Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 20:51, 06 paź 2017

anna_t napisał(a)
nie było mnie chwile a tu natrzaskane ponad 130 postów!!!

sama się zdziwiłam, co z mojego marudzenia wyszło
makadamia 20:55, 06 paź 2017

roma2 napisał(a)

Nie jestem pewna, czy Cię zrozumiałam. Jeśli nie, to popraw . Nowa architektura wiejska mnie z lekka przeraża. Jakiś czas temu powstała na śląsku opolskim znakomita inicjatywa. Z tego co się orientuję, mało popularna. Pytałam i zainteresowanie jest nikłe. Wierz mi, że znam miejsce, które każdego, każdego choćby średnio wrażliwego na okoliczności wszelakie człowieka zadziwi. Mała miejscowość o zabudowaniach poniemieckich. Typowe, małe domki z cegły. I nagle wyrastają trzy ogromne domy. Z wieżyczkami, wypustkami, falbankami i czort wie czym jeszcze. W kolorach od jagodowego jogurtu, do bananowego budyniu. Z figurkami Skrzypka na dachu na dachach (nie kłamię). O niby dworkach nie wspominam, bo to już "nowa świecka tradycja". Tekże ...szkoda mi trochę. Bo przecież nikomu nie każę budować domku jak dla lalek z cegły. Ale można przecież dostosować swój przyszły dom na tyle, by współgrał z otoczeniem.
A ogrody siłą rzeczy oglądam z drogi, szczególnie odkąd sama próbuję założyć swój.

Święte prawo własności, wolnoć Tomku w swoim domku itd.

W tym kontekście czytam jak bajkę o żelaznym wilku, że w USA, ostoi wolności, wspólnota mieszkaniowa decyduje, czy w budynku właściciele mieszkań mogą trzymać zwierzęta, a sąsiedzi z osiedla mogą mieć pretensje do kogoś, kto zbytnio zaniedbał trawnik przed domem
roma2 21:01, 06 paź 2017

Asiu, to już inna dyskusja nam się kroi!
makadamia 21:02, 06 paź 2017

inka74 napisał(a)

Druga sprawa - czy wybierając np. charakterystyczne z architektury Zakopane musiałabym mieszkać w góralskiej drewnianej chacie? Widziałam nowoczesny w sumie dom i ogród genialnie wkomponowane w krajobraz. Teraz możliwości jakie dają nowe materiały są praktycznie ograniczone tylko naszą wyobraźnią. Tylko zasoby finansowe odpowiednie trzeba mieć i dobrą ekipę. A kwestia czy coś jest ładne czy nie, jest bardzo indywidualną sprawą. Może się innym podobać lub nie.

Oczywiście że nie. To tak samo jak z nowymi budynkami w starych dzielnicach: Nie chodzi o to, żeby zrobić imitacje kamienic, z gzymsami i oknami skrzynkowymi. Niech będzie widać, że budynek jest nowy, tylko niech będzie wkomponowany w sąsiedztwo poprzez zachowanie podziałów architektonicznych, rodzajów wykończeń itd.

Kiedyś czytałam artykuł krytykujący muratora: poprzez promowanie "dobrych projektów" doprowadzili do kompletnego zaniku architektury lokalnej. Czy to Kaszuby, czy Podlasie, czy Tatry - wszędzie widzi się takie same "dworki" lub takie same "płaskie dachy".
makadamia 21:06, 06 paź 2017

Toszka napisał(a)

U nich taki jest i był kamień... chcesz postawić dom, to musisz przebić się przez kamieniste podłoże. Co wydobędziesz to wykorzystasz na budowę domu
Szkoda, że takich rzeczy nie mówi się uczniom na lekcji geografii lub historii, prawda? Ciekawsze by to było niż podawanie suchych formułek...

Chodzi Ci o takie budownictwo? Urocze są te budynki!
makadamia 21:12, 06 paź 2017

roma2 napisał(a)
Bo daleko w lesie, stoi taki dom. I jestem nim zachwycona. I wcale nie przeszkadza mi ta "nowoczesność". Właśnie dlatego, że jest dostosowana do "okoliczności przyrody". Kilka kilometrów dalej, też w lesie stoi stary dom. No cóż, właściciel postanowił się wyróżnić i machnął sobie "złotą" bramę z lwami. O tym piszę.

I pewnie ów właściciel, na krytykę swojej bramy odpowiada, że jemu się podoba, a o gustach się nie dyskutuje.

No więc dyskutuje się właśnie.
Nie dyskutuje się o tym, czy ktoś woli styl nowoczesny czy tradycyjny, bo to faktycznie rozmowa bezprzedmiotowa, ale o tym, czy złote lwy stanowią gustowną ozdobę jak najbardziej trzeba i powinno się dyskutować
makadamia 21:28, 06 paź 2017

Monka napisał(a)
Bożżżżżżżżżżżże dziewczyny , ale fajna dyskusja o ogrodach , porządku w domu itd. czytając O jak mam czas myślałam ,że jesteście TYTANKAMI a ja biedna mysz z niczym nie mogę zdążyć , zaplanować , ogarnąć itp. ale okazało się , że nie jestem sama DZIĘKUJĘ podniosłyście mnie na duchu

A gdzie tam! Właśnie wyszło że jestem fleja,bo ani porządku w domu nie mam, ani pazurów zrobionych.

A Ty to przynajmniej przetwory robisz!
makadamia 21:31, 06 paź 2017

Toszka napisał(a)

Nie wiem jak u was działają warunki zabudowy... u mnie dla przykładu co 4 lata (wraz z nowym planem zagospodarowania) warunki potrafią zmieniać się diametralnie - począwszy od pasa zabudowy, skończywszy na wymogach odnosnie dachu... dla przykładu: z 7-9 lat temu mozna było robić płaski dach, a teraz komuś się odwidziało i obecnie tylko dwuspadowy...
Pisałam wczesniej, że byłam blisko stworzenia ogrodu (w stylu) japońskim... I nawet hamulcem nie było to, ze taki ogród może i ładny... owym hamulcem było uzmysłowienie sobie, że w mojej okolicy taki ogród byłby co najmniej czymś dziwnym... Jin - Jang, feng shui, cisza, spokój, kontemplacja...trzy psy i "stalowe ptaki" latające regularnie... a wokół magazyny, tiry, autostrada i takie tam...
Istne wtopienie się w krajobraz i naturę

Prawdę powiedziawszy, nie wiem, czy gdzieś w Polsce jest miejsce, a którym ogród japoński dobrze wygląda
Nawet te najładniejsze jakieś takie... dziwne
makadamia 21:33, 06 paź 2017

UrsaMaior napisał(a)
Co do Holendrów, to pamiętam jak mi mój znajomy Holender mówił jak to mu się tu dobrze mieszka, bo w Holandii miał ogród 10m2, który był uznawany za duży, a tutaj ma 1000m2, który jest uznawany za mały haha Z tym to trochę przesadził, chyba, że w jego gronie sami latyfundyści

A sam obrabiał te 1000 metrów?
makadamia 21:34, 06 paź 2017

natka098 napisał(a)
Ło matko jakie tu rozmowy, moja główka jest za malutka na takie dywagacje bardzo rozbudowane

Myślę, że nie doceniasz swojej główki