Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Toszka 20:16, 31 maj 2017

anka_ napisał(a)

(...)No tak.... jak kilka dni temu płakałam takiej Jednej w mankiet, ze mam zielsko na kwaśnej to nic nie krzyczała "leć sprawdzić ph"...

Mlecz to mlecz, a zielsko to insza inszość. Na mojej kwasnej zielskiem jest fiołek, czosnki Obliquum, wszędobylski szczawik, koper (do ogórków), stipa (znów masowo wyłazi) i lawenda ostatnio.... jak widać zielsko to pojęcie względne

Drugi ogród mnie zachwycił!
Gruszka_na_w... 22:33, 31 maj 2017

makadamia napisał(a)

BTW, znowu chcę się z Wami podzielić znaleziskiem.
Pocieszałyśmy się ostatnio, że "nowy ogród", że "trzeba poczekać" tid, prawda?
No to tak wyglądają dwuletnie ogrody zrobione przez projektantów:
Oudolf
Noel van Mierlos
Ten drugi to przy okazji dowód na to, że nie wszyscy duńscy projektanci to fani Oudolfa

Dwuletnie wzięłabym w cudzysłów. Trawy i byliny zapewne tyle mają, ale klimat ogrodu tworzą wysokie drzewa i krzewy w tle i u jednego i u drugiego.
Weź nie wpędzaj ludzi w kompleksy. Wspierać masz. a nie tak od razu nóż w serce.
O niedoborze drzew w ogrodzie i poza nim coś wiem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 07:28, 01 cze 2017

Margerytka40 napisał(a)

Niewiarygodne,dwa lata? Dwa lata to by mi brakło na posadzenie tego wszystkiego. Piękne,zwłaszcza ten pierwszy.

Prawda? chlip, chlip
makadamia 07:30, 01 cze 2017

Toszka napisał(a)

Mlecz to mlecz, a zielsko to insza inszość. Na mojej kwasnej zielskiem jest fiołek, czosnki Obliquum, wszędobylski szczawik, koper (do ogórków), stipa (znów masowo wyłazi) i lawenda ostatnio.... jak widać zielsko to pojęcie względne
Drugi ogród mnie zachwycił!

Wedle informacji z artykułu, jest mocno inspirowany ogrodem japońskim. Jeśli tak, to jest to drugi ogród japoński, który mi się podoba
Pierwszy jest ten
makadamia 07:32, 01 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dwuletnie wzięłabym w cudzysłów. Trawy i byliny zapewne tyle mają, ale klimat ogrodu tworzą wysokie drzewa i krzewy w tle i u jednego i u drugiego.
Weź nie wpędzaj ludzi w kompleksy. Wspierać masz. a nie tak od razu nóż w serce.

A Ty myślisz, że jak ja się czułam? I co? Sama miałam cierpieć?

Też ciekawa jestem, ile z tych drzew rosło tam wcześniej, a ile przeniesiono.
Kawa 08:26, 01 cze 2017

no ja jaednak inne spojrzenie mam drugi ma może w sobie coś ale...mnie się nie podoba

jak dobrze że są różne gusta

dwa lata .. to ja już powinnam mieć raj hihiih
Toszka 09:21, 01 cze 2017

makadamia napisał(a)

Wedle informacji z artykułu, jest mocno inspirowany ogrodem japońskim. Jeśli tak, to jest to drugi ogród japoński, który mi się podoba
Pierwszy jest ten

Jedno mi się najmniej podoba w tych ogrodach - co jest mocno podkreślone w artykule - wysokie koszty założenia i rozwiązań inżynierskich. No, jesli to jest podkreślone przez amerykankę i właściciela, to koszty na nasze warunki muszą być zawrotne
Niemniej oglądając foty i czytając opis zdałam sobie sprawę, że 5 lat temu byłam w prywatnym ogrodzie chyba tego samego projektanta...ogród miał ok 2-2,5 tys metrów, stawik mniejszy ale podobne nasadzenia i aranżacja (bez żelaznych podestów), spory trawnik łączył rabaty, a poprzez trawnik kręta ścieżka z płyt chodnikowych. Tak kręta (nawiasem mówiąc piękna w swoim kształcie), że niepraktyczna, bo po trawie widać było, że właściciele chodzą po prostej, na skróty Nie zmieniało to jednak postaci rzeczy, że owa ścieżka imitowała strumień wijący się poprzez ogród Spektakularnie była widoczna z domu, zza wielkich, na ścianę okien...ech to praktycznie nie były okna, a wielka przeszklona ściana dająca efekt wchodzenia ogrodu do domu.
I przy okazji, obalę mit, że w Holandii nie ma wysokich żywopłotów - ogród otulony był sporym żywopłotem z cisa
Toszka 09:26, 01 cze 2017

makadamia napisał(a)

A Ty myślisz, że jak ja się czułam? I co? Sama miałam cierpieć?

Też ciekawa jestem, ile z tych drzew rosło tam wcześniej, a ile przeniesiono.

Myslę, że trzeba podkreślić, ze to nie ogród sensu stricte, a park. Przy zakładaniu zaangażowanych było rzesze ochotników. Park był dotowany.
makadamia 09:40, 01 cze 2017

Toszka napisał(a)

Jedno mi się najmniej podoba w tych ogrodach - co jest mocno podkreślone w artykule - wysokie koszty założenia i rozwiązań inżynierskich. No, jesli to jest podkreślone przez amerykankę i właściciela, to koszty na nasze warunki muszą być zawrotne

To podkreślenie być może wynikało z tego, że ten ogród był oglądany przy okazji wycieczki po ogrodach "dutch wave", które są zupełnie inne i z inną filozofią tworzone.
Domyślam się, że jeśli poprzedniego dnia się widziało Hummelo, to kontrast z tego typu ogrodem był tym bardziej uderzający.
makadamia 09:50, 01 cze 2017

Toszka napisał(a)

Myslę, że trzeba podkreślić, ze to nie ogród sensu stricte, a park. Przy zakładaniu zaangażowanych było rzesze ochotników. Park był dotowany.

Przy okazji, autor poczynił ciekawą uwagę o różnym podejściu do przestrzeni publicznych w Ameryce i w Europie. Obawiam się, że pod tym względem do Europy jeszcze nam trochę brakuje.