Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Judith 17:30, 02 lis 2022

No niezła akcja . Dobrze, ze nie zaczęła się wykłócać, jak kiedyś jeden gość w CO do mnie „a co to za wymysły, jakieś delisus kedy - różowe mam jezowki i czerwone, co to za różnica, jaka odmiana!”
antracyt 17:37, 02 lis 2022

Dobre
Ostatnio mniejszą wagę przywiązuję do nazw odmian części roślin, więc nie zrobiło by mi to różnicy. Najważniejsze, żeby kolor, wzrost i rodzaj kwiatów były odpowiednie
Kupiłaś coś?
MartaCho 17:47, 02 lis 2022

To piękne!
Dorii 17:53, 02 lis 2022

Gorzej jak część odmian zimuje a część nie. Albo jak chcesz dokupić do czegoś co już masz.
Też mnie kiedyś w ogrodniczym ktoś pytał czy to takie ważne jaka to odmiana, teraz już tam nie pytam. Ale też zauwazyłam że coraz częściej odmiany są opisane na doniczkach bądź etykietach. Chyba producenci zaczynają rozumieć że to ma przynajmniej czasem znaczenie.
Rojodziejowa 17:54, 02 lis 2022

Judith napisał(a)
No niezła akcja . Dobrze, ze nie zaczęła się wykłócać, jak kiedyś jeden gość w CO do mnie „a co to za wymysły, jakieś delisus kedy - różowe mam jezowki i czerwone, co to za różnica, jaka odmiana!”

Żeby względem ludzi tacy wyrozumiali byli... ile by świat był lepszy

Ja już skrzywiona niestety jestem i nie lubię bezodmianowo kupować, choć w tym roku się kilka razy złamałam Zaczęło się od miskanta a teraz poszły astry i floksy...
Rojodziejowa 17:56, 02 lis 2022

antracyt napisał(a)
Dobre
Ostatnio mniejszą wagę przywiązuję do nazw odmian części roślin, więc nie zrobiło by mi to różnicy. Najważniejsze, żeby kolor, wzrost i rodzaj kwiatów były odpowiednie
Kupiłaś coś?

Jak się bierze od kogoś i wiadomo, jak będzie rosła ta roślinka, to w sumie i odmiany nie trzeba. O to mi głównie z tymi odmianami chodzi - żeby móc odpowiednio zaplanować miejsce dla tej rośliny lub ewentualnie, żeby cechy roślin odpowiadały konkretnemu miejscu.

Kupiłam dwa odcienie fioletu, takie które już wsadziłam na skarpę, żeby z nich zrobić większą grupę i dwa białe z taką fioletową poświatą na brzegu płatków
Judith 17:59, 02 lis 2022

Rojodziejowa napisał(a)

Jak się bierze od kogoś i wiadomo, jak będzie rosła ta roślinka, to w sumie i odmiany nie trzeba. O to mi głównie z tymi odmianami chodzi - żeby móc odpowiednio zaplanować miejsce dla tej rośliny lub ewentualnie, żeby cechy roślin odpowiadały konkretnemu miejscu.

Jak mawiał prześmiewczo mój ojciec - trafiłaś w sam środek sedna .
Martka 17:59, 02 lis 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Pojechałam dziś do takiego gospodarstwa co to różności u siebie mają.
- A co pani chce kupić? - ze szczerym zaskoczeniem w głosie.
- Astry!
- Nie mamy astrów!
No i rozbawiło mnie to niesamowicie Już wiadomo, że nawet nie ma co się o odmianę pytać

Mój sąsiad ogrodnik lata temu studiował ten fach, ale jakoś nie mógł nigdy znaleźć pracy dla siebie, więc założył ... szkółkę, w której sprzedaje jedną tylko odmianę dzięki temu chyba tylko wie, co ma
Rojodziejowa 18:01, 02 lis 2022

Dorii napisał(a)
Gorzej jak część odmian zimuje a część nie. Albo jak chcesz dokupić do czegoś co już masz.
Też mnie kiedyś w ogrodniczym ktoś pytał czy to takie ważne jaka to odmiana, teraz już tam nie pytam. Ale też zauwazyłam że coraz częściej odmiany są opisane na doniczkach bądź etykietach. Chyba producenci zaczynają rozumieć że to ma przynajmniej czasem znaczenie.

No tak, te dwa przypadki już wymuszają kupowanie konkretnej odmiany.

W nasze rejony świadomość ogrodnicza jeśli chodzi o odmiany bylin i traw dociera z opóźnieniem
Rojodziejowa 18:02, 02 lis 2022

Judith napisał(a)

Jak mawiał prześmiewczo mój ojciec - trafiłaś w sam środek sedna .

Hehe Dobre