Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

anna_grreen 23:08, 26 lut 2020

Asiu, dziękuję za plan. Coś tam jeszcze napisałam i narysowałam ( nieudolnie). Zajrzyj jak będziesz miała czas. Pozdrawiam
Johanka77 06:16, 27 lut 2020

HannaR napisał(a)
Mi podoba się pomysł z podestem.

Hellooooł! Rok tu mnie nie było, a takie fajne planowanie!
Nie jakieś tam „ścięłam trawy i posprzątałam” pitu pitu...

Te podesty celowo cytuję, bo się ich naszukałam, taka tu dyskusja wre. A są mega!

Odniosę się jeszcze do żywopłotu między podjazdem a ogrodem. Ja się troszkę „zaskoczyłam” takim planem. Asia masz dość cienisty ogród, a tam sporo słonka wpada. Jesteś pewna?
Może jakiś niski cisowy...
April 07:08, 27 lut 2020

Bardzo mi się podoba ten pomysł z podestem Tak nowocześnie się robi, co ja akurat bardzo lubię
makadamia 07:19, 27 lut 2020

Jeden mały rysuneczek a tyle radości sprawił

sylwia_slomczewska napisał(a)
Co do planów nie podpowiem bo jakoś nie bardzo wiem co bym zrobiła

je też jeszcze nie wiem
makadamia 07:25, 27 lut 2020

April napisał(a)
Bardzo mi się podoba ten pomysł z podestem Tak nowocześnie się robi, co ja akurat bardzo lubię

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Pomysł z podestem bardzo mi się podoba.

Johanka77 napisał(a)

Hellooooł! Rok tu mnie nie było, a takie fajne planowanie!
Nie jakieś tam „ścięłam trawy i posprzątałam” pitu pitu...

Te podesty celowo cytuję, bo się ich naszukałam, taka tu dyskusja wre. A są mega!

Odniosę się jeszcze do żywopłotu między podjazdem a ogrodem. Ja się troszkę „zaskoczyłam” takim planem. Asia masz dość cienisty ogród, a tam sporo słonka wpada. Jesteś pewna?
Może jakiś niski cisowy...

Widzę że podest rządzi

W weekend planuję dokładniej pomierzyć ten teren, bo wydaje mi się że na planie wymiary trochę się rozjechały, i jeszcze będę wszystko sobie rozrysowywać.

Asiu, na tym zdjęciu widać zachodnie słońce i jest go tak dużo, bo lipy jeszcze gołe. To zdjęcie z kwietnia. Zwykle jest go dużo mniej.
Po północnej stronie żywopłotu jest tylko podjazd, któremu zacienienie nie szkodzi. A chciałabym móc zrobić zdjęcia bez widoku samochodów

anna_grreen napisał(a)
Asiu, dziękuję za plan. Coś tam jeszcze napisałam i narysowałam ( nieudolnie). Zajrzyj jak będziesz miała czas. Pozdrawiam

Zaraz zajrzę
deszczowymaj 13:40, 29 lut 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Żałuj, że ominęła Cię dyskusja o kulkach gejszy.

Co? a była taka ? muszę poszukać ,bo to temat który akurat może być ciekawy ..no chyba że , tylko podśmiechujki sobie urządzałyście
makadamia 09:24, 02 mar 2020

deszczowymaj napisał(a)

Co? a była taka ? muszę poszukać ,bo to temat który akurat może być ciekawy ..no chyba że , tylko podśmiechujki sobie urządzałyście

ze wstydem przyznaję że była. i chyba mocno zapadła niektórym w pamięć, bo to ze dwa lata temu było

weekend był ładny, zrobiłam kilka zdjęć.

dla zainteresowanych - kalina december dwarf nadal kwitnie. nieustająco od listopada

(zdjęcie inspiracyjne)

(zdjęcie rzeczywiste)
nawet do zapachu się przekonałam

z kolei kalina charles lamont jeszcze nie kwitnie, a w innych wątkach widzę, że już zaczęła. powinnam się martwić?

(chciałam ją podsadzić czymś zimozielonym, a ponieważ bukszpan nie daje rady, to umyśliłam kupić sobie mahonię charity czy winter gold; ale jeśli spotkają się kwitnieniem, to zestawienie kanarkowej żółci z jasnym różem spowoduje u mnie wrzody żołądka)

wyszły przebiśniegi. mimo wszystko

one były sadzone jesienią. myślicie że mogłabym je już podzielić? chciałabym je jak najszybciej rozmnożyć
makadamia 09:36, 02 mar 2020

iryski żyłkowane wyszły przed krokusami (ale może dlatego, że są na bardziej słonecznym miejscu). stan ilościowy chyba bez zmian w stosunku do zeszłego roku.

znowu: zdjęcie "ładne" i "rzeczywiste"

jak zwykle - dopiero po obejrzeniu zdjęć widać bohaterów drugiego planu.
w tym przypadku jest jest to piłka ręczna do cięcia drzew na wysięgniku.

w zeszłym tygodniu wlazłam na jedną lipę, żeby wyciąć kilka krzyżujących się gałęzi (efekt nieprawidłowego cięcia przez poprzednich właścicieli). akurat przechodził sąsiad, zlitował się i zaoferował pożyczenie swojej piły, bardzo wygodnej i "nie trzeba wchodzić na drzewo".
oczywiście, zanim mąż przyniósł, to zdążyłam wyciąć te trzy gałęzie ale poszliśmy wypróbować tą piłę na zaniedbanych jabłoniach teściowej. faktycznie świetna i już mamy własną

po sprzątnięciu bunkra mojego syna (ale mi się dostało) okazało się że narcyzy thalia już mocno kiełkują. recurvusy jeszcze nie zaczęły. wygląda na to, że faktycznie będą kwitły dużo szybciej niż tamte, na czym bardzo mi zależy.
makadamia 09:39, 02 mar 2020

na kwaśnej suche rozplenice dają czadu

TAR 10:41, 02 mar 2020

Lamontem nie powinnas sie martwic, moze nawet na koncowce marca zakwitnac. u mnie jedna Lamont kwitnie druga nie. no chyba, ze zawieszki byly pomylone w ogrodniczym i ta co kwitnie to nie Lamont a Dawn (nabieram ku temu podejrzen)

a w ogole to pieknie u mnie po trawach zostaly tylko jeże irysy boskie, czemu ja ich nie mam? zawsze mi sie podobaly i po kwitnieniu zapominam by zamowic. a na skarpie przy tarasie pieknie by sie prezetowaly

i ja tam żadnej pilki nie widze, czepiasz sie zwyczajnie