Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

malgol 08:40, 17 maj 2018

Toszka napisał(a)
W nawiązaniu do rozmowy
Azalie cięte w ojczyźnie

cięte w poduchy

żywopłot w kostkę

te poduchy na pewno mają ze 100 lat

boskie kolory azalii zawsze pasują do siebie

Alez piękne te foty! potne po kwitnieniu swoje
malgol 08:45, 17 maj 2018

makadamia napisał(a)

Nie za bardzo lubię japońskie ogrody, ale ten mi się bardzo podoba. Pewnie dlatego że ma dużo trawnika, który u nich nie jest częsty

A taorgia kolorów faktycznie przekonuje mnie do dokupienia azalii. Bałam się, że same azalie zleją się w jedną, płaską powierzchnię, dlatego dosadzałam te zawilce i rozplenice u siebie, ale widzę, że dają radę w masie

Mnie natomiast najbardziej martwiło,że mam je w niepasujących (wydawałoby się) do siebie kolorach. Bo wiecie jak to jest, każdy kto przychodził na parapetówkę przynosił rodka albo azalie... teraz okazuje się ,ze dają radę razem Taki misz masz tez może raz w sezonie wystąpić i niezle wyglądac
Toszka 09:25, 17 maj 2018

makadamia napisał(a)

Nie za bardzo lubię japońskie ogrody, ale ten mi się bardzo podoba. Pewnie dlatego że ma dużo trawnika, który u nich nie jest częsty

Bo Japonia to nie tylko maleńkie ogródki i domy 3m szerokości, a na 3 pietra wysokie... To także piękne i duże ogrody przypałacowe i przy światyniach (tak jak ten ogród z azaliami rosnącymi (o zgrozo!!!) nie na torfowiskach, a na zboczu góry.

mar_za 09:28, 17 maj 2018

makadamia napisał(a)

.... ale generalnie chciałabym osiągnąć efekt podobny bardziej do rabat Gruszki lub Pszczelarni niż Siakowej, Oli-Leon czy Any.
Jeżeli mi nie wychodzi, to nie dlatego, że pomysł jest zły, tylko dlatego, że umiejętności mi nie staje

Dzięki tej dyskusji o Twojej rabacie mnie się poukładało w głowie, że bliżej mi mentalnie do rabat Any, Siakowej, czy Oli-Leon
A, że lubię patrzeć na bogate i różnorodne ogrody bylinowe to u siebie wychodzi mi misz-masz.
Jasno nie skategoryzowałam ulubionych ogrodów, by potem trzymać się obranego kierunku
makadamia 09:29, 17 maj 2018

DorKa napisał(a)

szkoda a nie chcecie bardziej ?

przekonałaś mnie.
swoją propozycję już zostawiłam
makadamia 09:38, 17 maj 2018

mar_za napisał(a)

Dzięki tej dyskusji o Twojej rabacie mnie się poukładało w głowie, że bliżej mi mentalnie do rabat Any, Siakowej, czy Oli-Leon
A, że lubię patrzeć na bogate i różnorodne ogrody bylinowe to u siebie wychodzi mi misz-masz.
Jasno nie skategoryzowałam ulubionych ogrodów, by potem trzymać się obranego kierunku

Ja wcale nie twierdzę, że to nie są moje ulubione ogrody.
Co więcej, najczęściej bywam u Nawigatorki, której styl jest jeszcze bardziej odległy od mojego, niż wymienione wyżej

Ale wreszcie, po wielu latach, chyba mogę powiedzieć, że zaczynam odróżniać "podoba mi się" od "chcę u siebie". Jeszcze jak dojdę do etapu "chcę to i wiem jak osiągnąć" to już w ogóle będzie gites.

A na razie czuję się jak jak małe kaczątko, które pod pobłażliwym spojrzeniem doświadczonych kwok uczy się chodzić
malgol 09:42, 17 maj 2018

makadamia napisał(a)

Ja wcale nie twierdzę, że to nie są moje ulubione ogrody.
Co więcej, najczęściej bywam u Nawigatorki, której styl jest jeszcze bardziej odległy od mojego, niż wymienione wyżej

Ale wreszcie, po wielu latach, chyba mogę powiedzieć, że zaczynam odróżniać "podoba mi się" od "chcę u siebie". Jeszcze jak dojdę do etapu "chcę to i wiem jak osiągnąć" to już w ogóle będzie gites.

A na razie czuję się jak jak małe kaczątko, które pod pobłażliwym spojrzeniem doświadczonych kwok uczy się chodzić

A ja najczęściej nie wiem czego chce, ale chce to teraz!
la_estrellita 09:59, 17 maj 2018

malgol napisał(a)

A ja najczęściej nie wiem czego chce, ale chce to teraz!

To tak jak ja, a najgorsze jest to, że z każdego sklepu wychodzę ostatnio z czymś do ogródka. Nawet ze spożywczaka .
malgol 10:12, 17 maj 2018

la_estrellita napisał(a)

To tak jak ja, a najgorsze jest to, że z każdego sklepu wychodzę ostatnio z czymś do ogródka. Nawet ze spożywczaka .

Mi trochę już przeszło bo nie mam gdzie sadzić. Ale dlatego wymyśliłam sobie ,że przed śmietnikiem mam jeszcze 1 m wolny... i lilaka kcem
DorKa 10:27, 17 maj 2018

makadamia napisał(a)

przekonałaś mnie.
swoją propozycję już zostawiłam

dziękuję Idę szukać ładnego okazu