Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 14:26, 11 maj 2018

Anda napisał(a)
Asiu, jak juz pisalam pare postow wyzej, zapodaj prosze wymiary tej rabaty i tej drugiej slonecznej Za duzo gatunkow byc nie moze.

Jestes pewna tej Amanogawy na tym kawalku? Ona tez kiedys duza bedzie

https://www.derkleinegarten.de/images/phocagallery/Blumen-und-Pflanzen/Gehoelze/prunus/prunus-serrulata-amanogawa-1.jpg
https://www.derkleinegarten.de/images/phocagallery/Blumen-und-Pflanzen/Gehoelze/prunus/thumbs/phoca_thumb_l_prunus-serrulata-amanogawa-10.jpg

A moze chcesz łaczkę?

Ło matko! Nie chcę takiej! największe, jakie widziałam, ledwie sięgały rynny i takiej potrzebuję

Łączkę bym chciała bardzo, ale może się uda na działce letniskowej. Tutaj jej nie widzę

Wymiary podawałam w zeszłym roku, jak robiłam kolejne podejście do planowania. Zaraz poszukam rysunku, bo zgubiłam.
makadamia 14:28, 11 maj 2018

mrokasia napisał(a)

Ekhm, ja nawet jak nie piszę to obserwuję. Spokojnie możesz nie czuć się sama bo zerkam zza pleców. Aż dziw, że oddechu mego na karku nie czujesz...

No jakoś nie czuję. Chyba porządnie myjesz zęby.
makadamia 14:37, 11 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Jak doczytałam co Ty tam masz to pobiłaś nawet mnie ilością ;p
może takie trójkątami grupowanie?

Tam jest - mniej więcej trójkami
W zasadzie tylko kłosowce są dwa (bo i tak duże), mikołajki, bo jeszcze nie zdążyłam podzielić i śmiałki (tak samo). Cała reszta jest w ilości trzy lub więcej

A to.... niepohamowanie, to mam nadzieję, że to tylko choroba wieku dziecięcego i z niej się wyrasta.
Na razie mam jeszcze dużo niezarośnietego miejsca, więc jakoś szkoda mi pozbywać się każdej rośliny. Jak zaczną mi się wylewać z rabat, to może wtedy serce stwardnieje na tyle, że dam radę.

A poza tym, jak ja mam teraz decydować, co wyrzucić, jak nie wiem, której roślinie warunki przypasują, a której nie.

przykładowo: zawilce, teoretycznie lubiące półcień, w półcieniu mi wcale nie kwitły, a tu nie dość że buchają, to jeszcze się mnożą;
za to żurawka powinna pękać od kwiecia - a jakoś nie chce;
tak samo jeżówki: jedna odmiana aż się pręży z gotowości, a druga jakoś tak nieśmiało.

czy ja mogłam to wszystko przewidzieć?
makadamia 14:41, 11 maj 2018

aniula napisał(a)
Tak sobie w przerwie na kawkę pogryzmoliłam... Ale części z tych roślin nie poznałam osobiście, więc nie do końca znam ich wysokość. A latem ta rabatka wygląda całkiem fajnie
To tylko tak w ramach "rozrywki", bo kompletnie nie potrafię zestawiać roślin. No i też trochę wątpię, czy aż tyle się tam zmieści

Cześć Aniu!

od razu widzę w Tobie bratnią duszę
co więcej - wiesz, że jesteś pierwszą osobą, która dla mnie coś narysowała? zwykle to ja rysuję innym tak więc - słodki buziak dla Ciebie

tym niemniej, rysunek ciężko będzie przenieść do rzeczywistości, bo rabata ma coś ok. 1,80m głębokości, na 3m szerokości (dokładnie będę wiedziała, jak znajdę rysunki z zeszłego roku)
makadamia 14:43, 11 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
rezygnować z traw? nie!

kiedy kwitnące chciejstwa mi się nie mieszczą

spróbuję upchać w tej drugiej rabacie, bo ona jest od południa, więc i tak mam tam problem z odwracającymi się ode mnie kwiatami
makadamia 14:46, 11 maj 2018

Kawa napisał(a)
sorry Asia nie gniewaj się ale masz tu taki pierdolnik ja ja na swojej frontowej

chociaz nie wiem czy nei mam mniej
aaa i amanogawe mam - wczraj posadziłam
hiih to chyba tyle samo będzie

Jedna, co się odważyła i mi prawdę w oczy powiedziała
Duże lody (zważywszy na pogodę) dla tej Pani!

Sama widzisz, jak ciężko pracuję nad ograniczeniem tej rabaty.
Im bardziej - tym więcej roślin na niej się pojawia
Anda 14:47, 11 maj 2018

Amanogawa moglaby byc po latach za duza. Ewentualnie moglabys pomyslec nad Amelanchier alnifolia Obelisk lub Frangula alnus 'Fine Line'. Ten ostatni nie kwitnie.

Jak wrzucisz jakis szkic, to wieczorem, jak bede miala czas, przysiade i tez cos narysuje dla Ciebie Jesli chcesz oczywiscie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 14:47, 11 maj 2018

Makusia napisał(a)
"Pierdolnik"- fajne słówko- mus zapamiętać

Mój Ci on, pierdolniczek kochany
makadamia 14:50, 11 maj 2018

Anda napisał(a)

Niekoniecznie, w maju niektore dzwonki sa juz dosc wysokie, trawy rowniez, zurawki tez, bodziszki tez Zalezy, co na tej rabacie bedzie roslo.

Ano tak wyszło, że ta jest bardziej późno-letnia.
Ta druga, od południa jest bardziej wiosenna, bo są na niej łubiny, piwonie, kocimiętka i irysy, ale tak po prawdzie - to też pierdolnik (trzymajmy się ustalonej nomenklatury)
Pszczelarnia 14:53, 11 maj 2018

Ja bym tylko albo - albo (bylica versus rogownica). Testuj i sprawdzaj, bo czymże jest posiadanie ogrodu jak nie jednym wielkim eksperymentem.

Ta amanogawa może być fajna w tym miejscu, ładnie wystrzeli tan kawałek do góry. Nie będzie wieczna, przecież.

Najpierw dodajemy a potem odejmujemy. Trzeba dodać, żeby mieć z czego odjąć.