Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

sylwia_slomc... 22:48, 10 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Na różance retro zapowiada się następujący skład:

1x Stainless Steel
Tutaj ją w bukiet ktoś włożył z novalis i honey dijon
https://www.instagram.com/p/Bi3FUIMHO3I/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
1x Julia’s Rose
https://www.instagram.com/p/CA14kMfl5Ej/?igshid=YmMyMTA2M2Y=
1x Mokarosa
2x Koko Loko
2x Jude the Obscure
2x Honey Dijon
1x Novalis
1x Bouquet Parfait

Możliwe, że w praniu któraś wyleci i cóż… dopiero się okaże, czy to będzie grało kolorystycznie, gdy zakwitnie

Wszystkie w przyszłym roku pewnie kwitły będą to już niedługo się dowiesz
Rojodziejowa 22:11, 12 paź 2022

lilarose napisał(a)
no powiem Ci, że jesteś niezłą Prymuską- wzorowo się przygotowałaś do założenie tej rabaty
ja mam 5 z wymienionych przez Ciebie róż i bardzo bym chciała, przynajmniej część, zebrać obok siebie. Niestety są rozstrzelone po ogrodzie
Będę obserwowała u Ciebie efekt, może będziesz dla mnie natchnieniem

Oczywiście zapraszam na obserwacje
Teraz od teorii trzeba przejść do praktyki. Tyle, że na razie padło na pracę przy skarpie. Ale następna w kolejności różanka
Rojodziejowa 20:04, 13 paź 2022

Do „mojej” szkółki przyjechały trawy…
Prawie wszystkie opisane…. Prawie
A akurat spodobała mi się taka, której metka się zagubiła… Najbliżej jej do Droning Ingrid, ale zaraz będę szukać czy nie ma czegoś podobnego ale wyższego, bo ona w donicy już miała wysokość taką jak memory. Więc podejrzewam, że to może być co innego. Cechy charakterystyczne to ciemne łodygi i kwiatostan stojący na baczność. Jakby miał ktoś pomysł to dajcie znać

Poza tym skusił mnie też niższy niż reszta miskant Neil Lucas. Teraz tylko muszę mu znaleźć miejsce i towarzystwo

Jakieś propozycje?
Rojodziejowa 16:43, 14 paź 2022

Towarzystwo dla miskanta znalezione
Improwizacja tradycyjnie jakis pasek musi być a reszta to miszmasz

Na razie burdel, ale robie fotkę zanim pomdleją przesadzane z dołka w dołek rośliny:

Skład:
Żywopłocik z cisa nn
Bergenia Rotblum
Róża Bouquet Parfait
Miskant Neil Lucas x3
Gaura różowa nn x2
Jeżówka Cherry Fluff

Prawdopodobnie jeszcze dosadzę kilka roślin w ramach ratowania tych kompulsywnie zakupionych i będą to:
Rozplenica Karley Rose (takie bidy, co już jedną zimę w doniczkach przetrwały, bo albo teraz albo skonają)
Jeżówka Summer Cloud
Kordina 19:27, 14 paź 2022

U hu, hu, się dzieje powodzenia w tym szaleństwie ogrodowym. Nikt tak nie rozumie szaleńca jak inny szaleniec
anuska2507 19:36, 14 paź 2022

Może ten miskant to Fernen Osten?
Rojodziejowa 22:41, 14 paź 2022

Kordina napisał(a)
U hu, hu, się dzieje powodzenia w tym szaleństwie ogrodowym. Nikt tak nie rozumie szaleńca jak inny szaleniec

Dzięki. Trochę głupawy moment na zakładanie rabaty, ale lepiej chyba tak, niż zostawić rośliny w donicach. Może się uda fuksem jakiś zestaw fajny otrzymać.

Czas się kończy, a czeka 30 jeszcze kupa doniczek.
Rojodziejowa 22:56, 14 paź 2022

anuska2507 napisał(a)
Może ten miskant to Fernen Osten?

Powiem Ci, że wszystko jest możliwe. Spróbuję wyżebrać listę odmian jakie przywieźli w zamówieniu, to może dojdę do tego, co to eliminując po kolei co oczywiste
Kordina 23:33, 14 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Dzięki. Trochę głupawy moment na zakładanie rabaty, ale lepiej chyba tak, niż zostawić rośliny w donicach. Może się uda fuksem jakiś zestaw fajny otrzymać.

Ja też dopiero co włożyłam do gleby ze 30 roślinek, nie licząc kilograma tulipanów a czeka jeszcze z 15
sylwia_slomc... 00:04, 15 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Ale tu się u Ciebie dzieje Na pocieszenie powiem, że ja też dzisiaj nawiozłam roślin w tym kopana i dzielona molinia) i też mnie sadzenie czeka, a nie bardzo mam kiedyZiemia jeszcze ciepła temperatury też nie najgorsze, powinno być dobrze o ile uda się posadzić wszystko