najbliżej jej do Droning Ingrid, ale zaraz będę szukać czy nie ma czegoś podobnego ale wyższego, bo ona w donicy już miała wysokość taką jak memory. Więc podejrzewam, że to może być co innego. Cechy charakterystyczne to ciemne łodygi i kwiatostan stojący na baczność. Jakby miał ktoś pomysł to dajcie znać

Poza tym skusił mnie też niższy niż reszta miskant Neil Lucas. Teraz tylko muszę mu znaleźć miejsce i towarzystwo

Jakieś propozycje?

U mnie na ostatnich zdjęciach jest Dronning Ingrid porównaj sobie. On ma bardzo białe kwiatostany.
anuska2507 20:33, 16 paź 2022

Z taką ekipą to można działać!

Też teraz muszę jak najwięcej roślin posadzić przed zimą

Co do miskanta, to nawet znawcom trudno je nieraz zidentyfikować, więc sposób z dopytaniem o listę zamówionych roślin chyba najlepszy.
Rojodziejowa 21:00, 16 paź 2022

Ajka no powiem Ci, że podobny! Mam tu jeszcze jedną fotkę ze szkółki z takim napuszonym kwiatostanem:

Sporo jaśniejszy. Jak się doproszę to się okaże czy to możliwe, czy to on. Ile lat mają Twoje?