Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

UrsaMaior 19:59, 06 paź 2017

Co do Holendrów, to pamiętam jak mi mój znajomy Holender mówił jak to mu się tu dobrze mieszka, bo w Holandii miał ogród 10m2, który był uznawany za duży, a tutaj ma 1000m2, który jest uznawany za mały haha Z tym to trochę przesadził, chyba, że w jego gronie sami latyfundyści
Toszka 20:15, 06 paź 2017

inka74 napisał(a)
)(...)
Kiedyś byłam przekonana, że każdy ogród w Anglii to taki jak pokazowe na ChFS. Wymuskany. Roślinność się przenika. Róże kwitną itp. Ten stan umysłu miałam dopóki częstszym gościem tam nie zaczęłam być. Na prowincji nie udało mi się do tej pory zobaczyć ładnego ogródka ani takiego typowo angielskiego. Może pecha miałam ale jestem tam 2-3 razy w roku w sumie w różnych miejscach. Chyba po pokazowych ogrodach muszę pojeździć

Danusia kilka lat temu (po wizycie w angielskich ogrodach) pisała że mitem są słynne angielskie trawniki, bo w praktyce to same chwasty krótko przycięte. U nich popularne są kosiarki rotacyjne, bardzo nisko koszące.
makadamia 20:16, 06 paź 2017

Fuksja napisał(a)
Super dyskusja ogrodowa i domowa. Ja też należę do tych co nie lubią sprzątać i dzielą okres na ogrodowy i domowy.

Ooo, nowa koleżanka na forum czy po znowu moja kiepska pamięć?

W każdym razie - witam serdecznie
inka74 20:27, 06 paź 2017

No w większości trawnika to u nich nie widziałam. Chwasty jak i u nas. Tylko zieleń taka jakby bardziej zielona bo deszczu więcej.
makadamia 20:30, 06 paź 2017

roma2 napisał(a)
Się zgadzam, ale i nie zgadzam z Iwonką-Inką. Ważne, by ogród był taki, aby się nam podobał. I byśmy w nim dobrze się czuli. To na pewno. Ale całym sercem jestem jednak, za kontekstem miejsca w którym ogród powstaje. By nie był oderwany od krajobrazu, okolicznych zabudowań itp. W środku borów stobrawskich, gdzie mam nadzieję kiedyś zamieszkać, to poprostu kłuje w oczy. Ktoś powie, a co Cię to obchodzi? Ma jak lubi i jak mu się podoba. Niby tak, ale...mnie zgrzyta.

Ha! Dawno, dawno temu, jak Anima myślała nad frontem, pojawiły się koncepcje jakichś grabów strzyżonych, kulek bukszpanowych. A dookoła nasze swojskie pola pszenno-buraczane. Jak w pewnym momencie ktoś wrzucił inspirację z ChFS - wymuskane, wylizane pudełko z samymi geometrycznymi formami to nie zdzierżyłam i mi się mocno ulało właśnie w temacie "kontekstu miejsca". Na szczęście Ania to rozsądna osoba i jest na najlepszej drodze do stworzenia pięknego ogrodu - nowoczesnego, ale dobrze wpisującego się w krajobraz

makadamia 20:34, 06 paź 2017

inka74 napisał(a)
nowy katalog mogę pożyczyć jak się w końcu uda nam spotkać. W sumie aż tak dużo nowości w nim nie ma wbrew pozorom. Mi sporo roślin w nim brakuje. Może za dużo czytam forum Ale nadal jest to ogromna skarbnica wiedzy.

Bardzo chętnie skorzystam. Miałam Was do siebie zaprosić w jakiś sloneczny weekend, ale ciągle pogoda nie dopisuje i chyba robi się za późno na zwiedzanie ogrodów. Wiosna?

inka74 napisał(a)
Dom mój 4 lata wykańczałam powolutku i w miarę możliwości i może dzięki temu oprócz jednego kranu nic bym w nim nie zmieniła. Brat z żoną w tym samym czasie odebrali i już 3 razy remont i zmiany zdążyli zrobić bo ciągle coś nie tak.

No niestety, u mnie to tak nie działa - kuchnię zrobiliśmy 5 lat temu i chętnie bym już ją przerobiła
makadamia 20:36, 06 paź 2017

jolanka napisał(a)
Ja tez czytam cichutko i zgadzam się w 100% z Iwonką.
Ogród ma być "nasz". To my będziemy w nim spędzać czas, to my będziemy w nim ciągle brudzic swoje łapki Nie ma ogrodu bez pracy, jeśli ktoś pisze, ze oj tak wpadł sobie na godzinke, opielil, opryskał, posadził i jeszcze piękne zdjęcia zrobił, to na pewno albo nie robił tego sam tymi łapkami albo nie pisze prawdy

Z całą pewnością nie była to wiosna
roma2 20:42, 06 paź 2017

Ha! Przypomniałam sobie ważne słowo, a nawet dwa (wybacz, wybaczcie, że dopiero teraz, ale stara się robię ) nie przeszkadzać. Mam na myśli i domy i ogrody i ich otoczenie.
natka098 20:44, 06 paź 2017

Ło matko jakie tu rozmowy, moja główka jest za malutka na takie dywagacje bardzo rozbudowane
makadamia 20:50, 06 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Romciu, Ty już jesteś na etapie obserwacji ogrodów w krajobrazie (kontekst miejsca) a ja ciągle jeszcze na etapie zadziwienia nad nową architekturą wiejską.

Dłuuugi temat

Ty o wiejskiej, ja o miejkiej: pPamiętasz, jak rozmawiałyśmy o mojej miejscowości? Że taka brzydka jest?
Ten artykułjakby o niej pisany. Wszystko się zgadza: brak przestrzeni wspólnej, nowi mieszkańcy podatków nie chcą płacić, ale żądania stawiają, do centrum Warszawy bliżej niż z niektórych dzielnic, ale bez dwóch samochodów ciężko. Itd.