Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » NewLife w ogrodzie

NewLife w ogrodzie

mirkaka 18:18, 04 lis 2016

Znów zaglądam, jesteś niezmordowana. Mój powojnik dalej tylko w donicy. Może w ten weekend wylezę wreszcie do ogrodu i coś porobię, żeby przestało padać.
Jana 21:19, 04 lis 2016

piękne ujęcie tęczy....
LyraBea 16:01, 05 lis 2016

Dzisiaj umieściłam w ziemi wszystkie cebulki, jakie udało mi się jeszcze z kątów wynaleźć. WSZYSTKIE! Jakieś 300 cebuleczek szafirków od Mirki, wynalezione cebule hiacyntów z wielkanocnych stroików, całe wiadro chyba narcyzów, które wydłubywałam z korzeni wielkich host od mamy. Juuupi.
I wiecie co zrobiłam? Zamówiłam w necie jeszcze 14 cebul czosnków olbrzymich i kilogram cebul tulipanów. Nienormalna jestem jak nic!
Poza tym wsadziłam dzisiaj czosnek jadalny.

Poprawiłam też ziemię przy cisach, żeby korzonki się równo w ziemi ułożyły.
Dalie, Kanny i Datury już w garażu. Zaczynam pomału finiszować w pracach ogrodowych.
Zostało mi posadzenie cisów przy płocie (jeśli zostaną zadołowane w warzywniku na zimę też nic się nie stanie), wyściółkowanie korą niektórych rabat, roślin, okopczykowanie roślin traw.
LyraBea napisał(a)
Lista prac w celu przypomnienia i usystematyzowania tego, co muszę zrobić przed zimą w najbliższym i trochę późniejszym czasie:
- wsadzić setki cebul kwiatów wiosennych,
- pochować węże i akcesoria ogrodowe,
- pozbierać resztę plonów z warzywnika (buraki, marchew, dynie),
- pokopczykować rośliny korą,
- zadołować katalpy i kilka innych roslin,
- wykopać dalie,
- wykopać datury,
- przesadzić do donicy i przenieść do garazu trawę pampasową, którą wyhodowałam z nasion,
- porobić kokardki na trawach,
- pojechać, kupić i posadzić sadzonki grabu na żywopłot pomiędzy warzywnikiem a resztą ogrodu,
- posadzić i zabezpieczyć 3 kupione drzewka, które przyjadą w przyszłym tygodniu,
- przekopać warzywnik z obornikiem,
...

Patrzę na moją listę prac sprzed miesiąca i widzę, że większość odhaczona. Miały dojechać 3 zamówione drzewka, ale póki co pan ogrodnik się nie odzywa, więc nie wiem czy akcja sadzenia drzew się odbędzie. Sama jestem ciekawa.
Ja Wam tak tu nudno piszę, nudne zdjęcie wstawiam, ale wątek to też rodzaj mojego dziennika- pamiętnika. Na przyszły rok będzie jak znalazł do porównań, więc przymknijcie na to oko.

Ewa777 16:04, 05 lis 2016

Beatko, kto tu mówi o nudzie? Tyle prac udało Ci się zrobić! Jestem pełna podziwu Jeszcze domówiłaś cebulki? Ale się rozkręciłaś
jolanka 19:42, 05 lis 2016

Beata, znowu szalejesz Tyle cebul Ja wreszcie swoje prwie posadziłam. dzisiaj kupilam drzewka owocowe Jutro musze posadzić
zoja 19:46, 05 lis 2016

wow! zaszalalas z tymi cebulkami bedzie super
LyraBea 19:50, 05 lis 2016

Ewa777 napisał(a)
To zaszalałaś z malinkami Fajnie, że masz kolejną rzecz z listy odhaczoną Coraz bliżej końca

A jakie dekoracje robi Przemek! Cuda
Rozejrzałam się bardziej po wątku Przemka, ale tak po cichu. No ma facet zacięcie i pasję do ogrodu. Niby to normalne, ale na Ogrodowisku faceci prawie jak rodzynki. No i robi dekoracje. Mało spotykane u mężczyzn
LyraBea 19:56, 05 lis 2016

jolanka napisał(a)
Beata, znowu szalejesz Tyle cebul Ja wreszcie swoje prwie posadziłam. dzisiaj kupilam drzewka owocowe Jutro musze posadzić

zoja napisał(a)
wow! zaszalalas z tymi cebulkami bedzie super
Za te cebule sama na siebie jestem zła. Zamiast wyciszać prace, to ja sobie dodaję. Na głupotę nie ma lekarstwa. Po prostu miałam wizję i zobaczyłam przy wykuszu symetrycznie po kilka dużych czosnków. Natrętna wizja, to musiałam zamówić i już. A tulipany mi same wpadły do koszyka
Gardener27 23:03, 05 lis 2016

LyraBea napisał(a)
Cześć Dziewczyny (Faceci do mnie nie zaglądają, to nie witam ) ...

Eee ... tam Zaglądają, tylko nie piszą bo z natury mało wylewni są

Interesujący ogród tworzysz Przestrzeń daje możliwości a widzę że masz duży apetyt ogrodowy
Iwk4 01:06, 06 lis 2016

LyraBea napisał(a)

Za te cebule sama na siebie jestem zła. Zamiast wyciszać prace, to ja sobie dodaję. Na głupotę nie ma lekarstwa. Po prostu miałam wizję i zobaczyłam przy wykuszu symetrycznie po kilka dużych czosnków. Natrętna wizja, to musiałam zamówić i już. A tulipany mi same wpadły do koszyka

Hi, hi
Jak widziałam twoją listę, myślałam, że nie zdążysz. A ty Beatko dałaś radę. Brawo
Też sobie dodałam roboty i zamówiłam cisy. Tylko 10 sztuk.
Oddzielą wjazd do garażu od kącika