Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z rzeźbą

Ogród z rzeźbą

Gosiek33 11:02, 01 lip 2019

Zana napisał(a)

Zaskoczyły mnie rodgersje, a właściwie ta jedna, która ni z tego ni z owego ma czerwone kwiaty. Chyba mam dwie odmiany, chociaż kupowane lata temu razem jako jedna i ta sama. Ta kwitnąca na czerwono rosnąc w bieda piachu chyba nie kwitła do tej pory. Na pierwszym zdjęciu w tle bury kwiat drugiej sztuki.

Nie wiem kto kogo pożarł: czy hakone rodgersje, czy rodgersje hakone.

dopiero w tym roku zobaczyłam różne odmiany rodgersji o niemal identycznych kwiatach, taka jedna o kwiatach w kolorze brudnego różu słodko pachnie

Zazdroszczę Ci bardzo tego widoku

Ale tak naprawdę cieszę się, że wróciłaś na forum
mrokasia 11:11, 01 lip 2019

April napisał(a)
Iza wiem, kiedyś mi eM ukopał, ale miała za sucho. Teraz chcę dosadzić do róż. U mnie rowy wykoszone Choć dziś jadąc dokładnie się przyglądałam, to zauważyłam tylko jedną kępkę.
To muszę do ciebie na wykopki przyjechać

W szkółkach są, sama widziałam .
Brzozowadzie... 11:19, 01 lip 2019

UrsaMaior napisał(a)
Agata, Ty mnie nie denerwuj! Jak nie masz gdzie, to znaczy, że trzeba wykroić nową rabatę. Zanim zapytasz gdzie, to Ci powiem - na trawniku!;D
Dziś jestem znów w bojowym nastroju, już kerii opierniczyłam, teraz Twoja kolej

Haha, ależ proszę, proszę, nie ograniczaj się kto wie, może Twój ochrzan podziała na mnie ożywczo Trawnika u mnie dużo za dużo, może czas to zmienić. Ale, żeby nie było, że już mi się humor całkowicie poprawił - pod tym trawnikiem również znajdę śliczny żółciutki piasek
UrsaMaior 11:26, 01 lip 2019

Agata, Ty mi niczego nie musisz tłumaczyć, bo ja mam dokładnie takie same warunki. Ile pieniędzy wydałam na kompost, obornik itepe to już nawet nie chcę pamiętać, dużo więcej niż na rośliny. Jak wygląda sadzenie z siekierą też wiem.
Szlag mnie trafiał, że nie mogę mieć niczego na słońce jak cholera - no to wykroiłam wyspę na środku. Ty też patrz gdzie najlepiej i działaj. Areał powiększyłaś, dzieciaki miejsce do zabawy mają, to Ty też sobie zrób własne. NO. To teraz do roboty!;D

Na zachętę fotka wyspy. I dodam tylko, że jest tam kępa brzóz, ale i tak udało się coś ładnego (w sensie kwiecistego) wykrzesać.

April 11:36, 01 lip 2019

mrokasia napisał(a)

W szkółkach są, sama widziałam .

W ZP chwilowo nie ma, będą w sierpniu podobno, bo już wielokrotnie pytałam. A gdzie indziej jakoś w tym roku nie mam czasu jeździć.
anna_g 12:15, 01 lip 2019

Zana napisał(a)

Aniu, u mnie wszystkie róże rosną w półcieniu. Chyba jednak mają za mało słońca bo kwitnienie nie jest oszałamiające. Heidi mam trzy krzaczki obok siebie dlatego wydaje się, że tych kwiatów jest dużo.

Białe tawułki na ruderowej, prawie wszystkie oberwały od słońca. Nie ma go tam za wiele, ale za to jest w samo południe, o najgorszej dla nich porze.

to tajemnica rozwiązana - czyli powinnam dosadzić ze dwie Heidi i też mi kwiatów przybędzie
U mnie tawułki rosną w miejscu prawie cienistym - ale własnie tak dosłownie ze 2 godziny dziennie mają słońce - ciut przed południem - i jednak dla niektorych to niedobra godzina - też obrywają, a inne nie... niby podobne a widać nie takie same.
anna_g 12:16, 01 lip 2019

Zana napisał(a)

Mistrzostwo świata fotek ! Robisz takie zdjęcia, że mnie słów brak, żeby się odpowiednio pozachwycać. Jesteś zawodowo fotografem?
Poppy 12:37, 01 lip 2019

Zana napisał(a)

Dieter na razie zostaje, po prostu mam inne pilniejsze prace niż nim się szczególnie zajmować. Jeżówki Hula Dancer kupiłam na wiosnę, sadzonki trzy sztuki.
Specjalnie dla Ciebie obmierzyłam hortkę Lime Rickey, jest nieco wyższa niż miała być. Najstarsza w trzecim sezonie osiągnęła w najwyższym punkcie 140 cm, rośnie przy tarasie:

A cięte drastycznie wiosną Limelight pięknie rosną, prosto i sztywno, przynajmniej na razie

Dziekuje za lime Rickey. No fakt, podrosl sporo na tych Twoich piaskach, ale i tak go chce To sie chyba nazywa milosc od pierwszego wejrzenia Tez w poblizu tarasu gdzies rikusia wcisne
Moje limki sa dosc sztywne o dziwo, ale jak nie bede, to je postrasze TWoimi i staniem na bacznosc
Poppy 12:41, 01 lip 2019

Krwawnica. Ona nie ma sie najlepiej na mokradlach? No nie kupilam jej ze wzgledu na to, ze u mnie najczesciej za sucho dla niej, a ona przeciez lubi mokro i rowy. A tutaj prosze, daje rade na suchym. Moze zdecyduje sie na eksperyment.
malgol 13:12, 01 lip 2019

Zana napisał(a)

Reniu widziałam fotkę tej Twojej rzekomej Vision in Red w którymś wątku i to na pewno nie jest ona.
Jak byś chciała to mogę Ci bliżej jesieni wysłać sadzonkę, swoje podzieliłam i mam ich trochę.

Jeszcze raz Vision in Red z innej strony. Hakone w donicach zaczyna być widoczna.

Wiesz Anula, gdybyś tym razem dzieliła Vision in red to z uwagi na to co z jednej Twojej roslinki wyrasta ja chetna byłabym na połowę sadzonkiChciałąbym na rogala posadzić a te moje jakoś do dzielenia nie skore