Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

_Martini_ 09:33, 01 kwi 2017

Rzeczka tulipanowa

Ciemierniki nadal w kwiatach. Ale różowy marniutki, stracił liście i będzie zaczynał pewnie od korzenia

Sesleria H się koci. Powinnam ściąć jeśli nie chcę, żeby się siała?

MirellaB 12:04, 01 kwi 2017

Rzeczka tulipanowa piękna
A ja mam dzisiaj przemyślenia na temat tulipanów.

Jak nie chcesz siewek to zetnij kotki seslerii A czy sesleria w ogóle się rozsiewa? Mi się jeszcze żadna trawa nie rozsiała oprócz dwóch marnych siewek stipy.
gosika67 14:09, 01 kwi 2017

Cześć Martyna, te iryski to kiedy były posadzone?Mają fajnego opiekuna, nawet przygląda im się. Runianka też u mnie kwitnie, klony mają liście też. Pozdrawiam.
_Martini_ 20:30, 04 kwi 2017

Gosia, iryski na jesień sadziłam. One już przekwitły. Są jeszcze sadzone teraz na wiosnę, ale na razie pokazały tylko kły i stoją w miejscu.

Tulipanki dziś pokazały kolorki. Lada chwila zakwitną. Mirella, a jakie masz przemyślenia?
Na chwilę obecną cały ogród zapączkowany, nie mogę się napatrzeć i nacieszyć, że wreszcie się zieleni.

Czereśnie szaleją

Mainzer zwany również Blue Moon

_Martini_ 20:42, 04 kwi 2017

Dzisiaj kurier dostarczył powojniki. Jestem bardzo zadowolona z sadzonek. Wszystkie dosyć dorodne, zieloniutkie, a jedna miała nawet kwiatek.

Nie mogła się też powstrzymać i wczoraj kupiłam magnolię. Jeszcze jej nie wkopałam. Poczekam do kwitnienia i wtedy posadzę. Ma już jeden kwiat. Mój pierwszy kwiat magnolii w moim ogrodzie!

Na chwilę obecną mam dwie pilne sprawy:

1. Dostałam w prezencie ze starego ogrodu kilka kilkunastoletnich bukszpanów. Są zielone u góry i wyłysiałe od dołu. Jak powinnam z nimi teraz postępować? Wkopać, podlać ukorzeniaczem? Podciąć? Czy one mi się zagęszczą jeszcze?

2. Wsadziłam z gołym korzeniem piwonię, ale nie jestem pewna czy dobrze to zrobiłam. Wsadziłam na głębokość 5 cm, jak było napisane. Ale mam mieszane uczucia. Co z tym dalej począć? Odkopałam dzisiaj, żeby Wam pokazać.

Będę wdzięczna za wszelkie spostrzeżenia, uwagi i rady
anna_t 21:19, 04 kwi 2017

_Martini_ napisał(a)
ttp://assets3.ogrodowisko.pl/uploads/p/135/1356565/original.JPG[/img]

uwielbiam ją, dzisiaj z jednej 6 robiłam a sadzonki p9 kupowałam w tamtym roku.
ja nie przycinam, za bardzo lubie te kotki
_Martini_ 21:56, 04 kwi 2017

Ania, kotki już całkiem jak białe pomponiki, zaczynają opadać. Są super, więc jednak nie cięłam. Cały w nich urok przecież. Z jednej sadzonki dałaś radę zrobić 6? Mistrzyni! Widzę, że u Ciebie wątek pędzi, ale dzisiaj juz nie dam rady przeczytać. Jutro nadrobię.
malkul 18:54, 06 kwi 2017

wspaniałe masz te ciemeirniki ps. avatarek swietny ciekawy
Kasya 18:56, 06 kwi 2017

ja na poczatku kupilam klacza piwonii tam gdzie cebulki, zakopalam czyba zgodnie z zaleceniami i albo w pierwszym roku albo najdalej w drugim byly juz kwiaty
tylko sadzilam w dobrą ziemie z worka

a co to za magnolia ?
MirellaB 19:10, 06 kwi 2017

Jak ja nie lubię sadzić kłącz.
Za chwilę pojawią się piwonie w donicach to może kup. Większa pewność, że będą rosły

Bukszpany pewnie się zagęszczą, a jak nie to możesz dosadzić od dołu już będzie gęsto
A co to będą kule czy stożki?
Ja zawsze podlewam ukorzeniaczem