Ile dasz kęp tego rozchodnika koło berberysa GC? Pytam, bo u mnie między nimi rosną Stella d'Oro i są za małe (giną po latach w tej masie berberysa, nawet ciętego) i będę dawać liliowca 'Alitissima'. Musi być ich wiecej.
Nie mieszałabym odmian szałwi. Tylko jedną odmianę.
Ale dąb tworzy inny nastrój miejsca niż jarząbek. Majestatyczny. Potężny, egocentryczny. I szkółkarze zaufani podają, że problemem może być mączniak, jednak.
tylko właśnie myśle bo to ze tak powiem centralny punkt rabaty - miał być ambrowiec który nie przezył zimy i w jego miejsce chciałabym coś wsadzić łądnego a jednoczesnie przebarwiajacego się jesieni
Asiu, napisalas, ze krawęzniki na brzegu rabaty uważasz za pomyłkę. Dlaczego tak?
Też mam i na razie tak nie uważam. Ale może mam je zbyt krótko?
Jedyną naszą syzyfową pracą bylo zasypanie wyzej ladnego trawnika i sianie trawy na nowo, by byl z obrzezami na jednym poziomie.
Kami, nie mam wątpliwości, że byliny będą jeszcze nie raz 'jeździć" po tej rabacie. W tej chwili to mi się tam zmieści nawet więcej, bo wszystkie krzaki na niej zaplanowane są dużo mniejsze niż narysowałam. W miarę jak będą rosły - bylin będzie ubywało.
Uczciwie się przyznam, że nie mam doświadczenia z żadnym z tych drzew. Nic nie wiem o tym czy chorują i co lubią. Oba pięknie wyglądają. Po wyglądzie sądząc: dąb jest zdecydowanie większy i masywniejszy niż jarząb, który jest z kolei bardziej "filigranowy". Wybierałabym tego, który bardziej pasuje do wybranego miejsca i oczekiwanego efektu
Zaraz do Ciebie pójdę, może będę mogła coś konkretniejszego powiedzieć
edit: ha! dopiero jak to napisałam, to doczytałam, że Pszczółka już napisała dokładnie to samo