Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Anda 15:02, 16 maj 2018

makadamia napisał(a)

Na takiej powierzchni te cisy wydają się całkiem nieduże
Zauważyłam też mikołajka w dużych ilościach

No właśnie. Ze złotego podziału wyszło mi miejsce w którym posadziłam tą największą kulkę buksową(dziewczyny które radziły mi przeniesienie jej na środek - właśnie dlatego nie). Ona w sezonie jest mało widoczna, więc nie do końca spełnia swoją rolę, ale w sumie niespecjalnie mi to przeszkadza.
Więc teraz dylemat:
- wstawić w "złoty punkt" tą kruszynę, niech robi za całoroczny punkt ciężkości na tej rabacie czy
- kulkę zostawić tam, gdzie jest, a kruszynę posadzić zamiast floksa? tylko bliżej rynny (wolałabym - trochę ją zasłoni) czy bliżej kulki (może będzie lepiej?)?

Potfory to ja widziałam w Lizbonie. Spokojnie ponad metr miały
Ale jeśli mam wybierać pomiędzy szałwią a lawendą, to zdecydowanie wolę szałwię.
Inna sprawa, że u mnie za potfora robi właśnie caradonna. Rozrosła się w krzaczor wielki prawie jak ten kłosowiec w lecie. Cudna jest
Ale mam jeszcze dwie odmiany fioletowej - deep compact blue, która jest niedużą kuleczką i jakaś nn, która rośnie dość wysoko, ale prosto do góry, a nie w krzaczor - nie zajmuje dużo miejsca. Myślę, że zyskałaby Twoją akceptację

Odmiany zapisałam, dziękuję, obejrzę sobie przy okazji wizyty w ZP.

I nic więcej? Żadnego zawilca, jeżówki, przetacznika?

Na zdjęciach zawsze warto postawić człowieka, wtedy widać wysokość i ogólnie wielkość rabat i nasadzeń

Co do buksów, to u Was jeszcze ćmy nie ma? Nie doradzę z tą kruszyną. Musiałabym widzieć na żywo. W ogóle na tym forum przydałaby się funkcja teleportacji Wiadomo, ze w złotym punkcie byłoby najlepiej, ale jeśli przez przesadzanie stracisz buksa, to lepiej kruszynę tylko trochę przesunąć. Poza tym chcesz zakryć nią trochę rynnę.

Caradonna taka wielka u Cię? To rabata żyzna jest bardzo. Wtedy na rabatę daj którąś z tych innych szałwii

Do reszty nasadzeń się nie odniosłam, ale patrząc na plan, chcesz i Kostrzewę i rogownicę? Wg mnie albo albo. Jeśli trawy to tylko Pennisetum Little Bunny.
Zamiast floksów posadź jeżówki. Najlepsze są wg mnie te nieodmianowe. Siewek będziesz miała na trzy ogrody
Kłosowiec ładny, ale wg mnie za wysoki. Już jeżówki rosną na metr wysokości. Kłosowiec jest raczej wyższy. No chyba że Twój nie będzie. Masz go tam teraz drugi sezon?

Wyrysuj sobie tą rabatę w wersji nie od góry, ale poziomo. Proporcje muszą sie zgadzać.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 15:08, 16 maj 2018

Catalinasdiary napisał(a)
Nie znalazłam zdjęcia, ale zrobiłam sobie zbliżenie z innego i tak: teraz, czyli ciepły maj jest małą kupką zielonego (wygląda jak chwast), w lipcu to samo + wystaje już badyl, w sierpniu wystaje jeden! kikut z ładnymi kulkami, które rzeczywiście mają ładny i intensywny kolor, zasusza się jakoś we wrześniu i wysiewa, czasami. Wiatr łamie ten jeden kikut i jest łyso. Tyle w temacie.

Twój opis w sumie nie różni się tak bardzo od zdjęcia sprzedawcy.

Tylko kwitnie później niż się spodziewałam
Catalinasdiary 15:15, 16 maj 2018

Zamysł był uświadomienia i pomocy więc chyba pomogłam.
Makusia napisał(a)

Nie wiem, czy taki był zamysł, ale opis obiecująco nie brzmi
Pszczelarnia 15:16, 16 maj 2018

Kruszynko, cegła nade wszystko jest piękna w tym co widzę u Ciebie.

Catalinasdiary 15:16, 16 maj 2018

Wygląda tak samo Potwierdzam. Mam tez jezówki i polecałabym przy nich pozostać ;p
makadamia napisał(a)

Twój opis w sumie nie różni się tak bardzo od zdjęcia sprzedawcy.

Tylko kwitnie później niż się spodziewałam
makadamia 15:20, 16 maj 2018

Anda napisał(a)

Co do buksów, to u Was jeszcze ćmy nie ma? Nie doradzę z tą kruszyną. Musiałabym widzieć na żywo. W ogóle na tym forum przydałaby się funkcja teleportacji Wiadomo, ze w złotym punkcie byłoby najlepiej, ale jeśli przez przesadzanie stracisz buksa, to lepiej kruszynę tylko trochę przesunąć. Poza tym chcesz zakryć nią trochę rynnę.

Też mi brakowało tej funkcji bardzo, jak zaczęłaś mówić, żeby tą rabatę zrobić płaską. Do takich rozmów widzenie w trójwymiarze jest niezbędne

Zasłonięcie rynny mi pasuje bardzo, więc jeśli mam Twoje błogosławieństwo, to na tą opcję się zdecyduję

Ćma jeszcze nie dotarła, choć grzyb mi trochę dokucza.

Anda napisał(a)
Caradonna taka wielka u Cię? To rabata żyzna jest bardzo. Wtedy na rabatę daj którąś z tych innych szałwii

Podejrzewam że długo taka nie zostanie, ale caradonnę mogę przenieść pod ogrodzenie, na tą nieco większą rabatkę. Jesienią rzecz jasna

Anda napisał(a)
Do reszty nasadzeń się nie odniosłam, ale patrząc na plan, chcesz i Kostrzewę i rogownicę? Wg mnie albo albo. Jeśli trawy to tylko Pennisetum Little Bunny.
Zamiast floksów posadź jeżówki. Najlepsze są wg mnie te nieodmianowe. Siewek będziesz miała na trzy ogrody
Kłosowiec ładny, ale wg mnie za wysoki. Już jeżówki rosną na metr wysokości. Kłosowiec jest raczej wyższy. No chyba że Twój nie będzie. Masz go tam teraz drugi sezon?

Wyrysuj sobie tą rabatę w wersji nie od góry, ale poziomo. Proporcje muszą sie zgadzać.

Kostrzewa wylatuje bezapelacyjnie. Rogownicę jeszcze sobie zostawię, ale niekoniecznie jako obwódkę, może ze dwa paski.

Rozplenice powiadasz? Tak po prawdzie, to wolałabym coś o mniej rozłożystym pokroju. Śmiałek już taki był, i jak urósł, to mnie wkurzał,bo się za bardzo panoszył.

Jeżówki już mam, dwie odmiany, muszę się na którąś zdecydować.

O kłosowcu już rozmawiałyśmy - w zeszłym roku wolał rosnąć wszerz niż wzwyż, zobaczymy jak będzie w tym
makadamia 15:21, 16 maj 2018

Wygląda tak samo Potwierdzam. Mam tez jezówki i polecałabym przy nich pozostać ;p

Mikołajek będzie albo i nie, ale jeżówka zostanie na pewno
makadamia 15:22, 16 maj 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Kruszynko, cegła nade wszystko jest piękna w tym co widzę u Ciebie.

Dziękuję
sylwia_slomc... 15:23, 16 maj 2018

makadamia napisał(a)

Ooo, napisz coś więcej - kiedy on zaczyna kwitnąć, czy kwiatostany zostają do zimy, czy ma taki niebieski kolor jak na zdjęciach pokazują. Może jakieś zdjęcia?

On ma taką kolczastą, nietypową urodę, nie każdemu i nie wszędzie pasuje.
Wzięłam jednego na spróbowanie i czekam....

miałam malutkiego rok temu, listki miał zielone, a kwiatostan tak jak na zdjęciach niebieski, tylko jakby z lawendowymi listkami pomieszać ten niebieski, to taki odcień jest
makadamia 15:24, 16 maj 2018

Zamysł był uświadomienia i pomocy więc chyba pomogłam.

Jak najbardziej.

Co nie zmienia faktu, że do końca sezonu jeszcze go sobie poobserwuję u siebie