Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 01:31, 29 kwi 2020

Jola_M napisał(a)
a mi się podoba koncepcja Wiklasi i ten największy prostokąt z tyłu zrobiłabym jako najwyższy np na dwie belki, mniejszy prostokąt od strony domu na jedną belkę, a wokół świerka to bym wkopała prawie te belki, żeby tylko trochę wystawały i wyznaczały kształt kwadratu. Mogłabyś wtedy ładnie wyeksponować drewno belek i miałabyś coś na kształt wznoszącego się ślimaka...hmmm
Pewnie niezbyt zgrabnie to opisałam, hahaha

Zgrabnie, zgrabnie - miałam dokładnie tą samą koncepcję
Ale kiedy rysunek Wiklasi urealniłam o rzeczywiste wymiary belek, to wszystko się rozjechało - ten kwadrat za mały, tamten za duży i już uroku nie miało.
makadamia 01:34, 29 kwi 2020

Helen napisał(a)

Skąd ja to znam

inka74 napisał(a)
Asia, chciałam ci powiedzieć że w szaleństwie jest metoda. Po twojej dzisiejszej wizycie mój eM przestał patrzyć się na na mnie ze zdziwieniem. I przestał już komentować chyba zobaczył że takich jak ja jest więcej. W kupie siła ))) przy okazji dopiero zeszłam z rabaty...

dopiero po mojej?
a o tej porze, to chyba już z czołówką kopałaś...?

Kasia_CS napisał(a)

Kiedyś namiętnie odwiedzałam ten wątek, ale, że przestał się pojawiać w mi powiadomieniach, to umknął... A to taka perełka przecież! Muszę obejrzeć przy okazji, bo skarbnica powolnych zdjęć i pomysłów.

Litera L Mrokasi też mi się widzi

też bardzo lubię ten ogródek! wyjątkowo ładne rabaty żwirowe
makadamia 01:41, 29 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
No więc ja też się nie znam więc się wypowiem .
Bardzo podoba mi się propozycja Wiklasi.
Ja też bym widziała to tak by świerka wsadzić do takiego małego kwadrata. Wtedy może tam sobie rosnąć kompletnie sam i będzie to dobrze wyglądało.
Podoba mi się również koncepcja katafalka tylko, że byłabym za tym by nie był on w kształcie prostokąta tylko w literę L. Wiem, że to utrudnia wykonanie, bo belki trzeba rżnąć ale tak bym to widziała. Bo w podstawowej wersji jakiś za wąski i generalnie za mały mi się wydaje...
Ale i tak najbardziej podoba mi się propozycja Wiklasi .

Dziewczyny, uprzejmie przypominam, że kadr tej rabaty, który najczęściej pokazuję na zdjęciach niekoniecznie jest kadrem, który ja najczęściej oglądam na żywo.
I wybaczcie, ale bardziej mi zależy, żeby sobie poprawić widok na żywo, niż Wam na zdjęciu

Natomiast faktycznie ten "katafalk" jest trochę zbyt wąski.

wiklasia napisał(a)
Asia, a jakie Ty tam masz wymiary tego wszystkiego (oprócz belek bo te znam)?

Wiklasiu - wrzuciłam cały rysunek tej rabaty (2 kratki = 1m)
makadamia 01:44, 29 kwi 2020

Zana napisał(a)
Niejako kontynuując w duchu "nie znam się, ale ...." podzielę się taką dygresją, iż wydaje mnie się, że podnoszenie terenu o 14 cm w tak trudnym miejscu pod świerkiem to trochę robota o tzw. "kant d..y potłuc". Narobisz się a efekt raczej marny. No bo co to jest 14 cm a właściwie nawet mniej, bo ziemia równo z brzegiem nie będzie. Wielkiej bujności roślin chyba bym nie oczekiwała. Dwie belki bym stawiała. Dołem bluszcz zimozielony, w bluszczu donice itp. itd.

Bo Ty nie wiesz, że oprócz tych 14 cm w górę, w zasadzie wymieniłam całą ziemię na 30 cm w dół

inka74 napisał(a)
w tym tartaku co eM u mnie zamawiał mogą ci przyciąć na dowolny wybrany przez ciebie wymiar - chcesz namiar? jesion i dąb jest na 100%. Tylko tego to szkoda do ziemi...

Dowiem się o koszty. bo one są istotne
makadamia 01:50, 29 kwi 2020

jolanka napisał(a)
Tez się tak zastanawiałam co na to świerk?

inka74 napisał(a)
ja to się tylko boję, że tego świerka to tym podnoszeniem rabaty to po prostu zamordujesz. ale może o to chodzi...

O świerka to się najmniej boję
W tej książce co mi dałaś, było napisane, żeby nie ciąć głównych korzeni, bo bardzo szybko odrastają i jeszcze gorsze. I to się w przypadku świerka bardzo sprawdziło: przy okazji wykopków odkryłam jeden korzeń, który rok czy dwa lata temu ucięłam. Teraz z tego miejsca cięcia rosły trzy baty, każdy tej samej długości co tamten jeden. Normalnie - jak głowa hydry!
A nasadę pnia oczywiście osłonię.

andzia458 napisał(a)
Jejku, dziewczyny, mam nadzieję, że i ja się nauczę przy Was tej wyobraźni i wyczucia, co z czym, jak posadzić.

U siebie najgorzej
inka74 07:41, 29 kwi 2020

makadamia napisał(a)

dopiero po mojej?
a o tej porze, to chyba już z czołówką kopałaś...?
za słabo go przyzwyczajałam do szaleństw ogrodowych
ja mam oświetlenie w ogrodzie. Ciemności mi nie straszne
wiklasia 08:09, 29 kwi 2020

Matko, zaczynam się martwić o swój wzrok, ja na zapodanym rzucie ze strony 1062 żadnych kratek nie widzę .
makadamia 08:36, 29 kwi 2020

inka74 napisał(a)
za słabo go przyzwyczajałam do szaleństw ogrodowych

też tak uważam
makadamia 08:44, 29 kwi 2020

wiklasia napisał(a)
Matko, zaczynam się martwić o swój wzrok, ja na zapodanym rzucie ze strony 1062 żadnych kratek nie widzę .

Nie o wzrok, tylko o ustawienia monitora

nie wiem, czy poprawiłam sytuację
Sanka 11:21, 29 kwi 2020

makadamia napisał(a)

Asiu planuję u siebie hamak na zakotwionych słupach drewnianych. Ale nie wiem jak do nich przypocować liny. Znalazłam u Ciebie takie zdjęcie.
Czy możesz zrobić zbliżenie jak wygląda to mocowanie lub napisać gdzie można je kupić?