Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 21:44, 31 paź 2022

MartaCho napisał(a)
Ja też muszę koniecznie zapisać przepis na przyszły rok! Na jelitka i paluchy!

Różańce też kibicuję i jestem jej bardzo ciekawa! Za mną nadal szpaler białych wzdłuż tarasu chodzi, a takie się to pospolite przy tych Twoich pomysłach wydaje…

A ja stale zerkam na takie kompozycje monochromatycznych więc do takiego szpalerku bym wzdychała!

No i zobaczymy czy to jakiś koszmarek nie wyjdzie z tej mojej różanki i za rok będę je rozsadzać po całym ogrodzie
Kordina 22:07, 31 paź 2022

A nie chcesz dąbrówki rozłogowej 'Burgundy Glow'? Tą mam i jestem z niej bardzo zadowolona, kupiłam chyba latem małą roślinkę i super się zdywanikowała.
Rojodziejowa 07:36, 01 lis 2022

Kordina napisał(a)
A nie chcesz dąbrówki rozłogowej 'Burgundy Glow'? Tą mam i jestem z niej bardzo zadowolona, kupiłam chyba latem małą roślinkę i super się zdywanikowała.

W katalogu jest napisane, że ona woli cień lub półcień… a przed różami będzie słońce. Dlatego ją ominęłam w rozważaniach. Na jakim stanowisku ją masz? Możesz cyknąć fotkę?
Kordina 21:15, 01 lis 2022

Słońce miała od zachodu gdzieś tak do 12, potem cień

i taki niewysoki kwiatek, lubię te kolory

ale teraz na jesieni coś mi ją podżerało niedużego, w listkach ma dziurki

Rojodziejowa 21:41, 01 lis 2022

Jak gęsto by ją pasowało posadzić, żeby zadywanikowała szybko 0,4x1 m?

Z niebieskolistnych to jeszcze turzyce Pamirę i Bunny Blue mają w „mojej” szkółce. Ale zastanawiam się jak szybko się zbierają po zimie, bo niby turzyce zimozielone, a jednak często potrzebują mimo wszystko cięcia. Ciekawa jestem cxy to tempo odrastania ma związek z szerokością liścia bo Ice Dance dość szeroka i odnawia się wolno, natomiast np. Reuraif Mrokasia już pod tym względem chwaliła.
Magara 23:02, 01 lis 2022

Dąbrówkę mam taką zwykłą, dywanikuje wszystko w kosmicznym tempie
Ale doczytałam, że Ty chcesz niebieski dywanik... Hmmm... Tylko znienawidzona kostrzewa sina mi do głowy przychodzi
Kordina 23:11, 01 lis 2022

Z turzycami nie mam doświadczeń (bosz ile jeszcze przede mną )
Niech się ktoś wypowie co ją posiada
Szukałam ile zakupiłam, no i znalazłam, zaledwie 3 sztuki, posadzone ok kwietnia, to co widzisz na zdjęciu, to mniej więcej 2/3, a 1/3 poszła gdzie indziej na rozmnażanie, w doniczce P9.
Myślę, że ok metra kw zagęściły
Rojodziejowa 16:59, 02 lis 2022

Magara napisał(a)
Dąbrówkę mam taką zwykłą, dywanikuje wszystko w kosmicznym tempie
Ale doczytałam, że Ty chcesz niebieski dywanik... Hmmm... Tylko znienawidzona kostrzewa sina mi do głowy przychodzi

No właśnie kostrzewa jakoś mi nie leży. Dlatego szukam czegoś innego. No te bylice mnie kuszą - schmidta albo stellera.
Dąbrówka spoko, bo kolory ma w sumie takie do tej rabaty pasujące, tylko nie wiem, czy jej plamistość nie będzie mnie drażnić.
Rojodziejowa 17:01, 02 lis 2022

Kordina napisał(a)
Z turzycami nie mam doświadczeń (bosz ile jeszcze przede mną )
Niech się ktoś wypowie co ją posiada
Szukałam ile zakupiłam, no i znalazłam, zaledwie 3 sztuki, posadzone ok kwietnia, to co widzisz na zdjęciu, to mniej więcej 2/3, a 1/3 poszła gdzie indziej na rozmnażanie, w doniczce P9.
Myślę, że ok metra kw zagęściły

To się rozrasta ładnie. Chciałam już teraz sadzić, ale może poczekam do wiosny. Przez zimę przemyśę
Rojodziejowa 17:12, 02 lis 2022

Pojechałam dziś do takiego gospodarstwa co to różności u siebie mają. Kiedyś mieli dalie (niestety już odpuścili), lawendę, ostróżki, lilie, piwonie, chryzantemy, a teraz podjechałam z ciekawości, czy nie mają astrów. No i mieli. W zasadzie głównie astry. Jakieś 5 kolorów. A że pora jak na ten jesienny czas już późna to wlazłam w bramę, ale ni jednego człeka. Więc poszłam do tyłu. Jakaś kobiecina widzę za winklem, że tam coś grzebie. Więc się drę:
- Dzień dobry! Można coś kupić?
- A co pani chce kupić? - ze szczerym zaskoczeniem w głosie.
- Astry!
- Nie mamy astrów!
I tu mnie zatkało se myślę.. cholera, przecież ich nie pomyliłam z niczym. Odwracam się, patrzę jeszcze raz. No kurde stoją! Tknęło mnie i gadam
- No marcinki… michałki…
- Aaa te, to już już.

No i rozbawiło mnie to niesamowicie Już wiadomo, że nawet nie ma co się o odmianę pytać