Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Zana 12:05, 10 maj 2017

W pełni rozumiem dylematy upychania i następstwa w postaci leczenia. Trzcinniki mają kępy liści ca. 50-70 cm, reszta to kwiatostany wysokie, pionowe, smukłe. KF jest akurat najwyższy. Tak więc kłosowiec zasłoni Ci liście traw, to na pewno.
Kasia_CS 12:08, 10 maj 2017

Asiu, carexa ID to widziałam, ze mocniej ciachają. Ja swojego wczoraj skróciłam tak do 5 cm, tylko uważnie cięłam, bo na już nowe listki. A moze przy okazji sobie podziel trawkę
makadamia 12:12, 10 maj 2017

Makusia napisał(a)
Ma złośliwa natura nakazała mi pogrzebać i wygrzebać to:

ROTFL

Masz rację! "Lekarzu, ulecz sam siebie!" się kłania
Już dawno zauważyłam, że jak radzę u innych, to nie mam problemu ze wstrzemięźliwością, a jak wymyślam dla siebie - to kozy tylko brakuje

Mogę się jedynie posłużyć dewizą mojego taty: "rób, jak mówię, a nie jak czynię"
makadamia 12:13, 10 maj 2017

Kasia_CS napisał(a)
Asiu, carexa ID to widziałam, ze mocniej ciachają. Ja swojego wczoraj skróciłam tak do 5 cm, tylko uważnie cięłam, bo na już nowe listki. A moze przy okazji sobie podziel trawkę

Bardzo chętnie obie propozycje, tylko czy nie za późno na to?
Toszka 12:25, 10 maj 2017

makadamia napisał(a)

Bardzo chętnie obie propozycje, tylko czy nie za późno na to?

Za póxno to nie, tylko teraz wymagać to będzie zegarmistrzowskiej zręczności i cierpliwości. Nie mozna ciachnąć młodych.

makadamia napisał(a)

ROTFL

Masz rację! "Lekarzu, ulecz sam siebie!" się kłania
Już dawno zauważyłam, że jak radzę u innych, to nie mam problemu ze wstrzemięźliwością, a jak wymyślam dla siebie - to kozy tylko brakuje

Mogę się jedynie posłużyć dewizą mojego taty: "rób, jak mówię, a nie jak czynię"

Widzisz, ja dla odmiany robię takie odstępy jak bym plan na najbliższą 10-latkę robiła... ścisk na rabacie mi się podoba, ale mnie wkurza... (jakieś rozdwojenie jaźni)

Podsumowując - tak źle i tak niedobrze

Edit.
Ciemierniki ci wyszły?
makadamia 12:33, 10 maj 2017

Toszko, Anula - widzę, że problem jest z tą trawą z tyłu. Przemyślmy go w takim razie, póki żadnych zakupów nie poczyniłam.

Chciałam coś wysokiego z tyłu rabaty i trawa mi tam pasowała.
Miskanta mam ale on faktycznie za duży w obwodzie rośnie jak na możliwości tej rabaty.
Trzcinniki są mniejsze, ale i niższe.
Zostaje proso rózgowate? Ale ono chyba tej samej wysokości co trzcinnik?

Pozostaje jeszcze modyfikacja pierwotnej koncepcji:
zrezygnować z tej wysokiej trawy całkiem, na jej miejsce przesunąć kłosowca, skoro taki wielki rośnie, za to zwiększyć ilość kulek bukszpanowych i tej niskiej trawki oznaczonej na rysunku nr 2 (też była o niej dyskusja, różne propozycje miały swoje plusy i minusy, serce ciągnie mnie ku śmiałkowi darniowemu, mimo że rdza lubi go łapać).

Będzie lepiej?
makadamia 12:40, 10 maj 2017

Toszka napisał(a)

Za póxno to nie, tylko teraz wymagać to będzie zegarmistrzowskiej zręczności i cierpliwości. Nie mozna ciachnąć młodych.

Widzisz, ja dla odmiany robię takie odstępy jak bym plan na najbliższą 10-latkę robiła... ścisk na rabacie mi się podoba, ale mnie wkurza... (jakieś rozdwojenie jaźni)

Podsumowując - tak źle i tak niedobrze

Edit.
Ciemierniki ci wyszły?

Oto dowód:

Ciągle czekam na dostawę dereni, żeby je przesadzić.

Ja mam odwrotnie: jak robię zakupy, to skrupulatnie sprawdzam docelowe wielkości i adekwatnie planuję nasadzenia. Jak posadzę i popatrzę na tą pustkę na rabacie, po której wiatr hula (bo krzaczki jeszcze maleńkie), to zaczynam dokupywać
Tak właśnie było z dereniami i z kwaśną rabatą
Toszka 13:07, 10 maj 2017

O,to spoko, że ciemierniki żyją. Ciekawiło mnie jak to przesadzanie w doniczki (i z doniczek) odbija się na ich kondycji. Będziesz miała tylko zabawę jak rozsadzić z tej z kilkoma siewkami. Ostatnio przesadzałam kwitnące kępy. Okazało się, że szerokość bryły korzeniowej jest równa obwodowi rozety. Jako ciekawostkę piszę - może to info się kiedyś przyda.
makadamia 13:24, 10 maj 2017

No dobra, przyznam się - wcale nie miałam zamiaru rozsadzać tych siewek, bo zupełnie zapomniałam, że to kilka roślinek, a nie jedna.

Ale skoro mi przypomniałaś i skoro obiecujesz zabawę...
Chyba spróbuje
Toszka 13:57, 10 maj 2017

Powiem ci, ze siewki dałam w doniczki i od razu do gruntu. Te w gruncie idą jak burza i mają 3 razy większe i wyższe liście. Ewidentnie preferują wolność
Gdyby co... to adres znasz...mam ci ich dostatek i nowa produkcja się szykuje