Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

makadamia 10:35, 17 maj 2018

Toszka napisał(a)

Bo Japonia to nie tylko maleńkie ogródki i domy 3m szerokości, a na 3 pietra wysokie... To także piękne i duże ogrody przypałacowe i przy światyniach (tak jak ten ogród z azaliami rosnącymi (o zgrozo!!!) nie na torfowiskach, a na zboczu góry.

Tak, ale nawet w tych dużych ogrodach, trawnik chyba nie jest tradycyjnym elementem ogrodu. Jeśli już, to murawa z mchu. Co jest rozsądne w górzysto-lesistych warunkach.

Natomiast takie ogrody bardzo mi się podobają:
https://pl.pinterest.com/pin/536280268122468050/
https://pl.pinterest.com/pin/387661480418664749/
makadamia 10:38, 17 maj 2018

malgol napisał(a)

A ja najczęściej nie wiem czego chce, ale chce to teraz!

Gosiu, spojrzałam kolejny raz na Twoją wizytówkę i stwierdzam, że kokietujesz. Bardzo
makadamia 10:41, 17 maj 2018

DorKa napisał(a)

dziękuję Idę szukać ładnego okazu

Już?! Tak szybko? Pierwsza propozycja i już do sklepu? A gdzie dyskusja, rozkminy, opcje, rysunki, przymiarki?!
No ja nie wiem, jak tak można!
JoannaDe 10:47, 17 maj 2018

makadamia napisał(a)

Już?! Tak szybko? Pierwsza propozycja i już do sklepu? A gdzie dyskusja, rozkminy, opcje, rysunki, przymiarki?!
No ja nie wiem, jak tak można!

Asia w swoim żywiole
Pszczelarnia 11:05, 17 maj 2018

Ja nie kwoka, raczej kokoszka - wiem, że ta trwa ma słabą mrozoodporość - mam ją u siebie od 5 lat i dopiero teraz musiałam ją ściąć, coś tam puszcza ale jeśli chodzi o trawy to widzę ją zamiast rozplenic: Carex testacea "Prairie Fire" albo po prostu turzycę pagórkowatą (ruda we wrześniu i tak pięknie zagra z cegłą).

Liliowiec Stella daje też efekt kępiastej trawki.

Miałam zapytać jeszcze, dlaczego zależy Ci tam / wybrałaś / na szarych roślinach?

Taką bujność fajną mogą dać bodziszki ale nie wiem doprawdy co do nich.

Bo ja je miałam na rabacie bylinowej ale: wg mnie nadają się tylko pod róże ew. na obrzeżenia innych rabat, ew. do host (dla bodziszków typu 'Ann Folkard'). Ew. same bodziszki jako kopułki roślin i coś z nich wystające.
makadamia 11:48, 17 maj 2018

JoannaDe napisał(a)

Asia w swoim żywiole

Nie no, wręcz rozczarowana jestem!
Pierwsza propozycja - i już ok. Nie jestem do tego przyzwyczajona.
Johance właśnie trzeci rysunek robię a i tak podejrzewam, że będzie się trzymała swojego. Justyna z kolorowej piaskownicy też już chyba 10 stronę drzewko wybiera
Toszka 12:05, 17 maj 2018

makadamia napisał(a)

Tak, ale nawet w tych dużych ogrodach, trawnik chyba nie jest tradycyjnym elementem ogrodu. Jeśli już, to murawa z mchu. Co jest rozsądne w górzysto-lesistych warunkach.

Natomiast takie ogrody bardzo mi się podobają:
https://pl.pinterest.com/pin/536280268122468050/
https://pl.pinterest.com/pin/387661480418664749/

W jakimś tematycznym wątku swego czasu z prośbą o pomoc w poprawie gleby zgłosił się pan z Japonii. Okazało się, że tam zazwyczaj wszędzie piachy, a dobra ziemia jest kolosalnie droga i bardzo trudna do zdobycia. Jesli dobrze pamiętam, to założenie trawnika było równe cenie dobrego samochodu prosto z salonu.
malgol 12:09, 17 maj 2018

makadamia napisał(a)

Gosiu, spojrzałam kolejny raz na Twoją wizytówkę i stwierdzam, że kokietujesz. Bardzo

Wizytówka stara, dawno nie ruszana...a zmiany ida, ida bo ciagle cos innego mi się u was spodoba
makadamia 12:37, 17 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Ja nie kwoka, raczej kokoszka - wiem, że ta trwa ma słabą mrozoodporość - mam ją u siebie od 5 lat i dopiero teraz musiałam ją ściąć, coś tam puszcza ale jeśli chodzi o trawy to widzę ją zamiast rozplenic: Carex testacea "Prairie Fire" albo po prostu turzycę pagórkowatą (ruda we wrześniu i tak pięknie zagra z cegłą).
Miałam zapytać jeszcze, dlaczego zależy Ci tam / wybrałaś / na szarych roślinach?

Niech będzie kokoszka

Z kolorami to jest tak: w tej strefie ogrodu chcę się trzymać chłodnej tonacji (mimo cegły). Wszelkie ciepłe kolory, w tym np.: ten liliowiec stella d'oro, kiścień z brązowymi młodymi przyrostami, żółte irysy, żurawki i złotliny zarezerwowałam dla tego kąta przy kominku.

Z tego względu, biorąc pod uwagę zmienność koloru liści, nie miałam innego wyboru niż szary. A że dużo słońcolubnych roślin ma właśnie ten odcień - wybór był dość oczywisty

Natomiast wszelkich rudości i brązów poszukuję do działki letniskowej
Tam domek jest z elementami ceglastymi (niestety chodzi mi o dach, rynny, okna, kostkę koloru brązowego, a nie uczciwą cegłę) i ta praire fire bardzo by mi tam pasowała, jeśli zaakceptuje fakt, że nie będzie miała tam żadnej opieki i trudne warunki. Na ironię zakrawa fakt, że te gatunki, które lubią właśnie takie trudne warunki, w większości mają szare liście i tam nie pasują

Pszczelarnia napisał(a)
Taką bujność fajną mogą dać bodziszki ale nie wiem doprawdy co do nich.
Bo ja je miałam na rabacie bylinowej ale: wg mnie nadają się tylko pod róże ew. na obrzeżenia innych rabat, ew. do host (dla bodziszków typu 'Ann Folkard'). Ew. same bodziszki jako kopułki roślin i coś z nich wystające.

Czyli bodziszki Ci nie pasują do bylin letnich? Jeżówek, kłosowców, nawet szałwi? No niedobrze. Ostatnio ładne bodziszki pokazywała Anitka z Wichrowego wzgórza, ale też w dużej części z różami. Może faktycznie one nie lubią innego towarzystwa
makadamia 12:39, 17 maj 2018

Toszka napisał(a)

W jakimś tematycznym wątku swego czasu z prośbą o pomoc w poprawie gleby zgłosił się pan z Japonii. Okazało się, że tam zazwyczaj wszędzie piachy, a dobra ziemia jest kolosalnie droga i bardzo trudna do zdobycia. Jesli dobrze pamiętam, to założenie trawnika było równe cenie dobrego samochodu prosto z salonu.

I w tych piaskach azalie i rodki tak pięknie im rosną....
Dobrze wiedzieć

(a za koszt trawnika z rolki wraz z nawadnianiem i siatką na krety to i u nas samochód można by kupić. Marny, bo marny ale można )