Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 15:35, 06 paź 2017

inka74 napisał(a)

Ja nie mam takiego ogrodu Ogrodowiskowego i nie będę miała bo po pierwsze jak zakładałam ogród to nie znałam O a po drugie w końcu znalazłam styl i rośliny z którymi mi po prostu jest dobrze. I nie będę tego zmieniać bo coś akurat jest teraz modne lub nie, jest polecane lub nie. Szczerze, to mam to g..ś. To mój ogród i ma mi i mojej rodzinie się podobać. Nie jestem tu po to aby się ludzie nim zachwycali i achy i ochy wypisywali, tylko by się uczyć i obserwować jak ogród się zmienia. Dlatego pokazuję i to co mi się podoba i to na czym się przejechałam. I zbliżenia i szersze kadry i zdjęcia z góry z balkonu choć część osób powie, że nie ma na co patrzeć lub jest to samo.

Howgh! I tak trzymać!

inka74 napisał(a)
Teraz jakiś jest taki trend, że Młodzi chcą mieć wszystko na już, na wczoraj. Z samodzielnie tworzonym ogrodem się tak po prostu nie da. Nie masz wiedzy, nie przygotujesz gleby i nie wyrwiesz chwastów - nic z tego nie będzie w dłuższej perspektywie. I nie ma ogrodów bezobsługowych. To utopia. Są mniej lub bardziej pracochłonne i kosztowne. Są też różne rodzaje piękna, nie ma jednej definicji. To co dla jednej osoby jest piękne - dla innej będzie przeciętne lub wręcz brzydkie. Ważne, abyśmy nauczyli się cieszyć z tego co mamy. Oj, ale się wypisałam...

I z domem tak samo. Tydzień temu rozmawiałam z koleżanką, która ostatnio zmieniała mieszkanie. W lipcu odebrali klucze, dwa tygodnie temu się wprowadzili i wszystko już zrobione na tip top.
A ja w swojej starej chacie od sześciu lat mieszkam, w połowie pomieszczeń jeszcze lamp nie mam, listwy odpadają a ściany już kolejnego malowania wymagają. Wstyd kogokolwiek zapraszać:/.

inka74 napisał(a)
Asiu - dziękuję za zdjęcia z balkonu. Na nich wyraźnie widać, że masz dar tworzenia zgranej przestrzeni, spójnego układu rabat. To wszystko ze sobą gra. Już to kiedyś pisałam u Makusi A dobór roślin przyjdzie z czasem i zdobytą wiedzą, doświadczeniem. Jakbyś chciała to mam katalog poprzedni ZSzP do oddania w dobre ręce o ile go jeszcze nie masz w swojej biblioteczce. Bardzo pomaga przy doborze roślin.

Bardzo Ci dziękuję za tą pochwałę - jest dla mnie bardzo cenna.
Bo o ile w kwestii roślin jestem na początku drogi i dużo przede mną przesadzania, o tyle rabaty zaplanowałam i zrobiłam na stałe i nie przewiduję już "zmniejszania trawnika"

Katalog oczywiście mam, bardzo już zużyty, i łakomym okiem patrzę na te nowe, o wiele grubsze. Resztki rozsądku mnie tylko powstrzymują przed zakupem
makadamia 15:36, 06 paź 2017

adewzuol napisał(a)
Jak dobrze wpaść na taki wątek i poczytać, lżej mi na duszy, bo myślałam, że tylko ja mam takie dylematy i handrę jak nie nadążam. Ogród mam daleko ogrodowiskowy i jeszcze bardzo dużo do zrobienia. Nie umiem zdecydować się na jedną odmianę, na jeden kolor. Podobnie mam, że jak działam w ogrodzie to w domu po łepkach, a w kuchni na prędce. A co dopiero znaleźć wystarczająco czasu żeby być na bieżąco na O.

I życie tak naprędce przecieka przez palce, prawda?
Jak ja Cię dobrze rozumiem....
Fuksja 15:38, 06 paź 2017

Super dyskusja ogrodowa i domowa. Ja też należę do tych co nie lubią sprzątać i dzielą okres na ogrodowy i domowy.
roma2 15:41, 06 paź 2017

Się zgadzam, ale i nie zgadzam z Iwonką-Inką. Ważne, by ogród był taki, aby się nam podobał. I byśmy w nim dobrze się czuli. To na pewno. Ale całym sercem jestem jednak, za kontekstem miejsca w którym ogród powstaje. By nie był oderwany od krajobrazu, okolicznych zabudowań itp. W środku borów stobrawskich, gdzie mam nadzieję kiedyś zamieszkać, to poprostu kłuje w oczy. Ktoś powie, a co Cię to obchodzi? Ma jak lubi i jak mu się podoba. Niby tak, ale...mnie zgrzyta.
inka74 15:56, 06 paź 2017

Howgh

nowy katalog mogę pożyczyć jak się w końcu uda nam spotkać. W sumie aż tak dużo nowości w nim nie ma wbrew pozorom. Mi sporo roślin w nim brakuje. Może za dużo czytam forum Ale nadal jest to ogromna skarbnica wiedzy.

Dom mój 4 lata wykańczałam powolutku i w miarę możliwości i może dzięki temu oprócz jednego kranu nic bym w nim nie zmieniła. Brat z żoną w tym samym czasie odebrali i już 3 razy remont i zmiany zdążyli zrobić bo ciągle coś nie tak.
jolanka 16:34, 06 paź 2017

Ja tez czytam cichutko i zgadzam się w 100% z Iwonką.
Ogród ma być "nasz". To my będziemy w nim spędzać czas, to my będziemy w nim ciągle brudzic swoje łapki Nie ma ogrodu bez pracy, jeśli ktoś pisze, ze oj tak wpadł sobie na godzinke, opielil, opryskał, posadził i jeszcze piękne zdjęcia zrobił, to na pewno albo nie robił tego sam tymi łapkami albo nie pisze prawdy
Oczywiście, można założyć ogród w ciągu jednego roku, ale ....chyba nie sami
Dlatego podpatrujemy, korzystamy z doświadczeń innych pasjonatów, czasami sugerujemy się cudnymi zdjęciami, inspiracjami, podpowiedziami. To co podpowiadamy innym wynika zawsze z naszych subiektywnych odczuć, naszych preferencji roslinnych i kolorystycznych. Niektórzy przyjmą je dosłownie, inni zmodyfikuja dostosowując do własnych pomysłów. Jedni potrafią sami, inni nie. Szanujmy wszystkich, cieszmy się, ze możemy wymieniać swoje poglądy, że nie musimy wstydzić się pytać i odpowiadać.
Decyzje podejmujemy i tak sami Wspaniale jest mądrze korzystać z wiedzy i doswiadzenia innych jeśli inni chcą się tą wiedzą dzielić. To miejsce temu wspaniale służy. I oby
Pszczelarnia 17:25, 06 paź 2017

roma2 napisał(a)
Się zgadzam, ale i nie zgadzam z Iwonką-Inką. Ważne, by ogród był taki, aby się nam podobał. I byśmy w nim dobrze się czuli. To na pewno. Ale całym sercem jestem jednak, za kontekstem miejsca w którym ogród powstaje. By nie był oderwany od krajobrazu, okolicznych zabudowań itp. W środku borów stobrawskich, gdzie mam nadzieję kiedyś zamieszkać, to poprostu kłuje w oczy. Ktoś powie, a co Cię to obchodzi? Ma jak lubi i jak mu się podoba. Niby tak, ale...mnie zgrzyta.

Romciu, Ty już jesteś na etapie obserwacji ogrodów w krajobrazie (kontekst miejsca) a ja ciągle jeszcze na etapie zadziwienia nad nową architekturą wiejską.
anna_t 17:54, 06 paź 2017

nie było mnie chwile a tu natrzaskane ponad 130 postów!!!

ja się zgadzam z Renią, od stylu ogrodowiskowego wolę minimalistyczny. a od Danusiowego wolę Magnoliowy

roma2 18:02, 06 paź 2017

Pszczelarnia napisał(a)

Romciu, Ty już jesteś na etapie obserwacji ogrodów w krajobrazie (kontekst miejsca) a ja ciągle jeszcze na etapie zadziwienia nad nową architekturą wiejską.

Nie jestem pewna, czy Cię zrozumiałam. Jeśli nie, to popraw . Nowa architektura wiejska mnie z lekka przeraża. Jakiś czas temu powstała na śląsku opolskim znakomita inicjatywa. Z tego co się orientuję, mało popularna. Pytałam i zainteresowanie jest nikłe. Wierz mi, że znam miejsce, które każdego, każdego choćby średnio wrażliwego na okoliczności wszelakie człowieka zadziwi. Mała miejscowość o zabudowaniach poniemieckich. Typowe, małe domki z cegły. I nagle wyrastają trzy ogromne domy. Z wieżyczkami, wypustkami, falbankami i czort wie czym jeszcze. W kolorach od jagodowego jogurtu, do bananowego budyniu. Z figurkami Skrzypka na dachu na dachach (nie kłamię). O niby dworkach nie wspominam, bo to już "nowa świecka tradycja". Tekże ...szkoda mi trochę. Bo przecież nikomu nie każę budować domku jak dla lalek z cegły. Ale można przecież dostosować swój przyszły dom na tyle, by współgrał z otoczeniem.
A ogrody siłą rzeczy oglądam z drogi, szczególnie odkąd sama próbuję założyć swój.
iwonkap 18:21, 06 paź 2017

anna_t napisał(a)
nie było mnie chwile a tu natrzaskane ponad 130 postów!!!

ja się zgadzam z Renią, od stylu ogrodowiskowego wolę minimalistyczny. a od Danusiowego wolę Magnoliowy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies