Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Kawa 15:07, 11 maj 2017

wszystko ładnie sie mieści- "na kartce"
mam nadzieję ze i realu ci się wszystko zmiesci

Asia jakbyś maiłą do wyboru dąb błotny green pillar czy jarząb flanrock autumn spire
co bys wybrała
Pszczelarnia 15:08, 11 maj 2017

Ile dasz kęp tego rozchodnika koło berberysa GC? Pytam, bo u mnie między nimi rosną Stella d'Oro i są za małe (giną po latach w tej masie berberysa, nawet ciętego) i będę dawać liliowca 'Alitissima'. Musi być ich wiecej.

Nie mieszałabym odmian szałwi. Tylko jedną odmianę.

Pszczelarnia 15:09, 11 maj 2017

Kawa napisał(a)

Asia jakbyś maiłą do wyboru dąb błotny green pillar czy jarząb flanrock autumn spire
co bys wybrała

Kamilo, dąb to potężne drzewo a jarząb to małe drzewo.

Przepraszam, jeśli nie ad rem.
Kawa 15:10, 11 maj 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Kamilo, dąb to potężne drzewo a jarząb to małe drzewo.

Przepraszam, jeśli nie ad rem.

no właśnie nad tą wielkością się zastanwiam
dąb green pillar to chyba do 10m może urosnąć
Asa sory że tak u Ciebie
Pszczelarnia 15:19, 11 maj 2017

Ale dąb tworzy inny nastrój miejsca niż jarząbek. Majestatyczny. Potężny, egocentryczny. I szkółkarze zaufani podają, że problemem może być mączniak, jednak.

Kawa 15:21, 11 maj 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Ale dąb tworzy inny nastrój miejsca niż jarząbek. Majestatyczny. Potężny, egocentryczny. I szkółkarze zaufani podają, że problemem może być mączniak, jednak.

tylko właśnie myśle bo to ze tak powiem centralny punkt rabaty - miał być ambrowiec który nie przezył zimy i w jego miejsce chciałabym coś wsadzić łądnego a jednoczesnie przebarwiajacego się jesieni

dąb bardziej mi się podoba tylko ta wielkość
Pszczelarnia 15:26, 11 maj 2017

Danusia mówi, że ona dębu w życiu by nikomu nie posdadziła. Coś w tym jest. Byłam u Ciebie.
Kawa 15:28, 11 maj 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Danusia mówi, że ona dębu w życiu by nikomu nie posdadziła. Coś w tym jest. Byłam u Ciebie.

wiem czytałam tą wypowiedź

dzięi fotkę wstawię wieczorkiem teraz lece do domu coś podłubać i opryski zrobić bo nie pada

dzięki
Iwk4 19:09, 11 maj 2017

Asiu, napisalas, ze krawęzniki na brzegu rabaty uważasz za pomyłkę. Dlaczego tak?
Też mam i na razie tak nie uważam. Ale może mam je zbyt krótko?
Jedyną naszą syzyfową pracą bylo zasypanie wyzej ladnego trawnika i sianie trawy na nowo, by byl z obrzezami na jednym poziomie.
makadamia 07:31, 12 maj 2017

Kawa napisał(a)

co bys wybrała

Kami, nie mam wątpliwości, że byliny będą jeszcze nie raz 'jeździć" po tej rabacie. W tej chwili to mi się tam zmieści nawet więcej, bo wszystkie krzaki na niej zaplanowane są dużo mniejsze niż narysowałam. W miarę jak będą rosły - bylin będzie ubywało.

Uczciwie się przyznam, że nie mam doświadczenia z żadnym z tych drzew. Nic nie wiem o tym czy chorują i co lubią. Oba pięknie wyglądają. Po wyglądzie sądząc: dąb jest zdecydowanie większy i masywniejszy niż jarząb, który jest z kolei bardziej "filigranowy". Wybierałabym tego, który bardziej pasuje do wybranego miejsca i oczekiwanego efektu

Zaraz do Ciebie pójdę, może będę mogła coś konkretniejszego powiedzieć

edit: ha! dopiero jak to napisałam, to doczytałam, że Pszczółka już napisała dokładnie to samo