Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 13:06, 14 wrz 2016

Toszko - jeszcze trochę wody w Wiśle upłynie, zanim Twoje sugestie będą dla mnie jasne i czytelne. Na razie za mało wiedzy, dużo za mało

Idę guglowac ciemierniki orientalne.
makadamia 14:21, 14 wrz 2016

Toszko, powiem szczerze - one mi się widzą pod lipy, nie na tą południową rabatę;

- lubią cień, a że nie są całkiem niskie, to latem, kiedy słońce wysoko, będą na patelni;
- kwitną zimą, czyli wtedy kiedy się nie przebywa na tarasie
- kwiaty mają faktycznie taką nieoczywistą urodę - buzie pochylone ku ziemi

szukałam inspiracji, ale są albo całkiem z bliska
https://pl.pinterest.com/pin/424253227378782949/
albo całkiem leśne (urocze zresztą):
https://pl.pinterest.com/pin/386113368034669120/

Jednym słowem - na tej rabacie mogłyby zastąpić bergenię, ale myślę, że nie ma potrzeby się jej pozbywać. Za to na lipowej faktycznie mam jeszcze miejsce do zagospodarowania i szukam zimozielonych, więc byłyby ok.

Największy problem, że podobno lubią wapń, a u mnie raczej kwaśno.

Czy Ty masz jakieś zdjęcia kompozycje z ciemiernikami? Jak je uprawiasz?
Toszka 09:02, 15 wrz 2016

Asiu, wstawiam kilka fot dla zobrazowania jak wyglądają kępy ciemierników
w róznych porach roku
Makusia 09:04, 15 wrz 2016

Ładniutki ten ciemiernik! I kwitnie! Toszka te małe koło dużej kępy, to potomstwo?
Toszka 09:12, 15 wrz 2016

, tak to potomstwo

Mam jeszcze inne ciemierniki, zwłaszcza z serii 'Double Ellen", ale dopiero pierwszy i drugi sezon tak więc jeszcze się aklimatyzują.
Pokazałam na focie mój ulubiony, orientalny, 60-70cm wysoki. Mam go 7 lat. Kwitnie sierpień-październik i ma wtedy białe kwiaty, a potem marzec do lipca i kwiaty są z różowym dodatkiem.

Edit. Jeszcze tylko dodam,ze kwiaty cieszą bardzo, w sezonie są jak kameleon. Ale uwielbiam liście ciemierników - zwłaszcza w cieniu, warte są milion dolarów I to calusieńki rok!
UrsaMaior 09:25, 15 wrz 2016

A ja mam jednego od 2 lat i nigdy nie kwitnie Może dlatego, że to od teściowej?;D
makadamia 09:28, 15 wrz 2016

Ooo, tak mi mów!
Kompozycja z bukszpanem super! I ta kępka naprawdę cały sezon taka ładna i zgrabna? Teraz dopiero faktycznie nabrałam na nie ochoty

Toszko, a tak między nami i szczerze. Jakbyś robiła dla siebie taką rabatkę, to co byś posadziła?
Warunki graniczne: miejsce nasłonecznione ale wystawa północna, szerokość 2 metry, długość 8 metrów. Plecki z robusty, z prawego boku jaśminowiec, z lewego kalina, w środku pusto i wolna amerykanka.
makadamia 09:31, 15 wrz 2016

Toszka napisał(a)
, tak to potomstwo

Kwitnie sierpień-październik i ma wtedy białe kwiaty, a potem marzec do lipca i kwiaty są z różowym dodatkiem.

Kwitnie dwa razy w roku!? O tym nie czytałam Już do Ciebie jadę po te sadzonki!

Tylko jeszcze mi powiedz, co z tym wapniem? Jest im konieczny? Jak o nie dbasz?
Toszka 09:44, 15 wrz 2016

Dla ciemiernika podstawą są głęęęębokie i dobrze zaprawione dołki na start. Ciemiernik bardzo głęboko się korzeni. Dołek to kompost, obornik i dolomit w sporej ilości. Nie lubi on zastoin wody i moczenia od góry (dlatego wcale nie jest dobrze jeśli obcina mu się zdrowe liście), ale lubi stałą wilgotność w podłożu, głębiej. Na zimę obsypuję cienką warstwą kompostu i jak są mrozy bezśnieżne to nakrywam luźnym stroiszem. W/w kępa rośnie na granicy kwaśnolubów, tak więc tylko daję dolomit i zgniecione skorupki jajek.
Słońce jest może godzinę, a latem dwie.

Więcej ciemierników mam obecnie posadzone tuż pod wiśnią i cisami. Też w cieniu i półcieniu
Constans 09:52, 15 wrz 2016

Faaajny ten ciemiernik, chyba też będę chciała takiego u siebie