Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Pszczelarnia 10:00, 09 paź 2017

Co do architektury naszych miast, miasteczek i wsi. W jakiś sposób rozumiem brak kontekstu miejsca dla osiedli deweloperskich w szczerym polu, pomiędzy średnim (dużym) miastem a wsią - to jest temat trudny i świeży. Urbaniści i planiści jeszcze się z tym nie zmierzyli poza przeznaczeniem terenów "w szczerym polu" pod zabudowę mieszkaniową.

Mnie chodzi bardziej o budowanie nowych domów w starych wsiach, w których od wieków istnieje jakiś model zabudowy, jakiś układ przestrzenny, jakieś materiały (np. u nas nie budowało się domów z balkonami "wypuszczonymi", nie robiło się dachów kopertowych, nie budowało ganeczków tylko dachy szeroko wypuszczało, etc.)
W mojej okolicy są opracowania o architekturze miejsca i są gotowe modele nowych, nowoczesnych domów sudeckich makroregionu kłodzkiego.

I co z tego? Nie ma to żadnego przełożenia.

EDIT: już doczytałam, że sezon zamknięty. Dziękuję za dyskusję i możliwość uczestniczenia.
AniMa 10:25, 09 paź 2017

makadamia napisał(a)

Ha! Dawno, dawno temu, jak Anima myślała nad frontem, pojawiły się koncepcje jakichś grabów strzyżonych, kulek bukszpanowych. A dookoła nasze swojskie pola pszenno-buraczane. Jak w pewnym momencie ktoś wrzucił inspirację z ChFS - wymuskane, wylizane pudełko z samymi geometrycznymi formami to nie zdzierżyłam i mi się mocno ulało właśnie w temacie "kontekstu miejsca". Na szczęście Ania to rozsądna osoba i jest na najlepszej drodze do stworzenia pięknego ogrodu - nowoczesnego, ale dobrze wpisującego się w krajobraz

Zostałam przywołana to odpowiadam, zanim doczytam do końca
Po pierwsze - KOFFFAM CIĘ ASIU
Po drugie: faktycznie myślałam nad wymuskanym ogrodem formalnym, ale oprócz widoku otaczających pól i stylu ogrodów sąsiadów w głęi duszy mi to nie grało Teraz cieszę się z moich brzóz,zachwycam się trawami i różnymi fakturowo kulkami- chociaż będę jeszcze pewnie kilka lat uzupełniać rabaty. Już się w nim dobrze czuję i pilnuje się aby pięknym chciejstwom (np. grabom) się opierać Uwielbiam pracę w moim ogrzodzie, mimo, że niejeden stuka się po czole, że z czerwonym od kataru nosem, w wielkiej puchatej koszuli eMa dalej grzebię w ziemi
I cieszę, się, ze dzisiaj nareszcie pogoda - idę robić kolejną rabatę Przy tarasie - to będzie jej 3 i raczej ostatni zmiana
makadamia 11:11, 09 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Co do architektury naszych miast, miasteczek i wsi. W jakiś sposób rozumiem brak kontekstu miejsca dla osiedli deweloperskich w szczerym polu, pomiędzy średnim (dużym) miastem a wsią - to jest temat trudny i świeży. Urbaniści i planiści jeszcze się z tym nie zmierzyli poza przeznaczeniem terenów "w szczerym polu" pod zabudowę mieszkaniową.

Mnie chodzi bardziej o budowanie nowych domów w starych wsiach, w których od wieków istnieje jakiś model zabudowy, jakiś układ przestrzenny, jakieś materiały (np. u nas nie budowało się domów z balkonami "wypuszczonymi", nie robiło się dachów kopertowych, nie budowało ganeczków tylko dachy szeroko wypuszczało, etc.)
W mojej okolicy są opracowania o architekturze miejsca i są gotowe modele nowych, nowoczesnych domów sudeckich makroregionu kłodzkiego.

I co z tego? Nie ma to żadnego przełożenia.

EDIT: już doczytałam, że sezon zamknięty. Dziękuję za dyskusję i możliwość uczestniczenia.

Rozumiem Cię.
W moich okolicach nie ma "lokalnej architektury" o której warto by wspominać, ale jak się przejeżdża przez jakieś ciekawsze urbanistycznie okolice, to faktycznie razi to bardzo.

Sezon zamknięty w tym sensie, że nie planuję już nic oprócz okrywania roślin w grudniu, a nie w sensie - koniec dyskusji
makadamia 11:12, 09 paź 2017

AniMa napisał(a)

Uwielbiam pracę w moim ogrzodzie, mimo, że niejeden stuka się po czole, że z czerwonym od kataru nosem, w wielkiej puchatej koszuli eMa dalej grzebię w ziemi
I cieszę, się, ze dzisiaj nareszcie pogoda - idę robić kolejną rabatę Przy tarasie - to będzie jej 3 i raczej ostatni zmiana

No to masz więcej zapału ode mnie - ja już wymiękłam i robię porządki w garderobie
inka74 11:29, 09 paź 2017

u ciebie 3 kwiatki nowe i cała reszta śliczna a u mnie cała hortensja dopiero teraz pączki zaczęła rozwijać idiotka, na zimę. Vanilkę mam taki jeden krzak - 3 już przebarwione kwiaty i 3 świeżutki, białe z leciutkim rumieńcem. Też się obudziła księżniczka
makadamia 11:53, 09 paź 2017

inka74 napisał(a)
u ciebie 3 kwiatki nowe i cała reszta śliczna a u mnie cała hortensja dopiero teraz pączki zaczęła rozwijać idiotka, na zimę. Vanilkę mam taki jeden krzak - 3 już przebarwione kwiaty i 3 świeżutki, białe z leciutkim rumieńcem. Też się obudziła księżniczka

Lepiej późno niż wcale

A czy ona nie była w tym roku sadzona? Bo moja hortensja jest z zeszłego roku i też tak późno kwitła wtedy.
AniMa 11:56, 09 paź 2017

W piątek eM i dzieci wybyły z domu, chata wolna więc porządnie posprzątałam - nawet u cór w pokojach, ogarnęłam pranie, prasowanie, garderobę też Nawet nowe firanki zawiesiłam
inka74 12:01, 09 paź 2017

Vanilka ma u mnie 4 lub 5 lat i tak jej się coś pomyliło w tym roku. Może dlatego, że ja na wiosnę mocno przycięłam i całą drobnicę wycięłam. Puściła duże ale bardzo spóźnione kwiaty. A ta co dopiero teraz pąki ma była sadzona w ubiegłym roku w lecie - chyba Diamant Rouge to jest. W ubiegłym roku nawet jednego kwiatka nie miała, w tym we wrześniu się łaskawie obudziła. Za to maleńka Bobo mnie teraz urzekła. Ma absolutnie śliczne eteryczne kwiaty
Pszczelarnia 14:01, 09 paź 2017

To już tylko na deser.
http://www.sztuka-architektury.pl/article/2143/sudecki-ale-nowoczesny

Ojej, a ja mam jeszcze kilka frontów ogrodowych na tę jesień.

Brzozowadzie... 22:33, 09 paź 2017

Nie pamiętam, czy już się witałam u Ciebie Asiu, więc witam serdecznie!!!
Jak ktoś tak późno trafia na Ogrodowisko, jak zacznie te wszystkie ważne wątki naraz ogarniać, to się w oczach mieni
Szukałam zdjęć, znalazłam ciekawą dyskusję Mi, jako świeżakowi (hehe, bez skojarzeń),wydaje się, że styl ogrodowiskowy absolutnie istnieje. Powiem więcej, on otwiera oczy na symetrię, harmonię, style w ogrodzie itd, itp.Więc chwała mu za to I myślę, że tak jak ja, zachłyśnięta gotowymi, pięknymi aranżacjami, zbyt chętnie i zbyt wiernie z nich korzystam, tak myślę, że częsty i świadomy bywalec tego forum, z czasem coraz bardziej jednak odnajduje ten swój indywidualny, własny ale jednak oparty na mocnych, dobrych, ogrodowiskowych zasadach styl
Najbardziej jednak porusza mnie Wasza ogrodowiskowa życzliwość!
Masz piękny, harmonijny,uporządkowany ogród!I nawet kącik dzieciakom zostawiłaśU mnie też obowiązkowo bramki, huśtawka, miejsce na namiot i hamak musiały się znaleźć