Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

DariaB 09:44, 10 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Kochana, póki nie spróbujemy, nie będziemy wiedzieć, czy damy radę Jak nie teraz, to może zacznij od czytania o przygotowaniu ziemi na jesień albo coś w donicach?

Dalie zamówiłam z kilku źródeł, głównie z:
- Topdahlias (sprzedaż przez FB, maila, katalog mogę Co przesłać)
- flowersbulbs.pl
- wdoliniesyrynki.pl (tu jeszcze nie otrzymałam inf.
zwrotnej czy wszystko jest dostępne)
Trzy z Loukykvet.cz, trzy z swiatkwiatow, a dwie nawet od Legutki i jedna z ecebule.

Będzie przegląd źródeł. Znaczniki zakupione. Będę odnotowywać zgodność, jakość bulw itp

Asiu dzięki za namiary na sklepy, kto wie czy się nie skuszę na jedną czy dwie dalie
Jeśli chodzi o warzywa to mamy działeczkę ROD i tam mogłabym się wyżyć tylko trzeba wiedzieć co robić
antracyt 11:18, 10 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Braknie mi chyba miejsca na to wszystko

Szpinak i groszek dość szybko kończą wegetację, coś spokojnie na ich miejsce możesz posadzić.
Moje skrzynie też niewielkie i dlatego nie uprawiam tego, co jem w małej ilości, mogę kupić u zaprzyjaźnionych rolników(ziemniaki, kapustne, marchew), albo po prostu nie chce rosnąć(seler, pietruszka).
Po tym sezonie też na pewno Ci się wyklaruje co chcesz mieć, a co niekoniecznie
sylwia_slomc... 11:32, 10 lut 2023

agapant napisał(a)

Sylwia jest holenderska odmiana co plonuje cały sezon, Voltage. Polecam jest super.

Nie wiem czy nie ją miałam w ubiegłym sezonie bo zbiór mieliśmy bardzo długo, a ona kwitła od nowa i znów strączki były.
Rojodziejowa 14:05, 10 lut 2023

antracyt napisał(a)

Szpinak i groszek dość szybko kończą wegetację, coś spokojnie na ich miejsce możesz posadzić.
Moje skrzynie też niewielkie i dlatego nie uprawiam tego, co jem w małej ilości, mogę kupić u zaprzyjaźnionych rolników(ziemniaki, kapustne, marchew), albo po prostu nie chce rosnąć(seler, pietruszka).
Po tym sezonie też na pewno Ci się wyklaruje co chcesz mieć, a co niekoniecznie

No jak sobie rozpiszę co mam i jak długo plonuje, to zapewne mi się to rozjaśni
Marchew to z ciekawości tą w kształcie kuleczek spróbuję
Oby tylko po sezonie mi się nie odechciało wszystkiego
Rojodziejowa 14:06, 10 lut 2023

DariaB napisał(a)

Asiu dzięki za namiary na sklepy, kto wie czy się nie skuszę na jedną czy dwie dalie
Jeśli chodzi o warzywa to mamy działeczkę ROD i tam mogłabym się wyżyć tylko trzeba wiedzieć co robić

No a może ze 3?
Jeszcze masz czas, żeby się wywiedzieć i poszaleć na ROD
Rojodziejowa 14:10, 10 lut 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Nie wiem czy nie ją miałam w ubiegłym sezonie bo zbiór mieliśmy bardzo długo, a ona kwitła od nowa i znów strączki były.

Na miejscu jej nie widziałam nigdzie niestety. U mnie jakoś ubogo z tymi nasionami w sklepach. Nie ma to jak Smart na Al..
Dorii 14:15, 10 lut 2023

Mnie rozczarowały marchewy w kształcie kulek. Może to kwestia tego że u mnie i zwykła nie bardzo się udaje ale okrągła to prawie to samo jak czasem są takie rozdwojone. Czerwona mi się podoba, bardzo efektowna. Mieszankę miałam i z niej najlepiej rosły białe te za to też mi nie podpasowały jakieś takie mało aromatyczne były.
Rojodziejowa 14:18, 10 lut 2023

Przy okazji oddawania książek dzieci do biblioteki, zaglądnęłam na dział dla dorosłych z myślą o doszkoleniu się. Półeczki raptem pół, ale coś znalazłam:

Znacie którąś z nich?
Rojodziejowa 14:26, 10 lut 2023

Dorii napisał(a)
Mnie rozczarowały marchewy w kształcie kulek. Może to kwestia tego że u mnie i zwykła nie bardzo się udaje ale okrągła to prawie to samo jak czasem są takie rozdwojone. Czerwona mi się podoba, bardzo efektowna. Mieszankę miałam i z niej najlepiej rosły białe te za to też mi nie podpasowały jakieś takie mało aromatyczne były.

Możliwe, że przygoda skończy się na pseudookrągłych Marchewki jakoś sporo nie jemy, no chyba że do soków, więc można kupić, ale spróbować spróbuję Kolorowe na razie mnie nie ciągną
Patrycja_KG_Lu 15:21, 10 lut 2023

Mam na 2 stronie u siebie zdjęcie marchewki odmiany „pierwszy zbiór”. To odmiana wczesna, nie rozdwajała się i nie było z nią problemów. Kulkowych jeszcze nie próbowałam, bo szkoda mi miejsca było. Trochę piasku dodawałam do ziemi przy sianiu. Wydaje mi się, że to jej pomogło przy mojej glinie.