Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 14:28, 10 maj 2017

A o stipie nie zapomnij!

Sklep się akurat odezwał, pewnie przed weekendem dostanę to zamówienie i będę się w głowę drapać, od czego zacząć

A teraz nie na temat. Na ogrodowisku nie ma tradycji wrzucania inspirek, ale nie mogę się powstrzymać. Popatrzcie na to samo miejsce w dwóch różnych porach roku;
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860243842/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860243845/

Wilczomlecze są cudne i bardzo żałuję, że nie lubią naszego klimatu.

A tu dwa inne zdjęcia z tego samego ogrodu:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860243850/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860243850/

Prawda że piękny?
Monia81 14:36, 10 maj 2017

Ładniutki ten ogród, Asiu Ty to zawsze znajdziesz jakąś perełeczkęprace u mnie zaczęły się nieźle, tylko, że ta pogoda jednak nas opóźniła, bo tempo przeważnie mam szybsze, jak już wiem co mam robić...
makadamia 14:54, 10 maj 2017

Moniu - ta pogoda wszystkich wygoniła z ogrodu. Chyba tylko Asia-Nawigatorka/Terminatorka została na placu boju

Ja w marcu porzadkowałam rabaty i przycinałam bukszpany, a kwiecień spędziłam pod kocykiem, przypominając sobie house of cards i grę o tron (już niedługo nowe sezony jupiii)
Kawa 14:58, 10 maj 2017

Asia ogród ładny ale dla mnie nie jakoś nadzwyczaj piękny
to nie mój styl

u mnie też zimno dzisiaj
makadamia 15:05, 10 maj 2017

Kamilo, ja mam coraz większy problem z określeniem "swojego stylu".
Jak przeglądam swoją tablice na pincie, to mam i preriowe ogrody i leśne; i geometryczne i naturalistyczne; i bylinowe i mieszane; i angielskie i holenderskie; i tradycyjne i nowoczesne...
chyba tylko francuskich nie ma, choć zaraz... wróć! prowansalskie mam.

Także ten tego.

(aby do jutra, aby do jutra)
22:36, 10 maj 2017
Asiu fajnie, żeś się zbudziła zdrowiutka i gotowa do boju z ogrodem
ania_m 08:49, 11 maj 2017

A tutaj miała być kompozycja z białych tulipanów i białych szafirków
.
Tulipany stoją w takiej postaci już trzy tygodnie, a szafirki nie chcą pozostać białe tylko uparcie niebieszczeją. w dodatku cebulki tragicznie pomieszane: są i te białe, i zwykłe i szerokolistne. Wszystkie ładne i chciałabym je zachować, tylko jakoś posegregować by trzeba było. Pewnie wstążeczki będę wiązać:/

Jestem ciekawa tych tulipanów, maja takie ładne okrąglutkie pączki. Pamiętasz może jaka to odmiana? Jak się rozwiną to pokaż nam zdjęcia
Kawa 08:52, 11 maj 2017

makadamia napisał(a)
Kamilo, ja mam coraz większy problem z określeniem "swojego stylu".
Jak przeglądam swoją tablice na pincie, to mam i preriowe ogrody i leśne; i geometryczne i naturalistyczne; i bylinowe i mieszane; i angielskie i holenderskie; i tradycyjne i nowoczesne...
chyba tylko francuskich nie ma, choć zaraz... wróć! prowansalskie mam.

Także ten tego.

(aby do jutra, aby do jutra)

hihihi no wiesz ja tez lubie duzo ...- na zdjeciach
ale u mnie to u mnie
niestety patrząc na to c mam wiem że wiele osób powie to samo - to nie mój styl hihiih
ale mój własny - taki który mi się podoba więc....
makadamia 09:52, 11 maj 2017

Moniko - stoję w blokach startowych
Aniu - jakoś nie mogę znaleźć maila z tym zamówieniem! Mam nadzieję, że znajdę etykiety, jak zabiorę się w końcu za porządkowanie schowka, bo zamierzałam w tym roku dokupować tylko te same odmiany:/
Kami - wiadomo, że każdy u siebie dąży do osiągnięcia "swojego stylu". Rzecz w tym, że gdybym się teraz przeprowadziła, kolejny ogródek mógłby być zupełnie inny, a i tak byłby "w moim stylu". Aby tylko drzewa były

Ale wracając na ziemię, rozrysowałam jeszcze raz tą rabatkę.
Dodałam berberysa (bo na drugiej rabatce też jest, więc byłaby jakaś ciągłość) a mimo to udało mi się ograniczyć ilość gatunków z 12 do 8.
Chyba idę w dobrym kierunku

Oczywiście wiadomo, że jak zacznę przymierzać rośliny już na rabacie, to się jeszcze dużo pozmienia (chociażby dlatego, że berberys to na razie trzy małe gałązki a nie metrowej szerokości krzak), ale lubię sobie zrobić na kartce takie "wytyczne", bo to skraca później czas "prac ziemnych"
Pszczelarnia 15:05, 11 maj 2017

makadamia napisał(a)

(...) nie mam problemu ze wstrzemięźliwością, a jak wymyślam dla siebie - to kozy tylko brakuje

Mogę się jedynie posłużyć dewizą mojego taty: "rób, jak mówię, a nie jak czynię"

Wezmę sobie do serca.