Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 14:59, 19 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Asiu, serce mi krwawi. Taki piękny ceglany murek! Zasłonić? Toż to zakrawa na świętokradztwo ogrodowe. Nawet jeśli przesłoną ma być arystokratyczny cis.

Nie ma rady Haniu - żywopłot musi iść aż do furtki, bo takie odsłonięcie jest po prostu okropne. Nawet mój tato powiedział, że czuje się, jakby mnie gołą zobaczył.

Także murek czy nie murek - w ten weekend mają być cisy

makadamia 15:00, 19 cze 2017

Kasia_CS napisał(a)
Asia, to Ty Ząbki?! Myślałam, ze druga strona Wisly

Ano Ząbki, niestety.

Nie wiem, czemu myślałaś, że ja z tej drugiej strony. Przecież ustalone zostało, że lewa strona to ta perfekcyjna, a u mnie... sama widzisz
makadamia 15:02, 19 cze 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Co to jest burchel na ręku - pęcherz?

Tak jest!

Już się drugiego nabawiłam

Ewciu - specjalnie na Twoją okoliczność zakupiłam czasopismo ogrodnicze (czego już od dawien dawna nie robiłam).
Wreszcie się mogłam napatrzeć na szerokie kadry z Twojego ogrodu, bo Ty nam w tym roku mocno ich skąpisz
makadamia 15:10, 19 cze 2017

polinka napisał(a)

Ha, ha u mnie w wiaderku skrzyp nie robi jakiegoś tam wielkiego smrodu, problem pojawia się przy oprysku

Gnojówkę ze skrzypu do podlewania używamy od sierpnia jak już nie używamy pokrzywy, która ma dużo azotu. Jeśli ktoś ma teraz w nadmiarze skrzyp to można łączyć z pokrzywą.
Oprysk gnojówką skrzypową używamy do chorych, zabiedzonych roślin ale również wykazuje działanie coś na zasadzie stymulatora wzrostu.

Łączę co się da. Akurat skrzypu mam najmniej, ale pokrzywa, wrotycz, czarny bez - co wpadnie pod rękę.

Nie wiem, czy gnojówkę można zepsuć.

Do wiadra pcham zielska ile wlezie, nie patrzę na wagę.
Jak rozcieńczam, to też bardziej w proporcji 1/5 niż 1/10. Potem podlewam z konewki tylko trochę, resztę uzupełniam ze szlauchu.
Nie mam pojęcia, czy ostatecznie rośliny dostają to co trzeba. Z pewnością żadnej nie spaliłam, ale czy odżywione są prawidłowo - trudno powiedzieć.
W każdym razie trawki przyrastają ładnie. Z kwitnieniem trochę gorzej

Czy jest na sali Toszka?

Bo mam zapytanie cisowe. Podejrzewam, że na jednym hicksii mam sadzaka - taki czarny, suchy nalot. Na forum wyczytałam, że radziłaś pryskanie roztworem mocznika - dobrze pamiętam? I że to już ostatni dzwonek na ten oprysk.
Jeden raz wystarczy? Kiedy będę wiedziała czy zadziałał, czy też trzeba zastosować topsin? A może PW wystarczy?
Toszka 16:25, 19 cze 2017

Asiu, jesli jest osad-sadzak to i jest misecznik...lupa w dłoń i szukaj, szukaj
I jesli cisy sadzone w tym roku to Topsin na zmianę z Previcur-em. Co 7-10dni. Zwłaszcza od środka i na rozwidleniu.

Jesli rosną od min. roku to mocznik 1,5%, ale tylko do końca lipca (działa azot). PW nie zadziałał u mnie.
makadamia 18:27, 19 cze 2017

Te cisy są z zeszłego roku.
Czyli na razie trzymać się mocznika: 1,5g na 1l oprysku. Co ile dni?

wielkie dzięki
makadamia 20:02, 19 cze 2017

Popryskałam i zrobiłam zdjęcia.
Slabo widać, ale może się dopatrzycie:

Czarne są głównie gałązki - jakby oblepione tym świństwem. Na igłach drobne czarne kropki.
Miseczników nie zauważyłam (choć to jeszcze o niczym nie świadczy)

Na innym z kolei dopatrzyłam się takiej podejrzanej pajęczynki:
makadamia 20:06, 19 cze 2017

Żeby nie kończyć takimi paskudnymi zdjęciami, wrzucam aktualnie mój ulubiony widoczek:

Niby nic wielkiego, ale lubię te wiechy parzydeł leśnych. Żółte żurawki ładnie się wkomponowały w ten ciemny kąt.
Żurawki od Toszki, pomysł od Wróbelka
Toszka 20:30, 19 cze 2017

Weź opryskaj te cisy Kohinorem na zmianę z Mospilanem. Na wszelki wypadek. Po dwa opryski co 10-14 dni. Sadzak to mąż misecznika
Gruszka_na_w... 23:26, 19 cze 2017

Misecznik to też on. Dwa męże? Udanej walki życzę.
Ten Twój ulubiony zakątek niezwykły urok ma. Początkowo wzięłam parzydło za tawułkę. W przyszłym sezonie już pewnie się nie pomylę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies