Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Mazan 13:39, 04 lip 2017

Makusia

Cięcia jesiennego nie należy stosować. Choroby atakujące jesienią są bardzo niebezpieczne, a nie do końca wyrośnięte i zdrewniałe okrywy pąków łatwo przemarzają dając "pole do popisu" zarodnikom i przetrwalnikom grzybów infekcyjnych.
Czereśnie mają bardzo specyficzny sposób na owocowanie. Dobrze byłoby przyjrzeć się w jaki sposób wyrastają jej liście. Pierwsze listki pojawiają się na młodych, ubiegłorocznych przyrostach i zasilają pąki kwiatowe aż do zawiązków owocowych, następnie po ok. 3 - 4 tygodniach liście wyrastają na starszej części gałęzi przejmując rolę dostawcy asymilatów, dlatego te drzewa bardzo są wymagające i potrzebują nawożenia dolistnego po owocowaniu mikroelementami.

Asiu

Prześwietlanie koron ma za zadanie ułatwić owocowanie oraz wybarwienie owoców. Przecież roślina zawsze dąży do uzupełnienia ubytków, zagęszczając koronę, co powoduje mniejsze wytwarzanie cukrów, a więcej jest przez to kwasów jabłkowego, cynamonowego, askorbinowego i innych powodujących zmianę smaku owoców na bardziej cierpki, a niektórzy nazywają to smakiem zimy. Krótkopędy robi się także z wilków przycinając na długości 15 - 20 cm, lecz jak pisałem, jesienne pąki są b. słabe, a owoce gorszego sortu.

Pozdrawiam

makadamia 13:41, 04 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Makadamiu, to goły patyk. Zastosuj cięcie wiosenne ale ona nie ma bocznych gałęzi, więc przewodnik tylko możesz uciąć. Pobudzisz ją tym samym do wypuszczenia czegokolwiek po bokach i na górze (każdy wilk dobry). Nie ma z czego podkrzesywać na razie. To jest patyk. Ale z potencjałem i w cudownym miejscu posadzona!

Dlaczego ja przy wejściu nie mam jak posadzić jabłonki? Dlaczego???????

Zgadza się - patyk.
Dlatego nawet bym na nią nie spojrzała, gdyby nie Twoja rekomendacja

Czyli z wycinaniem tych dolnych gałęzi się wstrzymać, dopóki na górze korona się nie rozbuduje?
makadamia 13:44, 04 lip 2017

Makusia napisał(a)

Aśka na miłość boską! Prawie monitor oplułam z tej "szubienicy"
To wygląda dobrze! Wprawdzie zgadzam się, że pierwotnemu celowi raczej się nie przysłuży, ale i powiesić się raczej na tym nie powiesisz
Znając Ciebie, to na pewno masz już wór pomysłów na to, co z tym zrobić i jak wykorzystasz!
Ja tam widzę np. możliwość trzepania dywanów, wieszania prania, powieszenia zasłon po to, żeby wisiały
A na poważnie- wg mnie jest to punkt wyjściowy do czegoś fajnego, ale z Disneyem u mnie słabo, więc wodzy wyobraźni nie umiem puścić niestety.

No a czy to nie jest dosyć oczywiste skojarzenie? Od razu przypomniał mi się Robin Hood

Przeznaczenie jest określone i mam nadzieję, że konstrukcja będzie spełniała swoją funkcję i nie rozwali się po dwóch miesiącach
Makusia 13:47, 04 lip 2017

Mazan napisał(a)
Makusia

Cięcia jesiennego nie należy stosować. Choroby atakujące jesienią są bardzo niebezpieczne, a nie do końca wyrośnięte i zdrewniałe okrywy pąków łatwo przemarzają dając "pole do popisu" zarodnikom i przetrwalnikom grzybów infekcyjnych.
Czereśnie mają bardzo specyficzny sposób na owocowanie. Dobrze byłoby przyjrzeć się w jaki sposób wyrastają jej liście. Pierwsze listki pojawiają się na młodych, ubiegłorocznych przyrostach i zasilają pąki kwiatowe aż do zawiązków owocowych, następnie po ok. 3 - 4 tygodniach liście wyrastają na starszej części gałęzi przejmując rolę dostawcy asymilatów, dlatego te drzewa bardzo są wymagające i potrzebują nawożenia dolistnego po owocowaniu mikroelementami.

Ale się rozpisałem choć o wenę u mnie trudno.

Pozdrawiam

Czyli jeśli dobrze rozumiem, teraz albo "za chwilę" powinnam ciąć? Te listki, to można wiosną dopiero poobserwować, czyli teraz (lub za chwilę- ponieważ czereśnie nie miały owoców, nie wiem, czy normalnie to jeszcze owocują, czy jeszcze chwila) tylko wilki wyciąć?
I nawozić dolistnie? To z drabinki muszę- ale teraz, czy po cięciu? I czym?
makadamia 13:53, 04 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Asia, ta pierwsza inspiracja - jak zrobić, żeby belki pod ciężarem się nie złożyły. To moja zagwozdka.

Makusia już odpowiedziała prawidłowo

Belka łącząca słupy zapobiega ich składaniu się.

Najlepsze jest to, że gdybyśmy zostali przy tej wersji, bez tych wszystkich fanaberii, to nie byłoby takiego kłopotu, bo przy hamaku nie ma takich przeciążeń we wszystkie strony jak przy huśtawce.

Tylko takiego mocowania w L-kę nigdzie nie widziałam.
Za to można kupić tzw.: ukryte złącza ciesielskie, których trzeba trochę poszukać, są dużo droższe, i wymagają specjalnych narzędzi żeby wyfrezować belki, ale za to pozwalają osiągnąć taki efekt
Pszczelarnia 13:54, 04 lip 2017

Makadamiu, wstrzymaj się z podcinaniem tych małych gałązek po bokach; coś zielonego musi pociągnąć soki od gleby do góry, do słońca. Tak łopatologicznie. Najpierw trzeba poczekać na koronę tego drzewa.

Mazan pisze obszernie ale ja chyba nie umiem go zrozumieć.

Makusiu, dziękuję za uzewnętrznienie się. . No jest belka, jakże mogłam nie zauważyć?

A to dlatego, że mam problem, prowadzę drzewka owocowe na takie płaskie ekrany i zbudowałam im konstrukcję bambusową (na chwilę) i chodzi o to, że nie mogę dać im tej belki, bo ..... coś tam.

Pokażę to jutro (w tygodniu), moje DIY, mam problem konstrukcyjny.
Pszczelarnia 13:55, 04 lip 2017

"Taki efekt" naj!
makadamia 14:05, 04 lip 2017

Zana napisał(a)
Szubienica szubienicą, ale jaki Ty masz trawnik piękny. I chyba widzę kawałek nowej rabatki przy schodach. A wczoraj miały być jej fotki przecież! I w ogóle to często coś tam marudzisz, a gapię się w to zdjęcie i gapię (a za długo nie mogę, bom w pracy) i tak mi się ono podoba.

Na szczęście zdjęcie robione po deszczach, bo już żółte placki były

rabatkę którą masz na myśli? Bo ta bliżej, pod samym tarasem, to w zasadzie przechowalnik - nic sensownego nie mogę na niej zrobić, dopóki nie wyremontujemy tarasu.

Za to tam dalej, po prawej stronie faktycznie widać tą rabatkę, którą ostatnio robiłam. Z bliska wygląda tak:

Jak mówiłam - busz. Ale dopiero za rok będzie widać, czego należy się stąd pozbyć. Prawdopodobnie kłosowiec pójdzie na większą rabatkę (obok jabłonki), za to floksy zostaną, bo mam wrażenie że na tej miejscówce najwolniej łapią mączniaka.

Z jeszcze bliższej odległości:

Kostrzewa i bylica, które moim zdaniem do siebie nie pasują
Proszę zwrócić uwagę na frakcję kory
mrokasia 14:06, 04 lip 2017

Asia, fajna ta konstrukcja . Teraz bez elementów (hamak, huśtawka) a z drzewem w środku wygląda nieco dziwnie, ale potem będzie super. A zamierzasz ją jakoś pomalować, tę konstrukcję? Bo teraz to kolor tego drewna się mało komponuje .
makadamia 14:07, 04 lip 2017

Pszczelarnia napisał(a)
"Taki efekt" naj!

Prawda?.

Niestety, żeby go osiągnąć, potrzeba drewna szerszego niż standardowo dostępne 10x10, a to już zuuupełnie inny przedział cenowy