makadamia
08:25, 12 maj 2017
Pszczółko, w kwestii rad ogrodniczych to zdecydowanie odwrotny kierunek: ja powinnam je brać od Ciebie, a nie Ty ode mnie

Rozchodnika dam tyle, ile się zmieści i ile mi wystarczy

Berberysa się trochę boję - właśnie nie bez trudu wywaliłam rozrośniętego pigwowca, a planuję wsadzić kolejnego kolczastego, szerokiego krzaka. Czy przypadkiem nie będzie to wymiana typu "zamienił stryjek..."? Ale chciałam iść w kierunku mieszanych rabat, takich jak ma Gruszka.
Może tego berberysa dać bliżej brzegu, żeby już żadnych bylin przed nim nie sadzić?
Szałwię dać jedną? To w takim razie zrezygnowałabym z tej wyższej caradonny, której i tak mam mniej, a zostawiłabym tylko tą niską compact deep blue, która mam nadzieję, będzie robiła ładną obwódkę.
Tylko ta caradonna mi pasowała jako coś pośredniego pomiędzy wysokim kłosowcem i jeżówką (oba po ok. 100 cm wys) a pozostałymi niskimi bylinami (przetacznik, bylica, chyba nawet rozchodnik - wszystkie poniżej 50 cm wys).
Faktycznie łatwiej by było gdybym poustawiała doniczki, zrobiła zdjęcie i się z Wami skonsultowała, tylko że połowę roślin mam w gruncie - ich się nie da ustawić