Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

antracyt 09:42, 24 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Właśnie kurczę nie mogę pokonać tego kawałka pod róże. Wczoraj w deszczu trochę zrobiłam. Liczyłam na to, że zdążę posadzić i już je moczyłam... Jednak wyciągnęłam i zasypałam mokrym kompostem. Mam nadzieję, że do jutra jeszcze im nic nie bedzie. Dziś zryłam kawałeczek... ale nadal zostało sporo. Normalnie ziemia tragiczna... kamienie w warstwie iłu, a pod glina. Zanim zruszam na głębokość szpadla to dziadostwo, to Chcę to dość głęboko przekopać. Mam kompost granulowany, zwykłego parę worków... Może jakaś odkwaszona mielona kora byłaby dobra?

Dobrze przekompostowana drobna kora powinna pomóc.
Podpatruję po cichu i czekam na zdjęcia w przyszłym roku
Wiaan 09:52, 24 paź 2022

Asia ładna ta Schneekusschen, ale na różankę już chyba nie wejdzie Zobaczę wiosną jaki będzie efekt moich kombinacji. Nie zazdroszczę walki z ziemią, wiem ile to nerwów i pracy kosztuje.
Rojodziejowa 10:25, 24 paź 2022

Mgduska napisał(a)
Asia, bardzo ładny plan, ale weź pod uwagę, że Novalis na bank urośnie wyższa. 80 cm to może mieć szerokości, rośnie spokojnie do 1,20 - 1,50 m, w zależności od cięcia. Moje - celowo wysoko cięte, poza tym w półcieniu - mają teraz ponad 2 metry - bo tyle też potrafią Perowskię od razu wysuń przed nią, bo zniknie.

Ale Wollerton Old Hall nie przerośnie chyba, nie? No tak to z tymi wymiarami. Novalis podają zazwyczaj do 80cm…
olciamanolcia 10:31, 24 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Kurczę, jakoś tych brązowych nie lubiłam nigdy... ale zabiłaś mi klina... bo w sumie faktycznie może by nie wyglądały źle. Akurat w sumie w nózie miejscami muszę coś dodać.

Spróbuj-jak Ci nie będzie pasić przesadzisz Chociaż ja tam ją widzę
Rojodziejowa 11:35, 24 paź 2022

Wiaan napisał(a)
Asia ładna ta Schneekusschen, ale na różankę już chyba nie wejdzie Zobaczę wiosną jaki będzie efekt moich kombinacji. Nie zazdroszczę walki z ziemią, wiem ile to nerwów i pracy kosztuje.

U mnie na razie są malusie. Nic przed nimi nie mam, bo by je zasłoniło.
Rojodziejowa 11:36, 24 paź 2022

antracyt napisał(a)

Dobrze przekompostowana drobna kora powinna pomóc.
Podpatruję po cichu i czekam na zdjęcia w przyszłym roku

Będę szukać.

Zuza, też czekam
Rojodziejowa 11:53, 24 paź 2022

olciamanolcia napisał(a)

Spróbuj-jak Ci nie będzie pasić przesadzisz Chociaż ja tam ją widzę

Zobaczę, czy jest coś na miejscu, bo do tej pory jie zwracałam na nie uwagi
sylwia_slomc... 12:36, 24 paź 2022

Asia jeszcze kocanka Włoska ma srebrne kosteczki, teraz mi się przypomniało. A w tygodniu okazało się, że jednak mam tego irysa o biało zielonych liściach. Tylko cały sezon były zielone, a teraz wyszedł na nich biały pasek. Nie wiem czemu tak się stało i od czego to zależy, ani czy ten pasek się utrzyma
Rojodziejowa 16:43, 24 paź 2022

sylwia_slomczewska napisał(a)
Asia jeszcze kocanka Włoska ma srebrne kosteczki, teraz mi się przypomniało. A w tygodniu okazało się, że jednak mam tego irysa o biało zielonych liściach. Tylko cały sezon były zielone, a teraz wyszedł na nich biały pasek. Nie wiem czemu tak się stało i od czego to zależy, ani czy ten pasek się utrzyma

Ta kocanka to chyba to magi, o którym Bożenka pisała. Mam jedno. Przesadzę i zobaczę, czy przetrwa.
Rojodziejowa 16:46, 24 paź 2022

Pojechałam szukać przekompostowanej kory… do koszyka wskoczyły mi hortensje, których już sobie obiecywałam nie kupować. Przecenione bidy za 10/15zł dwie Candlelight i trzy Magical Moonlight