Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

malgol 07:58, 04 lip 2023

No nie porównywałam...ale też mi sie wydaje ,że w tym sezonie jakby mniejsze. Moze wymagają już podzielenia albo ta susza?. Anula-Zana miała wypasione , od niej mam swoje. Mrokaśka chyba tez ma
malgol 14:40, 17 lip 2023

U April różowa a mnie taka

Helen 21:45, 17 lip 2023

Przepiękna i w cudnym otoczeniu
mrokasia 21:53, 17 lip 2023

Mój ulubiony zestaw kolorów - zieleń, biel, limonka i niebieski .
malgol 13:15, 19 lip 2023

Dzieki dziewczyny Też lubię ten miesiac kiedy kwitną. Musze za rok poekesperymentować ,żeby nie niebieska a bardziej fioletowa była...

Dziewczyny, próbowałyście kiedyś zrobić sadzonki z derenia Ivory halo?

TAR 14:44, 19 lip 2023

ooo trafilam na Blue Bird - super
malgol 09:23, 21 lip 2023

TAR napisał(a)
ooo trafilam na Blue Bird - super

mirkaka 10:04, 02 mar 2024

malgol napisał(a)
Skalniak wygląda tak wiosną

Szkoda że tak rzadko zaglądasz, masz piękny leśny ogród, pokazuj go nam czasami
Jeśli tu zajrzysz to proszę napisz jak budowaliście tę piwniczkę, chodzi mi o wykop, jaki głęboki, jak wewnątrz są zrobione jej ściany, może masz jakieś zdjęcia? Czy tam jest utrzymywana temp 4 stopni zimą?
malgol 10:01, 03 cze 2024

Witam Was dziewczyny po dluugiej zimie No długo nie mogłam odnależć w sobie zapału, ale w końcu za Wami zatęskniłam Postaram sie powoli ponadrabiać wątki choć szczerze mówiąc słabo to widzę biorąc pod uwagę ,że to już czerwiec!
Przestałam trochę przejmować sie ogrodem tzn jego brakiem idealności i polubiłam taki jaki jest. Z cieniem, z subtelnościa kolorów bo o nie najtrudniej w zacienionym ogrodzie czy z brakami w trawniku. Może to z wiekiem przychodzi ,że idealność nie jest taka ważna?

U mnie przymrozki wiosenne mocno poturbowały ogród. Nie zakwitł palibin, hortensje Blue bird się zbierają,ale chmury niebieskich kwiatów nie będzie . Raczej wersja szczątkowa. Azalia zakwitła jedna, reszta w fazie pąka zmarzła. Hosty nawet ucierpiały i raczej straszą na rabatach( ale te na szczeście są pod lasem to mniej rzucają się w oczy).

Zaraz wyślę kilka obecnych fotek
malgol 10:11, 03 cze 2024

mirkaka napisał(a)

Szkoda że tak rzadko zaglądasz, masz piękny leśny ogród, pokazuj go nam czasami
Jeśli tu zajrzysz to proszę napisz jak budowaliście tę piwniczkę, chodzi mi o wykop, jaki głęboki, jak wewnątrz są zrobione jej ściany, może masz jakieś zdjęcia? Czy tam jest utrzymywana temp 4 stopni zimą?

Mirka,skąd Ty wytrzasnęłaś tą fotkę Zapomniałam że ogród kiedyś tak wyglądał miło mi ,że zajrzałas bo mówiąc szczerze zmobilizowałąś mnie do reaktywacji
No więc tak: piwniczkę budowaliśmy juz 14 lat temu więc mogę czegos nie pamiętać,ale wykop był na ok 1m. Mieliśmy dość wysokie wody gruntowe... posadzka jest betonowa bo baliśmy się ,że podsiąkanie wody cegłę zniszczy choć taka mi się marzyła. Natomiast ściany i sklepienie są ceglane, murowane w tradycyjny sposób. Zrobię fotkę po pracy jesli chcesz. Temperatura wewnątrz to zimą ok 4 stopni( w każdym razie mrozu nie ma) a latem ok 12. Nawet w upały jest chłodno i można schładzać np piwko