Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

_Martini_ 09:07, 26 mar 2017

gosika67 napisał(a)
Martyna też czekam na fotki placyku, u mnie zacznie się po niedzieli aranżacja wokół altany.

I co tam sobie planujesz?
_Martini_ 09:14, 26 mar 2017

MirellaB napisał(a)
Jeżówki to Green Eyes? Mam takie kupione na DP - bardzo ładne.

Kłącza jeżówek kupione w LM na 12 sztuk wzeszła i zakwitła jedna jeżówka.

Jest napisane tylko purpurea, wysokość 60cm. Jezowki te z ciemnym środkiem średnio mi się podobają, a te to był impuls, ładne na obrazku A jeżowki są takie kapryśne? Myślałam, że to jedne z łatwiejszych roślin.
Zagajanka 18:41, 26 mar 2017

U mnie na 4 jeżówki z LM cztery wzeszły i rosną
Fakt, ze wybieralam te, ktore juz miałe żywe oczka, wsadzilam do doniczek i bardzo szybko ruszyly. Teraz mają już po kilka listków.
_Martini_ 19:28, 26 mar 2017

A właśnie! Wsadzić te moje do gruntu teraz czy jeszcze w doniczki? Ale co wtedy z doniczkami?
Dostałam maile, że mam się spodziewać przesyłek z różami. Wreszcie!! Bo sie nie mogłam doczekać
Zagajanka 20:40, 26 mar 2017

Ja wsadziłam jeżówki do doniczek, ale to było z miesiąc temu.
Teraz widz, ze już moje w gruncie zaczynają wyłązić, także daj już do ogrodu, bez doniczek. Ciepło jest, nic im nie będzie.

Co z różyc zamówiłaś w końcu?
_Martini_ 21:09, 26 mar 2017

Dobrze, zatem jeżówki jutro na miejsce docelowe.
Cały tydzień będzie pracowity jak zaczną przesyłki dochodzić, wiec mam nadzieję na ładną pogodę. Z róż m.in. Szekspir, Kurfurstin Sophie, First Lady, Goethe, cinderella, Melina Starlet, Wedgwood Rose, Spirit of Freedom, Rosenfaszination, Rosenfee, Mrs John Laing, Louis Odier. Resztę spróbuję dokupić jak będę w jakiejś szkółce. Róże już rozplanowałam, ale byliny nie wiem jeszcze jak wsadzę.
Zagajanka 21:18, 26 mar 2017

Fajny wybor różany
Na Cinderelle zaplanuj naprawdę sporo miejsca...
Dla Wedgwood będzie potrzebna podpórka, bo to poniekąd róza pnąca - ma pokładające się pędy i kwiatki patrzace w dół co namjniej przez 3 sezony...
Louis Odier też jest spora, parkowo-pnaca, u mnie rośnie przy płocie - przyginam jej pędy, do poziomu, by bardziej obficie kwitłą.
Goethe ma bardzo wyprostowany kształt krzaczka, czasem potrafi wystrzelić pędy nawet na 2 m, ale do kulkowania się nie nadaje...
O Williamie Sz. i Zosce to juz pisałam
_Martini_ 22:34, 26 mar 2017

Dzięki za jak zwykle cenne rady. Kied wybierałam starałam się kierować nie tylko kolorem, ale też wielkością i pokrojem. Trochę też poczytałam opinii. Tak jak piszesz, Cinderella i Wedgewood będą mialy sporo miejsca, Goethe dostanie "skarpety". Reszta to myślę, że wyjdzie w praniu. Jeszcze bym tam chciała wcisnąć piwonie i liliowce. Trudno coś jednak planować, gdy się pewnych roślin na wlasne oczy nie widziało.
Zagajanka 23:22, 26 mar 2017

Ja tez piwonie wsrod roz powciskalam. I lilie.
Liliowców nie lubie, bo strasznie szybko przekwitaja, no i kolorki ich w ogole mi nie leza...
Poogladaj sibie zestawienia roz z roslinkami na rabatach angielskich, moze to cos pomoze
gosika67 23:33, 26 mar 2017

Cześć Martyna dziś był pracowity dzień, wstyd się przyznać ,że w niedzielę, ale co miałam zrobić. Jutro będę późno w domu, może coś ogarnę na szybko. Przy mojej altanie będzie z jednej strony nowy trawnik a z drugiej wysypane kamieniami, bo tam jest cień i zawsze mech rośnie. Będę też clematisy. Wejście będzie z kamienia czerwonego mam takie ścieżki zrobione i zostało mi jeszcze to po co kupować, szkoda kasy.
Pokazuj prace związane z placykiem.Pozdrawiam.