Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 21:35, 06 paź 2017

roma2 napisał(a)
Asiu, to już inna dyskusja nam się kroi!

I chyba na inną okazję ją zostawimy, bo wątek tego nie ogarnie
makadamia 21:37, 06 paź 2017

Toszka napisał(a)

Danusia kilka lat temu (po wizycie w angielskich ogrodach) pisała że mitem są słynne angielskie trawniki, bo w praktyce to same chwasty krótko przycięte. U nich popularne są kosiarki rotacyjne, bardzo nisko koszące.

W Holandii nie ma rabat preriowych, w Anglii trawników - zaraz dojdziemy do wniosku, że polskie ogrody nie są takie złe
jolanka 21:40, 06 paź 2017

makadamia napisał(a)

W Holandii nie ma rabat preriowych, w Anglii trawników - zaraz dojdziemy do wniosku, że polskie ogrody nie są takie złe

No oczywiście, ze polskie ogrody nie są takie złe, są wspaniałe, nasze, nie widać na O.?
makadamia 21:40, 06 paź 2017

inka74 napisał(a)
No w większości trawnika to u nich nie widziałam. Chwasty jak i u nas. Tylko zieleń taka jakby bardziej zielona bo deszczu więcej.

Ja trochę łaziłam po zewnętrznych dzielnicach Londynu, takich trochę uboższych i podobało mi się. Nie było wymuskane, ale niskie żywopłoty w charakterze ogrodzeń i stosunkowo dużo krzewów i małych drzew robiły bardzo sympatyczne wrażenie.
makadamia 21:41, 06 paź 2017

jolanka napisał(a)

No oczywiście, ze polskie ogrody nie są takie złe, są wspaniałe, nasze, nie widać na O.?

Gdyby O. było reprezentatywną próbką polskich ogrodów, to wycieczki z całego świata by do nas waliły
UrsaMaior 21:45, 06 paź 2017

makadamia napisał(a)

A sam obrabiał te 1000 metrów?

To dyplomata był, więc pewnie miał ogrodnika
JoannaDe 21:57, 06 paź 2017

makadamia napisał(a)

A gdzie tam! Właśnie wyszło że jestem fleja,bo ani porządku w domu nie mam, ani pazurów zrobionych.

A Ty to przynajmniej przetwory robisz!

Asia, pociesz się ze idzie pora roku pod tytułem ''nie muszę chować rak pod stołem bo nie grzebałam w ogrodzie''

Także wiesz, jest szansa na te paznokcie
inka74 22:27, 06 paź 2017

W każdym kraju jest coś co jest ładne i no takie... niekoniecznie ciekawe. A nasze ogrody i nie tylko ogrody są piękne. Chwalimy innych a swoje ciężko. Ja tam pękam z dumy jak przyjeżdżają znajomi z pracy i oprowadzam ich po Warszawie i widzę jak im szczęka opada bo myślą, że tu takie z...e. Wcale tak źle z nami nie jest.
Toszka 23:12, 06 paź 2017

makadamia napisał(a)

Chodzi Ci o takie budownictwo? Urocze są te budynki!

jak przerobić stare budynki

To trochę w temacie tego:

makadamia napisał(a)

Oczywiście że nie. To tak samo jak z nowymi budynkami w starych dzielnicach: Nie chodzi o to, żeby zrobić imitacje kamienic, z gzymsami i oknami skrzynkowymi. Niech będzie widać, że budynek jest nowy, tylko niech będzie wkomponowany w sąsiedztwo poprzez zachowanie podziałów architektonicznych, rodzajów wykończeń itd.

Kiedyś czytałam artykuł krytykujący muratora: poprzez promowanie "dobrych projektów" doprowadzili do kompletnego zaniku architektury lokalnej. Czy to Kaszuby, czy Podlasie, czy Tatry - wszędzie widzi się takie same "dworki" lub takie same "płaskie dachy".

W Belgii fasada musi być "muzeum", a od zaplecza budynek jest "liceum"
Przykłady w linku powyżej
Gosiek33 08:49, 07 paź 2017

Nie jestem w stanie wszystkiego przeczytać ale co by nie było bycie na O i oglądanie innych ogrodów, nawet tych nie możliwych do zrealizowania, daje do myślenia, uwrażliwia, uświadamia i daje wytchnienie

Jakobstuin podobnie jak Piet Oudolf inspirują innych

wiatr